Слідство ведуть «шуфричі»

29.04.2009

Лише зараз стало відомо, що два тижні тому утікач Володимир Сацюк (колишній перший заступник голови СБУ) дав свідчення слідчій комісії парламенту з питань отруєння Віктора Ющенка. Як повідомляє «Українська правда», сталося це 14 квітня в одному з готелів Москви. Слідчу комісію представляли депутати–«регіонали» Володимир Сівкович і Нестор Шуфрич та БЮТівець Валерій Камчатний. Сацюк відкинув причетність до погіршення самопочуття Ющенка. І заявив, що його втеча з України була пов’язана не з переляком у зв’язку з можливим переслідуванням у справі про отруєння, а з побоюванням за власне життя.

Нагадаємо, саме на дачі Сацюка 5 вересня 2004 року вечеряв напередодні нездужання тоді ще кандидат у президенти Віктор Ющенко.

Із «повинок» Володимир Сацюк стверджує, що до нього в Москву нібито приїжджав хтось від заступника глави секретаріату Президента Романа Безсмертного і пропонував дати свідчення Генпрокуратурі проти Віктора Медведчука. За даними «УП», цією особою є Світлана Гуменюк, яка працювала з Безсмертним у часи його депутатства. Пані Гуменюк підтверджує факт зустрічі з Сацюком, однак не говорить про подробиці.

Дивно, але пан Сацюк стверджує, що слідчі Генпрокуратури жодного разу не запрошували його на допит стосовно отруєння Ющенка. За словами голови ТСК Володимира Сівковича, пан Сацюк розповів членам комісії, що слідчі ГПУ допитували його лише у двох інших кримінальних справах (про незаконне отримання звання генерала, а також про нецільове використання бюджетних коштів), повідомляє «Коммєрсант–Україна». А у справі отруєння — жодного разу.

Нагадаємо, що ТСК із питань розслідування обставин отруєння Ющенка було створено місяць тому переважно депутатами з Партії регіонів. За цей час комісія провела шість закритих засідань; окрім закордонної зустрічі з Сацюком, опитала низку осіб в Україні. Зокрема, керівника слідчої групи ГПУ Галину Климович, прокурора–криміналіста Олексія Донського, заступника Генпрокурора Рената Кузьміна. У планах — опитування ще й заступника Генпрокурора Миколи Голомші, який курирує розслідування справи про отруєння Ющенка. Але вже зараз голова ТСК Сівкович заявляє про претензії до слідчих Генпрокуратури при розслідуванні цієї справи, через що він звернувся зі скаргою до Генерального прокурора, повідомляє УНІАН.