Хто в сквер, а хто по дрова...

29.04.2009

Подейкують, у Донецьку до його 140–річчя, яке планують відзначати влітку, готують зміну всіх–всіх символів. Наприклад, на гербі натомість мускулистої руки з молотком з’явиться зображення тієї ж правиці, але з сокирою. Так само запровадять і новий гімн — шлягер минулих років у виконанні Едуарда Хіля «Лісоруби». Бо саме через активне вирубування зелених насаджень місто, яке колись, за версією ЮНЕСКО, вважали найзеленішим промисловим містом світу, тепер усе більше нагадує жалюгідний пустир. Цікавий факт: нещодавно донеччани, які колись протестували проти знищення дерев на бульварі Пушкіна посеред міста, були шоковані зникненням звідси навіть культового «дерева». Адже тільки «пеньок» залишився від копії залізної Пальми Мерцалова, встановленої тут пару років тому. Щоправда, згодом з’ясувалося, що скульптурне зображення символу Донеччини, виготовлене із дамаської сталі, зняли для реконструкції. Бо невідомі вандали відламали один із листків дерева–символу. Залізну пальму обіцяють повернути на місце до початку травневих свят. Та, на жаль, це не стосується великої кількості звичайних дерев, які знищували і знищують, майже не реагуючи на обурення.

Пікетувати сесію міської ради цього разу прийшли вихованці міського Будинку юнацької творчості, які опинилися заручниками так званого будівельного буму. Юні учасники акції протесту принесли до приміщення міської влади не тільки самотужки виготовлені гасла й транспаранти, а й... дрова. Тобто на східці до парадного під’їзду «мерії» вони поклали гілки зі зрубаних дерев. Усього ж у сквері біля Будинку юнацької творчості вже знищено більше сотні дерев. А тутешню територію обнесли височенним парканом і фактично перетворили її на будмайданчик. Бо саме тут з’явився намір звести один із готелів, де розташують гостей Євро–2012. Згаданий сквер імені 30–річчя Перемоги, розташований фактично в центрі міста, колись насаджували ветерани Великої Вітчизняної війни, і тому донеччани вважають його знищення наругою над пам’яттю і навіть блюзнірством. Особливо з урахуванням того, що місцеві керівники на словах печуться стосовно увіковічення пам’яті про колишніх воїнів Перемоги.

Сесія міської ради, певна річ, не могла не відреагувати на те, що пікетувати приміщення влади прийшли діти — юні музиканти, танцівники, художники, які навчаються у Будинку творчості. Після переговорів з пікетувальниками депутати абсолютною більшістю голосів (55 «за») проголосували за тимчасове призупинення всіх робіт у сквері біля Будинку творчості. Також сесія створила комісію на чолі з секретарем міськради і відомим «мовознавцем» Миколою Левченком, яка має перевірити законність ведення згаданих робіт і оприлюднити свої висновки 15 травня. А міський голова Олександр Лук’янченко повідомив про намір особисто звернутися до прокуратури, аби відповідною перевіркою зайнялися ще й правоохоронці. «Складається дуже дивна ситуація, — каже «УМ» мати одного з вихованців Будинку юнацької творчості Ніна Миколаївна. — Що й кого перевірятиме створена комісія? Хіба мер і його секретар не знали про вирубування дерев і перетворення скверу на будівельний майданчик? Адже дозвіл для цього давала міська влада не Запоріжжя чи Сімферополя, а Донецька! На кого вони тепер скаржаться в прокуратуру? На самих себе?..»

Результати перевірки комісія пообіцяла оприлюднити 15 травня. Тобто після Дня Перемоги, в ході відзначення якого не бракуватиме патетики про вшанування ветеранів війни. А потім, припускають більшість учасників пікету, сквер, висаджений тими ж ветеранами, знову відгородять високим парканом і таки вирубають. Ця упевненість від того, кажуть донеччани, що вони знають своїх керівників «як облуплених». Утім, може, вони хоч цього разу помиляються?..

  • Як сніг на голову!..

    Таких страшних снігопадів о цiй порi року в Україні не було більш як століття, звітує директор «Укргідрометцентру» Микола Кульбіда. У середньому по країні випало за день 40—50 мм опадів. Можливо, надзвичайність ситуації є певною мірою виправданням тієї розгубленості, яку продемонструвала влада, і насамперед у Києві. Дивно, хоч рясних снігопадів синоптики не обіцяють у найближчі дні, але столичний голова міськдержадміністрації Олександр Попов позавчора оголосив, що надзвичайний стан продовжено до п’ятниці. Це означає тільки одне: комунальних ресурсів у Києва вкрай мало, а ще менше — організаційних здiбностей грамотно керувати ними і тими додатковими технічними засобами, які «позичили» на час негоди у Міністерства оборони та Держслужби з надзвичайних ситуацій. Негода підмочила репутацію столичного очільника (втім, якщо вибори мера таки не відбудуться найближчого літа, то про це буде забуто).

    Постає низка запитань і до «Укргідрометцентру», який прогнозував силу опадів удвічі меншу, ніж випало насправді. Утім як би там не було, але на тлі інших регіонів, зокрема західних областей країни, які вже «призвичаїлися» до боротьби з березневими заметами, Київ виглядає просто–таки ганебно.

    Тим часом снігопади припинилися — дають можливість рятувальникам працювати в уже не настільки екстремальних умовах. За даними Держслужби з надзвичайних ситуацій, станом на вчора загалом по країні було розчищено всі дороги державного та обласного значення, поновлено подачу електроенергії у більшість iз близько 600 «відрізаних від світла» населених пунктів. До вчора без електрики залишалося ще 161 село.

    Стихія зіпсувала канікули дітям, адже тільки «на підступах» до Києва рятувальники визволили зі снігового полону п’ять автобусів зі школярами, які їхали до столиці на екскурсію, але, звісно, змушені були повернути додому. Наприклад, два такі автобуси стояли в корці на Житомирській трасі понад 12 годин!

    Сніговії зіпсували і ЗНО майбутнім випускникам. У Міносвіти заспокоюють: учням, які через негоду не змогли дістатися до пунктів пробного тестування, буде виділено інший день. У міністерстві кажуть, що регіональні центри оцінювання якості освіти зв’яжуться з кожним зареєстрованим учасником особисто та повідомлять, коли і де він зможе пройти пробне ЗНО. >>

  • Білий апокаліпсис

    У вихiднi Київ став справжнісінькою декорацією постапокаліптичного фільму. Тут менш ніж за добу випала місячна з лишком кількість опадів. За повідомленнями «Гідрометцентру», такого сніговію не було вже століття. І якщо столична влада не виявила розторопності в боротьбі з попередніми снігопадами, то цей — рекорд століття — вона зустріла, здається, цілковитою бездіяльністю. >>

  • Коли все це розтане...

    Маси снігу, які «осіли» в Україні, швидко не розтануть, заспокоює директор «Укргідрометцентру» Микола Кульбіда. До речі, завдяки такій великій кількості снігу потепління не буде таким відчутним. Стабільне тепло, за прогнозами синоптиків, прийде лише у першій п’ятиденці квітня. А «покращення» наставатиме з 30 березня. «Температура більш–менш суттєво підвищуватиметься, але ми не чекаємо стрімкого зростання температури, — каже пан Кульбіда. — Все–таки це буде повільний процес». >>

  • Лелеки ще принесуть щастя

    «Необізнані» зі штормовими попере­дженнями рятувальників, лелеки повернулися з теплих країв на Прикарпаття, керуючись століттями апробованим графіком, i несподівано для себе опинилися в епіцентрі негоди. На щастя, люди не кинули птахів напризволяще. >>

  • «Небезпека лише додала мені сил»

    Іменний годинник, великий торт у формі футбольного м’яча та почесну грамоту особисто вручив чотирнадцятирічному підлітку з села Токарівка начальник управління МНС у Херсонській області Віталій Кропивницький. Його тезка, дев’ятикласник Віталій Коломієць, ризикуючи життям, зумів витягти з палаючого будинку чотирьох людей: 83–річну бабусю, дво– та трирічного полемінників, а також допоміг вийти 21–річній сестрі. Тепер Віталика номінують на звання «Герой–рятівник року». >>

  • «Нас крутило, немов у м’ясорубці»

    Як повідомили iнтернет–джерела, приблизно опівночі з 31 серпня на 1 вересня під Дніпродзержинськом сталася страшна аварія, внаслідок якої мікроавтобус із людьми тричі перевернувся. Двоє пасажирок загинули.

    Проте, як вдалося з’ясувати автору цих рядків, все сталося не зовсім так. І насамперед — місце аварії «під Дніпродзержинськом» не можна назвати навіть з натяжкою. Біда сталася на шляху з міста Прометея — під віадуком автомагістралі Кривий Ріг — Дніпропетровськ, на яку «Мерседес–спринтер» мав вирулювати, здійснивши лівий поворот. Однак авто у поворот не вписалося і покотилося шкереберть, тричі перевернувшись. >>