Полтавська вишенька на торті

02.06.2009
Полтавська вишенька на торті

«Ворскла» — володар Кубка України. (УНІАН.)

І «Шахтар», і «Ворскла» в цьому сезоні вже мали помітні успіхи: «гірники» виграли Кубок УЄФА, полтавчани вперше пробилися до фіналу національного Кубка. Тож вирішальний двобій на «Дніпро–Арені» ставав для його переможця своєрідною «вишенькою з торта», адже так хотілося завершити сезон на мажорній ноті. І з’їла цю «вишеньку» «Ворскла», яку можна назвати відкриттям сезону. Не володіючи значними фінансовими можливостями й постійно втрачаючи провідних виконавців, хлопці Миколи Павлова дійшли до найвищого успіху в історії клубу.

Балкани проти Бразилії

Фаворитом зустрічі закономірно вважався «Шахтар» — донеччани останні місяці провели на дуже високому рівні, що підтвердили здобуттям єврокубка. «Ворскла» ж під кінець чемпіонату потрапила в смугу невдач, дещо змазавши фініш. Утім у першому колі полтавці вже мінімально обігрували шестиразових володарів Кубка країни, тому на фінал виходили без остраху. Цікавим видавалося легіонерське протистояння: полтавські албанці, македонець, серб і хорват мали показати свою профпридатність на тлі бразильської передньої лінії «гірників».

Мірча Луческу розпочав зустріч неординарно: до звично самотнього нападника Луїса Адріано відправив Олександра Гладкого. «Зелено–білі», натомість, мали попереду єдиного Василя Сачка. 34–річний колишній міліціонер у чемпіонаті нічим особливим не відзначився, але в Кубку став найкращим бомбардиром команди з чотирма голами. Ще одним лідером у складі полтавців був Григорій Ярмаш: правий захисник збірної України встиг відновитися після ушкодження.

І тут картки

«Шахтар» очікувано захопив ініціативу й увесь перший тайм тримав ворота Сергія Долганського в облозі. Донеччани домінували в півзахисті, а «ворскляни» сподівалися на навіси з флангів із надією знайти голову високого Василя Сачка. Найчастіше ж знаходили «горобців» за межами поля.

Хлопці Луческу настільки захопилися атакою, що вперед пішли навіть захисники, за що на початку другого тайму поплатилися. Олександр Кучер «обрізався» біля чужого штрафного, й контратака «господарів» закінчилася точним ударом того–таки Сачка.

А через кілька хвилин донеччани взагалі загнали себе у глухий кут: Фернандіньйо збив Йована Маркоськи, а потім став йому на ногу, за що й був вигнаний із поля. Минулорічний фінал також не обійшовся для донеччан без вилучень, але тоді вони перемогли. Цього ж разу удача була на боці опонентів. Хоча Вілліан майстерно фінтив, а Євген Селезньов настирно ліз на ворота «Ворскли» — все марно. В одному з моментів Селезньов вискочив сам на сам із Долганським, але замість того, щоб зав­дати удару, він... дивився на бокового арбітра, який так і не показав «поза грою».

Під кінець гри сім тисяч полтавських уболівальників на «Дніпро–Арені» перекричали значно чисельнішу армію донецьких фанів. А після фінального свистка вони разом із Миколою Павловим та командою стрибали від щастя: їхні улюбленці вперше вибороли Кубок країни. І хто скаже, що вони не заслужили на це?

ПІСЛЯМОВА

Мірча Луческу, головний тренер «Шахтаря»:

— «Ворскла» діяла більш зіграно й агресивніше за нас. Ми ж заздалегідь думали, що можемо легко перемогти. Попередні здобутки нас розслабили: надто багато агентів різних клубів з’явилося довкола хлопців після перемоги в Кубку УЄФА.

Микола Павлов, головний тренер «Ворскли»:

— Ми хотіли перемогти, адже олімпійський принцип нас не влаштовує. Мені бракувало єдиного — Кубка України. Тепер я можу з чистою душею сказати внукові: «Дідусь виконав програму–максимум і може готуватися до пенсії».

ТАБЛО

Датагруп Кубок України. Фінал

«Ворскла» — «Шахтар» — 1:0

Гол: Сачко, 49

«Ворскла»: Долганський, Деспотов­ськи, Даллку, Красноперов, Маркоськи, Кулаков (Главіна, 80), Сачко (Янузі, 71), Цуррі, Ярмаш, Чеснаков, Єсін (Локтіонов, 89).

«Шахтар»: П’ятов, Срна, Кучер, Чигринський, В. Шевчук, Гюбшман, Гай (Вілліан, 55), Фернандіньйо, Жадсон (Левандовський, 75), Л. Адріано, Гладкий (Селезньов, 64).

Попередження: Даллку, 90+3 («В»)

Вилучення: Фернандіньйо, 56 («Ш»)

Суддя — Годулян (Одеса)

Дніпропетровськ, стадіон «Дніпро–Арена», 28000 глядачів.

* * *

Перша ліга. 31–й тур.

«Севастополь» — «Нафтовик» — 0:1 (Саванчук, 34 (пен.)), «Дністер» — «Десна» — 1:0 (Мамутов, 38 (у свої ворота)), «Енергетик» — «Оболонь» — 2:1 (Беркита, 42 (пен.); Чапко, 59 — Кармаліта, 90), «Геліос» — «Закарпаття» — 0:1 (Невуче, 34), «Олександрія» — «Сталь» — 2:0 (Сирота, 48 (пен.); Кирилов, 64), «Волинь» — «Ігросервіс» — 3:1 (Кінаш, 3; Піщур, 69 (пен.); Гущин, 78 — Ілляшов, 76), «Кримтеплиця» — «Динамо–2» — 1:2 (Мельник, 31 — Рибалка, 35; Чепілов, 90+2).

Лідери після 29 матчів: «Закарпаття» — 60, «Оболонь» — 56, «Олександрія» — 51 (30), «Севастополь» — 50, «Кримтеплиця» — 46, «Волинь» — 46 (30), «Десна» — 43...

Бомбардири: Піщур («Волинь») — 20, Бобаль («Ігросервіс»), Невуче («Закарпаття») — 14, Куценко («Оболонь») — 13...

* * *

Жінки. Товариський матч. Україна — Росія — 2:0 (Дятел, 45; Зінченко, 49).

Готуючись до Євро–2009, команда Анатолія Куцева на київському НТК
ім. Баннікова здолала одну з найсильніших збірних континенту, яку очолює колишній футболіст збірної Росії Ігор Шалімов.