Два президенти, 27 міністрів і чотири пляшки вина

29.04.2009
Два президенти, 27 міністрів і чотири пляшки вина

Малюнок Миколи КАПУСТИ.

Позавчора глава Польщі Лех Качинський зустрівся у президентській віллі в Кларишеві з екс–президентом Александром Кваснєвським напередодні його відльоту до Києва. Як повідомила вчора польська газета «Дзеннік», розмова віч–на–віч тривала чотири години і стосувалася головним чином ситуації в Україні. Відносини між Качинським та його попередником Кваснєвським далеко не ідеальні, але вони зустрічаються регулярно, аби обговорювати нагальні проблеми та виробляти виважені рішення в інтересах країни. Під час позавчорашньої зустрічі для більшого порозуміння президенти випили чотири пляшки червоного вина, повідомляє «Дзеннік». Нагадаємо, що пан Александр ще під час своєї каденції був чільною дійовою особою на «круглому столі» в Києві для розв’язання виборчої кризи 2004 року.

Кваснєвський і зараз має добрі відносини з усіма гілками української влади, а Качинський, за його посередництва, бажає зберегти свої впливи в Україні та посприяти примиренню української владної верхівки в тяжкі часи випробування фінансово–економічною кризою.

Також позавчора міністри закордонних справ Євросоюзу погодилися зі спільною пропозицією Польщі та Німеччини надіслати до України делегацію ЄС, яка спробує помирити ворогуючі сторони української політичної сцени задля негайних дій перед викликами кризи. Про це повідомив глава МЗС Німеччини Франк–Вальтер Штайнмайєр. Він та його польський колега Радослав Сікорський відправили відповідного листа чеському керівництву, що в цьому півріччі головує в ЄС. Два міністри наголошують: кроки зі стабілізації української економіки будуть дієвими лише в тому випадку, коли існуватиме «принаймні елементарний консенсус серед українських лідерів». Тому, аргументують вони, Європейський Союз повинен заангажуватися в подолання політичної кризи між таборами Президента Віктора Ющенка та Прем’єра Юлії Тимошенко і вислати до Києва спеціальну місію.

«По Україні серйозно вдарила теперішня глобальна та економічна фінансова криза. Тривалі внутрішні політичні суперечки ще більше загострюють цю кризу», — пояснюють у листі Сікорський та Штайнмайєр, застерігаючи, що негативні події в Україні можуть мати відчутні наслідки для ЄС та окремих його членів.

«Ми надіслали до чеського головування лист узгодженого змісту. Будуть нові ініціативи щодо України, які матимуть за мету допомогу цій країні, щоб вона дала собі раду з економічною та конституційною кризою», — заявив після зустрічі глав МЗС 27 країн—членів ЄС шеф польської дипломатії Сікорський.

Пан Штайнмайєр на окремій прес–конференції уточнив, що пропозиція відправити місію у складі союзної трійки, тобто головуючого в ЄС, координатора союзної дипломатії Хав’єра Солани та комісара у справах зовнішніх відносин Беніти Ферреро–Вальднер, зустріла «широку підтримку» його колег. Він додав, що Солана має узгодити дату візиту з владою у Києві.