Звідки прийде міністр?

14.03.2009

Хоча тиждень тому речниця Президента Ірина Ванникова обіцяла, що глава держави назве кандидатуру міністра закордонних справ уже у вівторок (і сам Віктор Ющенко ще минулої п’ятниці в ефірі каналу «Інтер» казав, що вже визначився), але прізвище достойника ще не прозвучало. Варіанти щодо наступника Володимирові Огризку існують лише на рівні чуток і коментарів політичної тусовки.

Парламентська коаліція пропонує лідера НРУ Бориса Тарасюка, однак у можливість подання його кандидатури Президентом не вірить навіть сам Борис Іванович — переконаний прихильник євроатлантичної інтеграції, однак ще більший любитель БЮТ. Спливає прізвище ще одного екс–глави МЗС — Арсенія Яценюка. Однак очевидно, що у світлі власної президентської кампанії він не прийме пропозицію повернутися в міністерство — принаймні щоб не втратити ауру незаслужено звільненого Голови Верховної Ради, здатного на самостійну гру. А найбільш обговорювана кандидатура — Костянтин Грищенко, нині — посол у Росії, міністр закордонних справ часів пізнього Кучми, колишній кандидат у народні депутати від блоку «Не так!».

«Чи має шанси Грищенко стати міністром закордонних справ?» — таке запитання поставив Центр досліджень політичних цінностей «Аксіа» низці політологів.

Керівник соціологічної служби «Український барометр» Віктор Небоженко вважає, що Віктор Ющенко не може призначити Грищенка міністром закордонних справ, бо той є «завзятим противником НАТО», і «Якщо Грищенко все–таки стане міністром, Вашингтон ніколи не пробачить Ющенку такого вчинку». «Він (Вашингтон) назве його неправильним і корупційним. Крім того, кандидатуру Грищенка ще має затвердити парламент», — каже Небоженко.

У свою чергу директор політичних програм Центру «Аксіа» Олександр Медведєв вважає, що кандидатура Костянтина Грищенка виникає на Банковій не тому, що це щира кандидатура Президента, а тому, що ця кандидатура направлена на розкол можливих домовленостей між фракціями БЮТ і Партією регіонів». Медведєв переконаний, що Грищенко є «не прохідним» у парламенті.

Політичний аналітик Інституту євроатлантичного співробітництва Воло­димир Горбач каже, що Президент, запропонувавши кандидатуру пана Грищенка, «може знову підставитися. Адже у цьому випадку в Прем’єр–міністра з’являться нові аргументи, щоб критикувати Президента». За словами експерта, Грищенка «можуть назвати «міністром закордонних справ «Росукренерго», оскільки його так чи інакше пов’язують із Юрієм Бойком» — «регіоналом», дуже близьким до «РУЕ».

А от директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик зауважує, що «якщо Банкова хоче налагодження нормальних, добросусідських відносин із Російською Федерацією, то кандидатура Костянтина Грищенка є для цього ідеальною. Таке призначення фактично поховало б конфронтацію з Росією і одновекторну, нічим не підкріплену орієнтацію на євроатлантичні структури». Кулик не виключає, що Рада може підтримати подання Грищенка на МЗС.

На думку цього експерта, також на посаду міністра може бути запропонована кандидатура нинішнього заступника Володимира Хандогія, який «—фаховим кадровим дипломатом і не помічений у конфліктних ситуаціях».

Крім того, як свідчать джерела «УМ» на Банковій, не виключено, що на посаду міністра може бути названа і кандидатура посла України в США Олега Шамшура.