Цеглина «рвонула» не в той бік?

29.04.2009

Співробітники охорони каскаду гідротехнічних споруд Вишгород­ської гідроакумулюючої електро­станції позавчора затрима­ли знімальну групу телепрограми «Надзвичайні новини» каналу ICTV під час їх спроби «замінувати» ГАЕС. За повідомленням агенції «Ліга–бізнес–інформ», журналісти начебто пояснили, що виконують редакційне завдання і мають намір імітувати замінування дамби Київського водосховища, щоб зняти дії правоохоронців у цій ситуації. Охоронці негайно викликали наряд Вишгородського райвідділу міліції, задокументували дії журналістів та вилучили муляж вибухового пристрою, який буде скеровано до СБУ.

Головне управління МВС України на київщині висловило здивування діями журналістів, назвавши їх провокаційними, та має намір звернутися до Комісії з журналістської етики з проханням дати оцінку таким діям.

Тим часом журналістам телеканалу СТБ, які підготували сюжет про цю пригоду, працівники ICTV заявили, що не мали наміру імітувати замінування, а коробка з цеглою, яку сприйняли за муляж вибухового пристрою, — то просто сміття, яке вони збиралися викинути. «Цегла була... Ну, просто водій нас попросив викинути по дорозі. Коробка зі сміттям», — пояснила журналістка Наталія Шумак. Ведучий програми «Надзвичайні новини» на ICTV Костянтин Стогній також запевняє, що «ніяких вибухових пристроїв у журналістів не було».

За інформацією СТБ, журна­лістів, які потрапили на територію ГАЕС офіційно, щоб узяти інтерв’ю, утримували протягом семи годин і вимагали віддати касету, проте знімальна група не поступилася відзнятим відеоматеріалом. Відтак у коментарі СТБ речник управління МВС Київщини Микола Жукович зазначив, що журналістам можуть інкримінувати навіть шпигунство.

Сайт «Телекритика» нагадує, що раніше спробу імітації замінування дамби Київської ГАЕС під Вишгородом здійснювала знімальна група програми «За вікнами» того ж каналу СТБ. Тоді, восени 2007 року, провокація вдалася, у програмі вийшов відповідний сюжет про нездалість охорони.