Сутінки легенд

02.06.2009
Сутінки легенд

Останні шоу «Дженерал Моторс». (Рейтер.)

«Дженерал Моторс»: найбільший крах в історії Америки

Учора американський автомобільний гігант «Дженерал Моторс», який упродовж років і десятиліть був світовим лідером з виробництва автомобілів, оголосив про банкрутство. Ця непересічна подія знаменує кінець ери домінування американських автовиробників на світових ринках, наголошує агенція «Франс пресс». І вказує, що концерн–гігант, ікона світового бізнесу, одна з найбільших світових корпорацій, упав під тягарем власних помилок та боргів.

Для «Дженерал Моторс» оголошення про банкрутство, яке є найбільшим у всій історії США, було єдиним виходом із ситуації і є частиною плану президента США Барака Обами з порятунку вітчизняної автомобільної промисловості. Шляхом банкрутства компанія отримає захист від претензій її кредиторів: 60 відсотків її акцій вартістю 50 млрд. доларів дістануться федеральному уряду, про що повідомив учора у спеціальному виступі Барак Обама. Як державну підтримку процедури банкрутства «Дженерал Моторс» буде виділено ще 30 млрд. доларів на додаток до тих 20 мільярдів, які компанія вже отримала із федерального бюджету в рамках боротьби з наслідками фінансової кризи.

Очікують, що процедура зовнішнього управління «Дженерал Моторс» триватиме 60—90 днів. З реструктуризації компанія вийде вже зовсім не гігантом: зменшиться кількість співробітників, заводів та місцевих представництв. Планується, що в майбутньому компанія продовжить виробляти чотири головні марки: Chevrolet, Cadillac, Buick і GMC. Адміністрація Обами контролюватиме вибір нового правління фірми. Уряд Канади викупить 12 відсотків акцій концерну на суму 9,5 млрд. доларів. 17,5 відсотка акцій залишаться в руках пенсіонерів, колишніх працівників «ГМ». Кредиторам та банкам відійде 10 відсотків акцій.

Порятунок «Опеля» ціною політичної кризи

Різні шляхи до порятунку автоконцерну «Опель» викликали розкол у широкій німецькій правлячій коаліції, повідомляє «Євроньюз». Відповідно до досягнутої минулої суботи угоди, новими співвласниками німецького автоконцерну стали канадська компанія «Магна Інтернешнл» у співробітництві зі «Сбєрбанком» Росії (відповідно, 20 і 35 відсотків акцій), уряди чотирьох німецьких земель та американське міністерство фінансів. Учасники угоди пообіцяли зберегти всі чотири заводи «Опеля» в Німеччині, які дають роботу 25 тисячам працівників, але федеральний міністр економіки Карл–Теодор Цу Гуттенберг і так подав у відставку, оскільки виступив проти плану порятунку компанії, підтриманого канцлером Ангелою Меркель. Згідно з цим планом, німецький уряд зобов’язується надати «Опелю» терміновий кредит у два мільярди євро для підтримки його життєздатності до передачі новим власникам. Позицію Гуттенберга поділяють інші представники християнських демократів, які стверджують, що тепер й інші німецькі компанії на межі банкрутства будуть вимагати державної підтримки.

«Крайслер» став трохи італійським

Інший американський­ автомобільний гігант — «Крайслер» — позавчора спромігся добитися судового дозволу на придбання у рамках порятунку від банкрутства 20 відсотків його акцій найбільшим італійським автовиробником «Фіатом», повідомляє Бі–Бі–Сі. Цей крок схвалили уряди США та Канади, які володіють 12 відсотками акцій «Крайслера». Контрольний пакет — 68 відсотків акцій — залишиться в руках профспілкового трасту.

За умовами угоди «Крайслера» з «Фіатом», компанія виплатить кредиторам лише 6,9 млрд. доларів із заборгованої суми. А уряди США та Канади нададуть концерну позику в розмірі 8 мільярдів доларів.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>