Олег Скрипка: Для мене Мазепа — постать №1 в Україні

14.05.2009

Найвищим гонораром стане пам’ятник Іванові Мазепі

Днями у переповненій залі найбільшого в Полтаві Палацу дозвілля «Листопад» відбувся сольний концерт Олега Скрипки. Його виступ був благодійним, тобто гонорару за нього виконавець не отримував. Усі виручені від продажу квитків кошти (понад 40 тисяч гривень), згідно із задумом організаторів обласного осередку «Просвіти», перерахували на спорудження у Полтаві пам’ятника видатному українському гетьману Іванові Мазепі.

Як повідомив провідник полтавських «просвітян», народний депутат Микола Кульчинський, серед відомих вітчизняних артистів, до яких він звертався з аналогічними пропозиціями, на такий безгонорарний концерт погодилися лише двоє — Ніна Матвієнко і Олег Скрипка». Отже, йдеться про вчинок не лише митця, а й громадянина. Як зазначив на прес–конференції у Полтаві Олег Скрипка, він добре розуміє, що «може бути купа провокацій та інтерпретацій» такої акції. Однак, за його словами, саме на таких пам’ятникотворчих ініціативах «будується наша історія», тож зайва обережність тут недоречна.

До речі, вже під час концерту в Полтаві, відповідаючи на запитання одного з глядачів про сни, які йому сняться найчастіше, Олег Скрипка зізнався: «Я сьогодні бачив сон — я бачив Путіна. Вперше у житті. Але він був добряком: у матроській майці й у такому кумедному капелюсі ловив рибу... Не знаю, до чого це, треба у своїй підсвідомості покопирсатися».

При цьому з’ясувалося, що провідному «вевешнику» Іван Мазепа близький не лише на, так би мовити, декларативно–підсвідомому рівні. «Я з задоволенням приєднався до руху за встановлення пам’ятника видатному гетьманові, — сказав Олег Скрипка в Полтаві. — Мені приємно, що ця ініціатива йде саме з Полтави, бо ж відчуваю себе полтавцем: у селі Гільці Чорнухинського району народилися мої дід і батько. Для мене Іван Мазепа — це просто постать №1 в Україні. Адже про лідера з таким поєднанням багатьох якостей ми можемо тільки мріяти. Він був інтелектуальною людиною і водночас заможною, сильною, вольовою. Це була людина, котра змогла спонукати Україну до економічного розквіту в ті дуже скрутні часи. Коли я почув канти Мазепи (їх, здається, збереглося тільки два), то як автор, який також працює зі словом, не міг не визнати талант і мудрість цієї людини. А коли знайомишся з його листуванням, поясненнями, чому він пішов на війну з Петром І, розумієш, що іншого виходу в нього просто не було. Він ішов ва–банк, він сильно ризикував, але робив це заради України. Тож, вважаю, треба ставити пам’ятники Івану Мазепі і в Полтаві, й у Києві. А коли ми відвоюємо ім’я Мазепи, можна буде відвойовувати імена інших українських героїв».

«Підтримувати кандидата у президенти за гроші — це вже не стильно»

А оскільки неофіційно вже фактично розпочалися нові президентські перегони, то власкор «УМ» не міг не скористатися нагодою запитати Олега Скрипку в Полтаві про готовність «ВВ» до наступних «політичних гастролей». Зрештою, чи були вже конкретні пропозиції від потенційних кандидатів у президенти, «їхніх» політичних сил?

— Я дивуюся, що таких пропозицій поки що немає, — зазначив співак. — Тож із цього приводу в мене виникають різні думки. Або вони там, «нагорі», знають, що виборів не буде, або в них немає грошей, або вже придумали якісь нові технології. З часів Помаранчевої революції музика в політичних цілях, ясна річ, заексплуатувалася. І сьогодні вже зрозуміло, що це не ефективно, що це втратило будь–який зміст. Підтримувати кандидата за гроші — сьогодні це вже не стильно. І ми будемо уникати таких речей. Думаю, це нам вдасться. Тому все ж будемо чекати нормальних комерційних концертів. Зрештою, це ж збочена ситуація, коли народ приходить на політичні концерти й «отримує» улюбленого виконавця безкоштовно, а потім не йде на його комерційні концерти. І він знову, ніби в замкнутому колі, змушений продаватися політичним силам... Треба, мабуть, трохи почекати, щоб змінилася ситуація.