НОВИНИ ПЛЮС

14.03.2009

«Плівки Мельниченка» повезли до Берліна

Слідча група Генеральної прокуратури на чолі із заступником Генпрокурора Миколою Голомшею вчора вилетіла до Берліна для проведення чергового етапу фоноскопічної експертизи записів екс–майора держохорони Миколи Мельниченка. Як повідомила агенція «Інтерфакс–Україна» з посиланням на поінформоване джерело, Мельниченко також вилетів разом зі слідчою групою.

Тимошенко знову збирається в Москву

Міжурядовий україно–російський комітет з економічного співробітництва має намір провести засідання 27 березня в Москві. Як повідомляють «Українські новини» з посиланням на джерело в МЗС, нині ведеться підготовча робота для проведення такого засідання. Ймовірно, українську делегацію очолить Прем’єр–міністр Юлія Тимошенко. Вона разом із Володимиром Путіним є співголовою комітету.

Боргів із пенсій немає?

У відповідь на звинувачення з боку Партії регіонів щодо створення штучної заборгованості перед пенсіонерами Пенсійний фонд видав офіційну заяву, в якій запевняє, що жодних затримок із фінансування та виплат пенсій на цей час не існує, станом на 12–те число пенсійні виплати профінансовано по 14 березня включно в усіх регіонах України.

Також ПФ заявляє, що і надалі здійснюватиме контроль за пенсійними грішми: «Це означає, що кошти будуть перераховані лише тим фінансовим установам, які гарантуватимуть їх вчасну виплату пенсіонерам». Через це, як сказано в заяві, були розірвані угоди з «проблемними» банками, що «ніяк не вплинуло на терміни виплати пенсій, а тим більше не пов’язане із фінансовим станом Пенсійного фонду», і всі пенсіонери, які отримували пенсії у зазначених банках, тепер одержують їх у ті самі дні в інших банках або в поштових відділеннях.

Вибори — 17 січня, і без імпічменту

Голова секретаріату Президента Віктор Балога в інтерв’ю газеті «Коммєрсант–Україна» повідомив, що Президент Ющенко не має наміру звертатися до Конституційного Суду з питанням визначення дати наступних президентських виборів. Вони повинні відбутися в термін, передбачений Конституцією, — 17 січня 2010 року, після того, як їх призначить на цю дату Верховна Рада.

Можливість імпічменту чинному Президенту й імовірність дострокових виборів глави держави Балога відкинув, оскільки для цього немає підстав. На запитання про те, чи правда, що Ющенко вже прийняв рішення про формат своєї участі у виборах, і яким саме він буде, Балога запевнив: «Я не знаю, яке рішення він ухвалив. Чесно вам кажу».

Реєстр виборців майже готовий

У травні Центральна виборча комісія планує презентувати реєстр виборців, робота над яким уже завершується. Як повідомила газеті «Дєло» заступник голови ЦВК Жанна Усенко–Чорна, роботу майже завершено. Для юридичного оформлення необхідні висновки експертизи Державної служби спеціального зв’язку і захисту інформації, а для того, щоб її пройти, потрібно обладнати технікою всі регіональні та районні відділення ЦВК, пояснила Усенко–Чорна.

Юстиція просить суддів

Комітет Верховної Ради з питань правосуддя звернувся до Президента Віктора Ющенка з проханням прискорити розгляд питань про призначення на посади професійних суддів уперше. Про це повідомив УНІАН член комітету, народний депутат від БЮТ Святослав Олійник. У рішенні комітету зазначається: за інформацією Верховного Суду, в секретаріаті Президента «накопичилося понад 250 подань Вищої ради юстиції щодо призначення на посаду судді вперше, що становить майже чверть існуючих вакансій у місцевих судах», і з листопада 2008 року Президентом не підписано «жодного указу про призначення суддів».

Президенту пропонують перевірити причини зволікання «та вжити дієвих заходів реагування, в тому числі з притягнення до відповідальності винних працівників секретаріату».

Дєєва радитиме Єханурову

Міністр оборони Юрій Єхануров призначив Надію Дєєву своїм радником на громадських засадах. Перед цим Кабінет Міністрів звільнив Дєєву з посади заступника міністра оборони у зв’язку зі скороченням посади (відтак у глави відомства залишилося четверо «звичайних» та один перший заступник). Раніше пані Надія очолювала Дніпропетровську облдержадміністрацію, а до того працювала заступником у попереднього голови області — Юрія Єханурова.