Два варіанти сили

29.04.2009
Два варіанти сили

Латвійці знайшли спосіб зупинити шведів. (Фото Рейтер.)

Багаторічне риторичне запитання, де хокей кращий — у Європі чи Північній Америці, цими днями отримало чергові приводи для дискусії. У розпал баталій енхаелівського Кубка Стенлі в Старому світі стартував інший «підстаркуватий» турнір — уже 73–й за ліком чемпіонат світу. Після 11–річної перерви найкращі хокейні збірні знову приймає мальовнича Швейцарія. Турнір триває з 24 квітня до 10 травня у столиці, Берні, й найбільшому місті країни — Цюріху (точніше, в його передмісті Клотені).

 

«Відповідь Чемберлену»

За традицією останніх років, на попередньому етапі 16 команд виявляють дюжину колективів, які продовжать змагатися за місця у чвертьфіналах, і квартет тих, хто боротиметься за виживання. Зазвичай у стартових зустрічах головні претенденти на медалі займаються комбінуванням і награванням ланок, очікуючи на вирішальні двобої в «плей–оф». Утім, зневажливе ставлення еліти до збірних «другого ешелону» часом може їм дорого коштувати. Це вже підтвердили два матчі, додавши Міжнародній федерації вістів у суперечці з супротивниками ниніш­ньої формули чемпіонату.

Сенсації створили команди колишніх республік СРСР, на яких слід було б рівнятися Україні у розвитку хокею. У неділю білоруси обіграли чемпіонів світу 2002 року — словаків. Причому могли це зробити в основний час, якби форвард ризького «Динамо» Марцел Госса не врятував підопічних Яна Філца на 58–й хвилині. Та успіх від «сябрів» не втік — вони взяли гору в серії булітів. До речі, білоруси знову залучили на посаду головного тренера іноземного фахівця — до керма повернувся американець Глен Хенлон.

Ще більш несподівано завершився позавчорашній двобій між Латвією й зірковою Швецією. Латвійці під керівництвом колишнього свого гравця Олега Знарока також вели перед після двох періодів, але олімпійські чемпіони відігралися. І тут долю турнірних очок вирішили штрафні кидки. У цих виходах сам–на–сам «малинові» за підтримки двох тисяч своїх уболівальників врятувалися, програючи 0:2 і зумівши пробити Стефана Ліва три рази поспіль.

Уже в стартових матчах чемпіонату впадало у вічі, що судді тепер значно лояльніше ставляться до силової боротьби. Якщо раніше можна було отримати дві хвилини, навіть не зрозумівши, за що, то тепер арбітри дають грати. Це, зрозуміло, підвищує видовищність поєдинків.

НХЛ закон не писаний

Своєрідне протистояння Північної Америки й Європи нині триває не лише в тому, збірна якого континенту потужніша, а й у виявленні сили ліг. Адже створена торік у Росії Континентальна хокейна ліга в дебютний сезон зібрала під своєю егідою чимало зіркових хокеїстів. І вже частіше шведи, чехи, словаки й навіть канадці у виборі команди віддають перевагу КХЛ, а не північноамериканській НХЛ. І річ тут не лише в солідних фінансових можливостях більшості клубів–учасників, а й у силі євразійського чемпіонату.

Якщо КХЛ свої призи вже роздала, то по той бік океану завершується тільки перший раунд «плей–оф». Сенсацією 1/8 фіналу став «виліт» найкращої команди регулярного чемпіонату. «Акули» з Сан–Хосе викинули білий прапор перед восьмим колективом Заходу — бойовитим «Анахаймом». Також у Західній конференції до чвертьфіналу вийшли «Детройт», «Ванкувер» і «Чикаго».

На Сході оформили квитки до наступного раунду «Піттсбург» українця Федотенка й «Бостон», а ще у двох парах протистояння затягнулося на сім матчів.

 

ТАБЛО

Чемпіонат світу (Швейцарія)

Група А. Канада — Білорусь — 6:1, Словаччина — Угорщина — 4:3; Білорусь — Словаччина — 2:1 Б, Канада — Угорщина — 9:0.

Турнірне становище: Канада — 6, Словаччина — 4, Білорусь — 2, Угорщина — 0.

Група В. Росія — Німеччина — 5:0, Швейцарія — Франція — 1:0; Швейцарія — Німеччина — 3:2 ОТ, Росія — Франція — 7:2.

Турнірне становище: Росія — 6, Швейцарія — 5, Німеччина — 1, Франція — 0.

Група С. США — Латвія — 4:2, Швеція — Австрія — 7:1; Латвія — Швеція — 3:2 Б, США — Австрія — 6:1.

Турнірне становище: США — 6, Швеція — 4, Латвія — 2, Австрія — 0.

Група D. Фінляндія — Норвегія — 5:0, Чехія — Данія — 5:0; Чехія — Норвегія — 5:2, Фінляндія — Данія — 5:1.

Турнірне становище: Фінляндія, Чехія — 6, Норвегія, Данія — 0.

* * *

НХЛ. Кубок Стенлі. 1/8 фіналу. «Анахайм» — «Сан–Хосе» — 4:1 (серія до чотирьох перемог — 4:2), «Калгарі» — «Чикаго» — 1:4 (2:4), «Рейнджерз» — «Вашингтон» — 3:5 (3:3).

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Позавчора генеральний менеджер «Сокола» В’ячеслав Завальнюк побував у Мінську, де досяг принципової згоди щодо участі київської команди в чемпіонаті білоруської екстраліги. Затвердити це рішення має виконком Федерації хокею Білорусі, запланований на другу половину травня. Утім кияни не виключають, що таки залишаться в російській вищій лізі, але тільки за умови, якщо «Сокіл» не змушуватимуть оплачувати проїзд, проживання й харчування команд–гостей. Поки що Федерація хокею Росії на запит нашого клубу офіційно не відповіла.