НОВИНИ ПЛЮС

17.06.2009

Місія ООН виходить з Абхазії

Учора місія спостерігачів ООН у регіоні Грузії та Абхазії припинила свою роботу у зв’язку із завершенням терміну мандата. Продовжити його не дозволила Росія, скориставшись правом вето під час засідання Ради Безпеки ООН. Кремль не влаштовував проект резолюції ООН про продовження терміну повноважень спостерігачів — у ньому містилися формулювання, які підтверджували територіальну цілісність Грузії. Росія вимагала, аби Абхазію було названо незалежною державою.

Президент Молдови розпустив парламент

Президент Молдови Володимир Воронін підписав указ про розпуск парламенту і призначив дострокові вибори на 29 липня (вперше в історії Молдови – на будній день). При цьому Воронін заявив, що «дострокові вибори не потрібні країні в умовах непростої економічної ситуації». І звинуватив лідерів опозиції в тому, що вони «влаштували заворушення і зробили атаку проти законних органів влади й державних установ», «відкинувши всі зусилля і пропозиції влади щодо пошуку прийнятного компромісу» та призвівши країну до дострокових виборів.

Розпуск парламенту і дострокові вибори стали неминучими після того, як парламент після двох спроб не зміг обрати президента.

Румунія взялася за шельф Зміїного

Румунські компанії починають розробку нафтогазоносних родовищ біля острова Зміїний. Зокрема, найбільша нафтогазова компанія країни Rompetrol Group заявила, що інвестує в розвідку та розробку румунської ділянки шельфу острова 500 млн. доларів. Як повідомляє газета «Коммєрсант–Україна», рішення про інвестування було ухвалене румунською компанією після того, як у березні 2009 року Міжнародний суд ООН у Гаазі оголосив рішення у суперечці України та Румунії про розподіл Чорноморського шельфу.

Російсько–білоруська «молочна війна» триває

Росспоживнагляд призупинив переговори з Білоруссю з «молочного» питання — до уточнення повноважень білоруської делегації. Як повідомляють російські ЗМІ, у російської сторони «з’явилися підстави засумніватися в компетенції делегації, яка веде переговори про допуск на російський ринок білоруських молочних продуктів». На цей час Росія заборонила імпорт майже всіх молокопродуктів із Білорусі.

Під Парижем літають раритети

У Франції відкрився один із найбільших світових авіасалонів — «Ле Бурже», — який проходить в однойменному передмісті Парижа. З нагоди 100–річного ювілею авіасалону організатори зробили акцент на раритетах, тому на «Ле Бурже–2009» виставлено біплани початку ХХ століття, «Мессершмітти», «Мустанги» та перші реактивні літаки. Звісно, представлені й найновіші досягнення авіаційної промисловості. Україну представляють практично всі наші авіаконструктори і виробники: Авіаційний науково–технічний комплекс ім. О. Антонова, ВАТ «Мотор–Січ», виробнича асоціація «Південмаш», державне КБ «Південне», Запорізьке КБ «Прогрес», а також державна компанія «Укрспецекспорт» та Національне космічне агентство України.

Переговори про газ у Москві

Учора в Москві перебувала делегація НАК «Нафтогаз України» на чолі з першим заступником голови правління компанії Ігорем Діденком. Основне питання переговорів із колегами в «Газпромі» — можливість внесення змін і доповнень до угоди про постачання і транзит природного газу.

Росія звинувачує Україну у значному «недоборі» домовлених обсягів газу, що є порушенням контракту. Відповідно, українська сторона офіційно заявляє про зацікавленість у скороченні законтрактованих обсягів імпорту газу в 2009 році — з 40 млрд. кубометрів до 33 млрд.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>