Водій для королів

09.07.2009
Водій для королів

Українець Попович (праворуч) веде за собою «потяг» «Астани». (Фото Рейтер.)

Велобагатоденка, що котиться дорогами Франції, одразу взяла хід із місця в кар’єр. Посприяв цьому передусім розклад стартових етапів «Великої петлі», коли вже з перших відрізків дистанції почалося розшарування гонщиків у генеральній класифікації. Після чотирьох днів на чолі загального заліку залишився швейцарець Фабіан Канчеллара, котрий отримав жовту майку лідера ще за підсумками першого етапу. Хоча позавчора, коли спортсмени змагалися в Монпельє в командній гонці на 39 км, гонщик «Саксобанку» цілком міг із нею розпрощатися.

Перевага казахстанської «Астани» за складом над іншими «стайнями» ні в кого не викликала сумніву — питання полягало лише в тому, скільки ж секунд «жовто–блакитні» «привезуть» головним переслідувачам у роздільному старті. У підсумку «казахи» подолали дистанцію на 18 секунд швидше за американську «Гармін» і на 40 — за данську «Саксобанк», де виступає Канчеллара. Цікаво, що до цього етапу перевага швейцарця над американцем Ленсом Армстронгом із «Астани» становила ті самі 40 секунд. Довелося взяти до уваги соті частки секунди, що у велоспорті трапляється вельми рідко. Виявилося, що Фабіан випереджає 37–річ­ну легенду на 0,22 секунди.

Успіх казахстанської команди дозволив одразу п’ятьом (!) її гонщикам закріпитися в чільній десятці індивідуального заліку. Галичанин Ярослав Попович, працюючи на зіркових партнерів, суттєво поправив і власне турнірне становище, піднявшись одразу на 20 сходинок. Другий українець на «Великій петлі», Володимир Густов, допомагав лідерові своєї команди, швейцарської «Сервело тест тім», минулорічному тріумфатору — іспанцеві Карлосу Састре; і сам Густов підстрибнув на 13 місць.

Високі швидкості командної гонки по майже рівнинній місцевості призвели до падінь кількох велосипедистів. Серед постраждалих опинився й переможець «Джиро д’Італія–2009» росіянин Денис Меньшов. Його голландська «стайня» «Рабобанк» фінішувала лише з 11–м часом.

 

ТАБЛО

Багатоденна гонка «Тур де Франс» (4–26 липня)

4–й етап (командна «розділка» на 39 км).

1. «Астана» — 46 хв. 29 сек. 2. «Гармін» — +0,18. 3. «Саксобанк» — +0,40...

8. «Сервело тест тім» — +1,37...

Загальний залік. 1. Канчеллара (Швейцарія, «Саксобанк») — 9.50,58. 2. Армстронг (США) — +0,00. 3. Контадор (Іспанія)— +0,19. 4. Кльоден (Німеччина) — +0,23. 5. Лейфаймер (США) — +0,31... 18. Попович (Україна, всі — «Астана») — +1,36... 44. Густов (Україна, «Сервело») — +3,09...