Генерал проти «губернатора»: хто кого?

29.04.2009

Перший оприлюднений випад тернопільський «губернатор» зробив проти начальника управління обласної міліції ще напередодні березневих виборів до обласної ради. Тоді Юрій Чижмарь, близький до голови СП Віктора Балоги, звинуватив генерал–лейтенанта Віталія Максимова у самоусуненні від забезпечення правопорядку на виборчих дільницях і пригрозив, що добиватиметься розгляду такої поведінки головного правоохоронця регіону на найвищому рівні. Нагадаємо, дострокові вибори відбувалися в скандальній і напруженій атмосфері, були відзначені «силовим» протистоянням різних політичних сил — зокрема, представники БЮТ, котрі виступали за скасування виборів, не дозволяли вивозити з друкарні виборчі бюлетені.

Тоді начальник обласної міліції відкинув усі звинувачення, а після виборів голова облдержадміністрації вже навіть дякував представникам правоохоронних органів за злаго­джену роботу в день голосування.

Однак конфлікт і далі загострювався: Чижмарь із Максимовим — обмінювалися «приєм­ностями». Правоохоронці вилучили службове авто голови облдержадміністрації з сумнівними супровідними документами та трьома парами номерів у багажнику. У пресі пройшло повідомлення, що машина взагалі не була зареєстрована. У відповідь «губернатор» направив керівництву МВС України критичного листа під назвою «Про роботу начальника управління Міністерства внутрішніх справ України в Тернопільській області». Позавчора ж конфлікт між двома керівниками пішов на новий потужний виток.

 

Начальник главку згадав про повінь

На прес–конференції Віталій Максимов оприлюднив свою версію причин сварки — пов’язану з минулорічною повінню. За словами Максимова, тоді міліція начебто не дала розікрасти кошти, виділені на ліквідацію повені, відтак Чижмарь особисто приходив до нього і просив не афішувати цю неприємну справу. Однак вона все одно набула розголосу, і саме через те обласна рада висловила голові облдержадміністрації недовіру.

«Між нами немає війни, але я не буду кишеньковим начальником міліції для будь–якого «губернатора». Всі звинувачення щодо мене, надіслані з адміністрації, спростовано, — каже Віталій Максимов, представляючи журналістам детальні спростування. — Але я знаю, що зараз на мене і надалі збирають компромат».

Він також повідомив, що з подачі Юрія Чижмаря із порядку денного сесії обласної ради знято питання щодо фінансування програми боротьби зі злочинністю, і це, каже керівник УМВС, може потягти за собою серйозні наслідки.

Компромат на компромат

Юрій Чижмарь із відповіддю на озвучені факти не забарився і вже вчора вранці скликав в облдержадміністрації аналогічну прес–конференцію. Передусім він категорично заперечив звинувачення начальника міліції в якійсь причетності до розкрадання «повеневих» коштів. Відтак знову «наїхав» на Віталія Максимова та його відомство.

«У тернопільській міліції відбуваються системні порушення! — каже голова ОДА. — Звичайно, генералу Максимову не подобається те, що я виконую свої конституційні обов’язки і слідкую за дотриманням законності в області. У 2007 році, коли я сюди прийшов, криміногенна ситуація здавалась нормальною. Коли ж копнув глибше — все виявилося не так». Далі глава обл­адміністрації перерахував низку зловживань та недопрацювань підлеглих Максимова. Наприклад: «Надходять скарги, що при оформленні документів чи вчиненні певних дій в органах реєстрації автомобілів, у паспортному столі тощо людям дають реквізити якихось комерційних структур, які збирають гроші, але послуги не надають. Я хочу встановити, на які рахунки сплачуються кошти і за що саме, скільки грошей отримано. Потрібно встановити істину в цій справі!» — каже «губернатор».

* * *

Учора ж Чижмарь із Максимовим ще раз «схрестили шаблі» — вже особисто, на сесії обласної ради, «виваливши» на депутатів цілу купу взаємного компромату.