Паризький зорепад

02.06.2009
Паризький зорепад

Рафаель Надаль програв на «Ролан Гарросі» вперше за п’ять років. (Рейтер.)

На жаль, велика кількість українців на сучасних турнірах «Великого шолому» ніяк не переростає в якість — на відкритому чемпіонаті Франції жоден із них не пройшов далі третього раунду.

Найдовше з наших на ґрунтових кортах Парижа протрималася Катерина Бондаренко. Вдруге в кар’єрі граючи на «Ролан Гарросі», молодша з трьох сестер залишила змагання минулої суботи. 20–річна полячка Агнешка Радванська (12–й номер посіву) не лише взяла переконливий реванш за поразку на цьогорічній відкритій першості Австралії, а й стала справжньою грозою українок, вибивши перед цим із турніру Марію Коритцеву. Із Катею ж Агнешка впоралася за 72 хвилини — 6:2, 6:4. Бондаренко зробила «необов’язкових» помилок удвічі більше за опонентку.

Днем раніше Україна втратила свого повпреда серед сильної статі. Сергій Стаховський у дуеті з американцем Джеймсом Черретані не встояли перед сіяною третьою інтернаціональною парою чеха Лукаша Длоугі та індуса Леандра Паеса — 6:4, 3:6, 2:6.

Зазнав суттєвих втрат і авангард світового тенісу. У неділю склали свої повноваження обидва минулорічні переможці «Ролан Гарросу». Спочатку 19–річна білоруска Вікторія Азаренко (9) аж надто легко (6:2, 6:3) розібралася з сербською красунею Аною Іванович (8). А далі, як грім серед ясного неба, грянула ще одна сенсація. На корті імені Філліпа Шатріє черговий тріумф «короля ґрунту» Рафаеля Надаля перетворився на провал. Переможець чотирьох останніх паризьких форумів був нещадно битий шведом Робіном Содерлінгом (23) — 2:6, 7:6, 4:6, 6:7.

Припинили похід по «срібну чашу» ще кілька претендентів. Нездоланним бар’єром перед сербом Новаком Джоковичем (4) у третьому колі постав німець Філіпп Кольшрайбер — тричі по 6:4 на користь 29–го номера посіву. Не змогла пробитися далі третього туру олімпійська чемпіонка Пекіна–2008 Олена Дементьєва (4). Після трисетового поєдинку проти австралійки Саманти Стосур (30) росіянка заявила, що для перемоги їй забракло фізичних сил. Принаймні на рік попрощалася з надіями здобути першу перемогу на «Ролан Гаросі» Венус Уїльямс (3): Венера поступилася 20–річній угорській зірочці Агнеш Шавай (29).

Виліт головних фаворитів відкриває шлях до тріумфу Роже Федереру, який упродовж трьох останніх років у фіналі програвав Надалю. Збільшилися шанси й Дінари Сафіної — торік нинішню першу ракетку світу в фіналі зупинила Іванович.