Колишній у «бігах»

07.07.2009

Із минулих вихідних колишній народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко перебуває у розшуку. Нагадаємо, під тиском громадськості та ЗМІ у п’ятницю Верховна Рада позбавила депутатського статусу свого колегу, який, за попередніми даними Генпрокуратури, причетний до загибелі мешканця села Грушка Голованівського району Кіровоградщини Валерія Олійника (лікарі констатували смерть чоловіка від втрати крові внаслідок численних вогнепальних поранень).

Тодішні районний прокурор Євген Горбенко, керівник міліції Михайло Ковальський та нардеп Віктор Лозинський, які зустріли Олійника біля мисливських угідь Лозинського, вибудували свою версію розправи з безробітним на тому, що чоловік почав стріляти по них із кількох видів зброї, а потім накинувся з ножем, відтак БЮТівцю і двом правоохоронцям довелося самооборонятися. Тепер же затримані колишні «силовики» дають протилежні свідчення. Приміром, за інформацією газети «Дзеркало тижня», Ковальський зізнався, що на місці загибелі Олійника був і четвертий учасник «нічного полювання» (до речі, учора Печерський райсуд столиці ухвалив рішення продовжити термін утримання під вартою Михайла Ковальського ще на 2 місяці. — Авт.). За деякими даними, це могла бути жінка, що зараз встановлюють правоохоронці. А ще екс–міліціонер нібито дав свідчення, що у Валерія Олійника дійсно стріляли. І холоднокровно гнав селянина, як звіра по полю, не хто інший як член парламенту Віктор Лозинський. Чи справді так і було, мають з’ясувати слідчі.

Під тиском громадськості пан Лозинський сам написав заяву про складення депутатського мандата (її й задовольнив парламент), а ще до того повідомляв, ніби відмовляється від недоторканності, аби допомогти слідству. Але на виклик до Генпрокуратури голованівський магнат так і не з’явився. Тож слідчі направили у Міністерство внутрішніх справ клопотання встановити місцезнаходження колишнього нардепа й доправити його до Генпрокуратури. Паралельно до пошуків утікача долучилася й Служба безпеки України.

«На виконання доручення Генеральної прокуратури розшукується підозрюваний у скоєнні особливо тяжкого злочину громадянин Лозинський Віктор Олександрович, 06.04.1963 р. н., уродженець с. Голованівськ Голо­ванівського району Кіровоградської області, зареєстрований у м. Києві, бул. Лесі Українки, 9, кв. 60», — ідеться у повідомленні.

Наразі пошуки не дали результатів. Деякі депутати висловили припущення, що їхнього екс–колеги вже немає в Україні.

Не зміг нічого пояснити про місце перебування свого підзахисного й адвокат Роман Денисюк, який зазначив, що «валізи йому (Лозинському) не носить».

Цікаво, що Блок Юлії Тимошенко в публічних заявах тепер намагається зробити зняття недоторканності з Віктора Лозинського своєю заслугою. А згадаймо як БЮТівець Олександр Турчинов у телевізійному інтерв’ю одразу після інциденту в Голованівську заявляв, що «насправді Лозинському треба дати орден за мужність».

Чому високопоставлений політик із Блоку Тимошенко вигороджував колегу, обвинуваченого в убивстві, пояснює сайт «Оглядач»: мовляв, Лозинський зі своїми мисливськими угіддями був відомий як остання інстанція у вирішенні судових проблем БЮТ, і саме під Голованівськ привозили на полювання «потрібних» суддів, щоб задобрити. А серед кращих друзів екс–нардепа нібито є голова Вищого адміністративного суду. Так що із судовими вердиктами у справі районного барона треба ще зачекати...

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Поки правоохоронці займаються пошуками, із Голованівського району стартувала кампанія «відбілювання» екс–нардепа. Ініціативна група, яка прибула в Київ, намагається довести, що Віктора Лозинського просто оббрехали, а насправді він — «золота людина». «Знаєте, в нас у районі склалася така ситуація, що ветерани готові йти пішки і перекривати [на підтримку Лозинського] трасу Київ — Одеса», — зазначила редактор місцевої газети «Вісник Голованівщини» Надія Сушкіна.

«Цю газету, я переконана, фінансував Віктор Лозинський. Скільки б проблем не було в регіоні, «Вісник Голованівщини» завжди друкував тільки позитивну інформацію, і жодного слова критики на адресу екс–нардепа», — пояснює активну позицію пані Сушкіної одна з мешканок Голованівська.