Хімія з крана

17.06.2009
Хімія з крана

Воду, яка потече з крана після використання інгібітору, вчені пити не рекомендують. (Фото Івана ЛЮБИША-КІРДЕЯ.)

Чернігівська мерія планує підвищити тарифи на воду, щоб заплатити за закордонні хімічні реактиви для очищення водогінних труб. Як вплине розчинений у питній воді поліфосфат на здоров’я чернігівців, міська влада відповіді не має.

 

Тариф на інгібітор

Найближчим часом тариф на водопостачання та водовідведення в Чернігові можуть підвищити на 41 відсоток. Такий проект розробив виконком міської ради. Підставою для зростання тарифу мерія скромно називає підвищення цін на газ, хлор, матеріали, збільшення розмірів зборів за спецводокористування та забруднення навколишнього середовища, зміну мінімального розміру заробітної плати. І ще скромніше зазначається, що однією з підстав є застосування «інгібітору корозії для стабілізації обробки води».

Саме останній пункт і викликав велике занепокоєння як жителів міста, так і фахівців із хімії та екології.

У Чернігові про те, що комунальне підприємство «Чернігів­водоканал» планує застосувати препарат Sea Questtm для очищення труб, заговорили на початку травня. Спочатку на рівні чуток та поодиноких публікацій у місцевій пресі. Але вже 5 травня директор «Чернігівводоканалу», депутат міської ради Олександр Шкінь провів пресконференцію за участю представників фірми AquaSmart (США) та київського Фонду розвитку водоочисних технологій. Ось тепер уже з уст керівника комунального підприємства прозвучали плани закуповувати та додавати в систему водозаборів інгібітор корозії Sea Quest (інгібітор — речовина, що сповільнює перебіг хімічних реакцій або припиняє їх).

Воду в Чернігові добувають із глибини понад 700 метрів, вона є однією з кращих в Україні. Однак через зношеність труб водогону вона, за словами пана Шкіня, втрачає свою якість. Після «подорожі» трубопроводами вода стає бурою, а на стінках труб осідають жорсткі відкладення. Причиною таких процесів є агресивність води, яка вступає в контакт із металом труб і окислює його. Це нерідко призводить до пошкодження водопровідних мереж міста. Так, за даними міської СЕС, за чотири місяці цього року сталося 138 поривів труб, а торік чернігівські труби виходили з ладу 573 рази. Повна заміна мереж водогону обійшлася б, за підрахунками експертів, у 400 мільйонів гривень. Тому і з’явилася ідея почистити труби інгібітором на основі поліфосфатів.

Щоправда, пояснення, в яку ціну обійдеться жителям міста така чистка і які наслідки вона матиме для здоров’я чернігівців, ні пан Шкінь, ні запрошені ним гості журналістам не надали. Втім в один голос безапеляційно запевняли, що запропонований інгібітор абсолютно безпечний для здоров’я.

Не за Держстандартом

Така відповідь не заспокоїла ні громадськість, ні контролюючі стан води органи, ні науковців. Через кілька днів пресслужба «Чернігівдерж­стандартметрології» поширила повідомлення про те, що речовину, яку «Чернігівводоканал» хоче додавати до питної води, поки що не застосовували ніде в Україні. Та й гігієнічним вимогам Держстандарту вода з поліфосфатом не відповідає.

Чернігівські науковці, які вивчають проблему корозії, були ще категоричнішими. Професор, доктор технічних наук, завідувач кафедри хімії Чернігівського державного технологічного університету Ольга Сиза стверджує, що поліфосфати як інгібітори корозії ще за радянських часів вважали застарілими.

— Поліфосфати в результаті гідролізу утворюють фосфати, — каже Ольга Сиза. — А фосфати кальцію і магнію, як відомо, не розчиняються у воді, осідають на стінках металевих труб, що тільки посилює корозію. У результаті воду забруднюють продукти корозії — сполуки заліза, тобто ми отримуємо зворотний ефект від бажаного. Крім того, поліфосфати і фосфати сприяють розвитку мікроорганізмів та водоростей на стінках труб, що також підсилює корозію.

Чернігівським науковцям відомо й про шкідливий вплив фосфатів на організм людини.

— Фосфати мають властивість накопичуватися і впливати на стан здоров’я організму,— каже пані Сиза. — Зокрема, сприяють розвитку сечокам’яної хвороби, відкладенню солей у суглобах, в результаті людина страждає від артритів і поліартритів. Крім того, фосфати впливають на осмотичний тиск у клітинах, погіршується пружність і ела­стичність клітинних мембран.

Ольга Сиза також повідомила, що ніхто з чиновників водоканалу так і не порадився з фахівцями її кафедри стосовно застосування інгібіторів. До речі, кафедра, яку очолює Ольга Сиза, розробила інгібітори на рослинній основі, зокрема, на гірчичній і касторовій оліях. Ці інгібітори запатентовано, вони екологічно безпечні. Однак «Чернігівводоканал» чомусь вирішив звернутися по хімічні реактиви до столичних фахівців. Чому?

Ціна виборів?

Можливо, відповідь на це у назві фірми, через яку водоканал збирався закуповувати інгібітор. На останній сесії міської ради Олександр Шкінь, виступаючи перед своїми колегамидепутатами, розповів, що закуповувати інгібітор планують через підриємство «Тех Нова». Столичне ТОВ «Тех Нова» орендує Чернігівську ТЕЦ. Свого часу експерти називали «Тех Нову» одним із спонсорів виборчої кампанії нинішнього міського голови Олександра Соколова. А ще раніше, за часів його першої мерської каденції, в Чернігові досить бурхливо обговорювали скандал стосовно того, що Чернігівська ТЕЦ надала в оренду Олександру Соколову службовий автомобіль престижної марки (Тойота Кемрі) усього за гривню на рік. Тож зв’язки чернігівського мера із «Тех Новою» — давні та дружні. Зважаючи ж на те, що мерська виборча кампанія не за горами і коштуватиме вона недешево, головоломка із раптовою ідеєю врятувати чернігівську воду за допомогою Sea Quest має досить логічне пояснення...