В очікуванні на полуницю

17.06.2009
В очікуванні на полуницю

Сергій Бубка–молодший єдиний з українських чоловіків продовжує змагатися на кортах Уїмблдону. (Фото з архіву «УМ».)

Невиправдані сподівання

У чоловічій кваліфікації в Уїмблдоні стартували троє наших співвітчизників. Найбільші сподівання покладали на Сергія Стаховського, якому організатори навіть «виписали» перший номер кваліфікаційного посіву. Лідер збірної України у стартовому колі зустрівся з італійцем Андре Стоппіні, і цей поєдинок став найбільшою сенсацією турніру «кваліфаєрів». Спокійно взявши перший сет, українець так само просто «злив» два наступні й припинив боротьбу на турнірі — 6:2, 3:6, 3:6.

Ще один італієць став кривдником другого нашого спортсмена — Іллі Марченка. У поєдинку з Марком Круньйоллою Ілля теж був кращим лише в одному сеті, хоча й боровся запекло до останнього гейму, — 3:6, 6:2, 5:7.

Зате потішив наш третій представник на трав’яних кортах Лондона. Сергій Бубка–молодший проти чеха Лукаша Росола (22–й у посіві «кваліфаєрів») відіграв максимально зібрано і дотиснув суперника в момент, коли той намагався вирівняти гру в другому сеті, — 6:4, 7:5. Наступним опонентом сина президента НОК буде словацький тенісист Грегор Земля.

Жінки свої змагання почали вчора надвечір. У кваліфікаційному раунді заявлені четверо українок. Як і в чоловічому розряді, перший номер посіву отримала наша спортсменка — одеситка Вікторія Кутузова.

Першою зі співвітчизниць на корт вийшла Юліана Федак, яка боролася проти німкені Анжелік Кербер і була битою — 2:6, 6:7.

Кутузовій жереб на старті виділив грекиню Анну Герасиму. Юлія Вакуленко зустрічалася з німкенею Татьяною Малек, а Ольга Савчук — з італійкою Карін Кнапп; ці матчі закінчилися після підписання газети до друку.

Королівські ласощі під дахом

Цікаво, що ігри кваліфікації Уїмблдону проводять зовсім не на тих кортах, на яких відбуватиметься сам турнір. Причиною цього є бажання організаторів зберегти трав’яне покриття головних майданчиків — не таке живуче, як ґрунт чи хард. Травичка ж має бути суцільною і не переростати фіксовану висоту 5 см; за цим пильно стежать.

Звичним суперником тенісистів на Туманному Альбіоні є тутешній дощ, такий частий о цій порі. Опади переламали розклад не одного десятку Уїмблдонів. Відтепер вода з неба не стане на заваді принаймні гравцям і глядачам на центральному корті: нещодавно тут ввели в експлуатацію розсувний дах із двох прозорих панелей вартістю аж 100 млн. фунтів. Здійснення масштабного інженерного проекту зайняло два роки.

Уїмблдон, окрім власне спортивних перипетій на майданчиках, відомий своїми жорсткими приписами та традиційними ласощами — полуницею з вершками для глядачів. Лише в Лондоні учасники турніру мають виступати на корті в ігровій формі тільки білого кольору. Не менш цікавою виглядає ще одна вимога: за присутності на трибунах королеви Англії або принца Уельського обоє гравців мають вклонитися монаршим особам.

Окрім величенької грошової винагороди — із 2007 року однакової для чоловіків та жінок, переможці також отримують позолочений срібний кубок («Ч») та срібну тацю («Ж»). Їх традиційно вручає герцог Кентський Едуард.

Українці на британських кортах досі нічим особливим не відзначилися. Найкращим досягненням є вихід до півфіналу жіночого парного розряду Тетяни Перебийніс та Юліани Федак у 2006 році. А ще була перемога Катерини Бондаренко двома роками раніше в юнацькому одиночному турнірі.

Друга половина червня у спортивному світі традиційно проходить під знаком Уїмблдону — одного з чотирьох турнірів серії Великого шолому. Англійський чемпіонат є найстарішим у тенісному світі та єдиним із великої четвірки, який проводиться на трав’яному покритті. За призовий фонд розміром 12 млн. 550 тис. фунтів стерлінгів на кортах Всеанглійського клубу лаун–тенісу й крикету традиційно змагаються й українці. Поки що вони це роблять у кваліфікаційному раунді, адже основні події тут розпочнуться 22 червня.