Нема ні милості, ні совісті

01.07.2009

Справа про загибель мешканця Кіровоградщини Вале­рія Олійника, чия смерть настала за поки не з’ясованих обставин у Голованівському районі неподалік мисливського угіддя депутата з БЮТ Віктора Лозинського, вже спричинила низку не лише арештів, а й відставок. На з’їзді «Нашої України» Президент Віктор Ющенко повідомив, що підписав укази про звільнення з посад глави Голованівської райадміністрацїі Ми­хайла Крижанівського та Кіровоградської обладміністрації Василя Моцного. Останній уже висловив намір оскаржити такий указ у суді, інформує Pro.UA, адже для звільнення мало б надійти подання уряду.

Президент виступає і за відставку глави обласного управління МВС, однак міністр Юрій Луценко каже, що той — «на своєму місці». Відтак Віктор Ющенко каже про спроби вплинути на слідство з метою «уникнення всебічного розслідування».

А власне розслідування обростає все новими подробицями. Попередні пояснення нардепа, якого в той вечір супроводжували місцевий прокурор Євген Горбенко та начальник міліції Михайло Ковальський (мовляв, безробітний сам накинувся на них і почав стрілянину, а компанія лише вдалася до самозахисту), — вигадки. Такий висновок роблять уже не тільки журналісти, а й заступник Генпрокурора Ренат Кузьмін. «Після спілкування у Кіровограді ми доставили Горбенка і Ковальського до Києва, ретельно допитали й переконалися, що версія агресивної поведінки Олійника, яку правоохоронці разом із нардепом від БЮТ Лозинським висували раніше, не витримує критики, — сказав пан Кузьмін газеті «Сєгодня». — Дані, які є в нашому розпорядженні, свідчать, що Горбенко й Ковальський були причетні до загибелі Олійника».

Заступник Генпрокурора також додав, що викликаний депутат Лозинський не з’явився для надання свідчень у ГПУ, хоча напередодні його (Лозинського) прес–служба поширила заяву про те, ніби нардеп сам звернувся до Генпрокуратури з проханням внести на розгляд Верховної Ради подання про зняття з нього депутатської недоторканності. Оскільки, пояснив БЮТівець, «вона є спекулятивним фактором, який може поставити під сумнів неупереджене і об’єктивне розслідування». Не забарилася із заявою і Прем’єр–міністр Юлія Тимошенко, яка запевнила, що в разі наведення слідчими аргументів для зняття імунітету з БЮТівського депутата фракція проголосує за це.

«Нашоукраїнець» Воло­димир Мойсик у коментарі «УМ» зазначає: «Звичайно, мене не може не шокувати як народного депутата кричущий випадок, у якому фігурує мій колега. На жаль, в Україні вже давно є прийнятною практика, коли людина нібито сама «стріляє» у себе декілька разів, після чого справу закривають. А звернення Лозинського до Генпрокуратури є не більше, ніж піаром, оскільки навіть за бажання зняти з себе депутатський імунітет цього ніхто не може зробити без відповідного подання у парламент доказів слідчими, розгляду таких фактів на засіданні комітету тощо. Це чітко прописано у законодавстві».

Водночас газета «Факти» наводить висновок судмедекспертів Кіровоградського бюро судмедекспертизи, в якому чітко вказується, що Валерій Олійник помер ще в полі, а не, як раніше заявляли учасники «полювання», через дві години після госпіталізації. «Смерть настала внаслідок нападу з метою вбивства чи нанесення ушкоджень, — констатують судмедексперти. — Причиною стала гостра втрата крові, викликана численними вогнепальними пораненнями нижніх кінцівок».

Відтак учора Печерський районний суд міста Києва продовжив термін утримання під вартою Горбенка та Ковальського до 6 липня. Так Феміда відреагувала на подання Генпрокуратури, яка попросила ще трохи часу для встановлення усіх подробиць звірської історії.

Учора «УМ» отримала тривожний дзвінок від мешканця Голованівська, ім’я якого нам відоме, проте ми не називатимемо його з огляду на безпеку людини. Йдеться про розпочату в райцентрі кампанію зі збору підписів на... захист Віктора Лозинського. Ці підписи хочуть передати главі уряду, аби Тимошенко активніше захищала свого соратника. «До мене приходили вже дві жіночки, які скаржаться, що їх змушують ходити по хатах і збирати в людей підписи, мовляв, Лозинський — чесна людина, йому весь регіон дякує за підтримку, а тому його причетність до загибелі Олійника — наклеп, — розповів наш співрозмовник. — Збиранням підписів займається бухгалтерія агрофірми «Промінь», що у селі Кленове. Батько директора Василь Гайдай дав вказівку погрожувати звільненням із роботи в разі відмови підписатися. А люди, які не хочуть займатися такою фабрикацією, але бояться втратити роботу, просто не знають, у кого шукати захисту».

Від редакції: в разі зацікавлення з боку правоохоронців «УМ» готова повідомити слідчим ім’я нашого співрозмовника.

 

ІНФОРМАЦІЙНА ВІЙНА

Підставний «Козачок» відвертає увагу від убивць

«Наклепом, спрямованим на відволікання суспільної уваги від вбивства депутатом від БЮТ [Лозинським] жителя Кіровоградської області Валерія Олійника», назвав учора Президент Віктор Ющенко звинувачення на адресу його сина Андрія. «Замість того, щоб дати адекватну оцінку своєму представникові, звинуваченому у вбивстві, Блок Тимошенко влаштував провокацію проти Президента», — пояснює позицію глави держави його речниця Ірина Ванникова, і згадана провокація свідчить про оголошення «війни без правил» у період виборчої кампанії.

Ідеться про спроби штабістів БЮТ запустити інформаційну хвилю з приводу інциденту в київському ресторані «Козачок», де в суботу пізно ввечері відвідувачі напідпитку влаштували сварку зі стріляниною в небо із «гумового» пістолета. В одному хулігані технологи від БЮТ запідозрили Андрія Ющенка, хоча свідки скандалу та адміністратор закладу однозначно заперечують той факт, що син Президента брав участь у «розборках» і взагалі перебував на місці події. Але БЮТівці вже встигли зробити заяву про намір утворити тимчасову слідчу комісію парламенту для розслідування інциденту в ресторані.

Прикметно, що Блоком Тимошенко було поширено заяву від імені трьох депутатів, які нібито вимагають почати слідство у «справі Ющенка» — Сергія Міщенка, Юрія Прокопчука і Романа Забзалюка, однак станом на вчора вже двоє з них (Міщенко і Забзалюк) повідомили, що не підписувалися під такою відозвою.

«Президент застерігає про неприпустимість та аморальність втягування у політичну боротьбу родин та дітей. Чорні технології є небезпечними для їх ініціаторів, оскільки здатні за принципом снігової лави знести все на своєму шляху», — цитує коментар Віктора Ющенка прес–секретар.

А власне інцидент біля ресторану «Козачок» стався між екс–заступником міністра з надзвичайних ситуацій Олександром Капітулою та бізнесменом Валі Багіровим. Це випливає зі слів міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, сказаних в інтерв’ю «Комсомольской правдє в Україні». «Обидва учасники інциденту були доставлені до Дарницького райвідділу міліції, де у Багірова вилучили пристрій для відстрілу гумових куль марки «Форд», після чого чоловіки були опитані. На жаль, тоді вони перебували в нетверезому стані», — сказав Луценко.