Закриті без секретів

21.03.2009

Розсекретити, вивчити та оприлюднити архівні документи, пов’язані з українським визвольним рухом, політичними репресіями та голодоморами в Україні Державний комітет архівів повинен, згідно з указом Президента від 23 січня цього року. Про виконання указу на позавчорашній прес–конференції розповіли працівники архівної галузі. Голова Держкомітету архівів Ольга Гінзбург запевнила, що архівні установи України розсекретили всі відповідні документи ще до появи указу Президента.

Водночас у Держкомархівів вважають, що вимога указу Президента щодо широкого доступу до матеріалів про злочини проти народу державних посадовців «суперечить статтям 32–34 Конституції». За словами пані Гінзбург, у статті «забороняють без дозволу особи оприлюднювати на неї інформацію».

«Не розсекреченими залишаються чотири відсотки фондів, — розповіла «УМ» Ольга Гінзбург. — Це книги поховань німецьких військовополонених і дані геологічної розвідки про нафту, газ і корисні копалини. Партійні й історичні документи, зокрема, про Українську Повстанську армію та Голодомор, розсекречено повністю. Тільки до деяких документів обмежено доступ, бо закон про інформацію не дає права сторонній людині вникати в долю репресованих, — це можуть робити лише родичі».

Цікаво, що представниця Компартії Гінзбург дбає не лише про таємниці минулого. Нині голову комітету тривожить занадто тривалий, на її думку, термін зберігання виборчих бюлетенів. Пані Гінзбург повідомила, що Держкомархів уже подав до профільного комітету Верховної Ради пропозицію скоротити цей термін до одного року.

 

НАТОМІСТЬ

Нагадаємо, що голова СБУ Валентин Наливайченко після виходу президентського указу заявив, що Архів Служби безпеки до кінця цього року відкриє доступ до всіх документів УРСР, які значаться під грифом «секретно». Томів із таким грифом упродовж 1918—91 років накопичилося понад 800 тисяч. Тепер через інтернет вони стануть доступними для широкої громадськості. Винятків не буде навіть для справ, у яких фігурують свідки чи учасники, які досі живі. Керівництво держбезпеки переконане, що факти порушення прав і свобод громадян та незаконні дії органів державної влади не мають ставати державною таємницею.