«Кістки» і дати

29.04.2009

Сьогодні Конституційний Суд у формі усного слухання почне розгляд справи про конституційність постанови Верховної Ради, якою президентські вибори було призначено на 25 жовтня. Суддею–доповідачем у цій справі буде Іван Домбровський. Підсумок слухань визначить, коли ж в Україні мають відбутися вибори.

У своєму поданні Президент наголошує, що, відповідно до частини 5 статті 103 Конституції, вибори глави держави, який склав присягу 23 січня 2005 року, мають відбутися «в останню до 23 січня 2010 року неділю останнього місяця п’ятого року повноважень Президента України, тобто 17 січня 2010 року».

Тим часом Голова ВР Володимир Литвин вважає, що парламент мав би змінити дату виборів. «Я стояв і стою на тому, що Верховна Рада прийняла політичну постанову, вона пішла на повідку найбільш рейтингових політиків», — заявив спікер в інтерв’ю «5–му каналу». Литвин каже: «Для депутатів було кинуто кістку у вигляді твердження про те, що треба обмежити можливість впливу Президента на парламент, щоб він не мав підстав для його дочасного розпуску.