НОВИНИ ПЛЮС

29.04.2009

Померла балерина Максимова

Минулої ночі на 71–му році життя померла видатна російська балерина Катерина Максимова. Усе життя Максимова танцювала в Большому театрі Москви разом зі своїм чоловіком Володимиром Васильєвим, творчий дует з яким склався ще зі студентських років. Катерина Максимова прославилася партією Жизелі, яку репетирувала під керівництвом своєї наставниці, славетної Галини Уланової. Причина смерті наразі не повідомляється.

Венесуела посварилася з Перу

Венесуела відкликала свого посла з Перу на знак протесту проти надання там політичного притулку лідерові венесуельської опозиції Мануелю Росалесу. Міністр закордонних справ Венесуели назвав цей факт «знущанням над міжнародним правом» і оголосив, що дипломатичні стосунки з Перу буде розірвано, свідчить «Ассошіейтед пресс».

Росалес у 2008 році був опозиційним Уго Чавесу кандидатом у президенти. Після перемоги комуніста Чавеса Росалеса звинуватили в корупції, зловживанні владою, коли той був губернатором штату Сулія у 2006 році. Нині опозиціонер заявляє, що продовжить «боротьбу з диктатурою». Тим часом ще 23 квітня на прохання Каракаса Інтерпол видав ордер на арешт Росалеса.

Письменник сяде за заперечення жертв Голокосту

До п’яти років позбавлення волі приговорив австрійський суд письменника Герда Хонзика за заперечення Голокосту та пропаганду ідей нацизму, передає «Рейтер». Оголошуючи вирок, суддя назвав 67–річного Хонзика «одним з ідеологічних лідерів європейських неонацистів». Приводом для притягнення письменника до суду стали кілька його книг, зокрема «Виправдати Гітлера?», та редагований ним журнал «Хальт!». У 1992 році Хонзика за вищезгадану книгу було засуджено на півтора року ув’язнення, проте він устиг залишити Австрію і оселився в Іспанії. Іспанія двічі відмовлялася видати скандального письменника на батьківщину, поки нарешті у 2007 році не погодилася–таки на екстрадицію.

У Австрії — країні, яка з 1938 року по 1945–й входила до складу фашистської Німеччини, — заперечення Голокосту та пропаганда ідей нацизму віддавна є кримінальними злочинами.

Протест туалетами

Грузинська опозиція, яка вже три тижні поспіль тримає безстрокову акцію протесту з вимогою відставки президента Михаїла Саакашвілі, днями встановила в центрі Тбілісі, на проспекті Шота Руставелі, десятки біотуалетів. Це великі пластикові коробки, встановлені над каналізаційними люками і прикрашені написами «Ганьба мерії!». Мітингуючі (а їх збирається щодня по п’ять—десять тисяч) безрезультатно просили мерію встановити біотуалети на місці громадської акції. Опозиція переконана, що столична влада навмисно затягує вирішення цього питання. Сміття, яке залишається після чергової акції, опозиціонери прибирають самотужки і вивозять на вантажівках, винайнятих організаторами «майдану», інформує агенція «Новості–Грузія».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>