НОВИНИ ПЛЮС

02.06.2009

Над Атлантикою зник французький літак

Літак «Аеробус» кломпанії «Ейр Франс», який вилетів позавчора з Ріо–де–Жанейро о 19.00 за місцевим часом (учора о першій ночі — за київським) із 228 особами на борту (216 пасажирів та 12 членів екіпажу), зник учора вранці над Атлантичним океаном. Компанія «Ейр Франс» повідомила, що в цей час із літака надійшло автоматичне повідомлення про коротке замикання і можливий удар блискавки, відразу потому літак зник із радарів авіадеспетчерських служб Бразилії, Франції, Іспанії та Марокко.

Бразильська та французька військова авіація негайно вилетіла на пошук у район можливої катастрофи літака — неподалік острова Фернандо–ді–Норонья.

Літак мав прибути до Парижа об 11.10 за місцевим часом. Заступник міністра транспорту Франції розповсюдив учора дивне повідомлення, що в літака закінчилося пальне.

Убивство фахівця з пізніх абортів

Відомого американського гінеколога, який спеціалізувався на пізніх абортах (термін вагітності — більше 20 тижнів) Джорджа Тіллера позавчора застрелили з короткої вогнепальної зброї в церкві міста Вічита, що в штаті Канзас, яку він регулярно відвідував, повідомляє «Євроньюс». За інформацією представників місцевої влади та поліції, вбивці вдалося втекти з місця злочину на машині, але пізніше його затримали. Родина 67–річного Тіллера — його вдова, четверо дітей та десятеро онуків — оприлюднили заяву, в якій назвали вбивство «невимовною трагедією». Президент США Барак Обама заявив, що він «шокований і обурений» убивством лікаря.

Питання абортів є в США одним із найгостріших. Тіллера, який був одним із небагатьох лікарів США, які роблять аборти на пізньому терміні вагітності, називали вбивцею. На нього неодноразово здійснювали напади, зокрема 1985 року в його клініці спрацювала бомба. Після замаху 16 років тому він ледве вижив. Нападниця досі перебуває за ґратами.

Парламентські вибори в Південній Осетії

У неділю в сепаратистській республіці Грузії — Південній Осетії — відбулися перші в її новій історії парламентські вибори. На думку оглядачів, це спосіб лідера сепаратистів Едуарда Кокойти зміцнити владу. Перемогла пропрезидентська партія «Єдність», за яку проголосували 46,23 відсотка учасників виборів. На другому місці Комуністична партія — 25,22 відсотка, на третьому — Народна партія — 22,53 відсотка. До парламенту також потрапила партія «Фидибаста» («Вітчизна») — 6,37 відсотка. До складу парламенту будуть входити 34 депутати. У списку згаданих чотирьох партій був лише один грузин — на непрохідному місці.

Грузія вважає Південну Осетію частиною своєї території, тому офіційний Тбілісі назвав ці вибори «фарсом і блазнюванням».

Сицилія потонула в смітті

У столиці Сицилії — Палермо — створилася кризова ситуація, яка пов’язана з прибиранням і вивезенням сміття, схожа на «сміттєву кризу» в Неаполі півтора року тому. Уздовж вулиць міста та околиць виросли гори сміття, які сягають двох метрів заввишки. Тонни відходів під спекотним сонцем розкладаються, і містом поширюється нестерпний сморід. Щоб хоч якось перебити його, мешканці міста підпалюють сміття. Пожежники щодоби гасять приблизно 200 таких підпалів. Комунальна служба Палермо, яка займається вивезенням та утилізацією відходів, уже другий тиждень проводить маніфестації протесту проти недостатнього фінансування з боку міської влади.

Швидкий суд

Іранська влада відразу після замаху, який забрав життя 25 осіб минулого четверга в мечеті міста Захедан, повідомила про арешт трьох «членів терористичної групи». Суд був швидким. Уже в суботу цих трьох публічно стратили — повісили перед мечеттю, на яку було здійснено замах, повідомила іранська державна інформагенція ІРНА. Про сам суд та його висновки не повідомляють, але влада провінції Белуджистан і Сістан, столицею якої є місто Захедан, звинуватили США в тому, що вони найняли терористів, щоб викликати релігійний конфлікт та вплинути на результати президентських виборів в Ірані, які заплановано на 12 червня.

Імовірно, з виборами пов’язано інший небезпечний інцидент. Минулої суботи увечері служба безпеки Ірану виявила та знешкодила саморобну бомбу на борту літака, який здійснював місцевий рейс з міста Ахваз на південному заході Ірану до Тегерана і мав на борту 130 пасажирів. Про це повідомила іранська агенція «Фарс».

Померла остання пасажирка «Титаніка»

У Великій Британії позавчора в будинку для престарілих на 98–му році життя померла остання з пасажирів «Титаніка», якій удалося врятуватися в кораблетрощі, Міллвіна Дін. На момент катастрофи «Титаніка», який зіткнувся з айсбергом у ніч на 15 квітня 1912 року в Північній Атлантиці, їй було лише два місяці. Мати розповіла дівчинці про катастрофу, в якій загинув її батько, лише коли їй виповнилося вісім років. Попри те, що Меллвіна Дін не могла пам’ятати про катастрофу, вона жодного разу не дивилася славетну кіноекранізацію про катастрофу і жодного разу не була на місці, де затонув лайнер. Останні роки вона жила в скруті. «УМ» повідомляла, що минулого місяця творці фільму «Титанік» переказали старенькій допомогу в розмірі 30 тис. доларів.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>