Західний фронт

14.03.2009
Західний фронт

Віктор Ющенко на зустрічі в Тернополі. (Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА.)

Продовження мукачівського сценарію?

Учорашня поїздка Президента Віктора Ющенка до Тернополя засвідчила, наскільки принциповим для Банкової є проведення виборів до Тернопільської облради, яких так не хоче БЮТ (напередодні ввечері Окружний адміністративний суд Києва заборонив Державному казначейству здійснювати фінансування виборчої кампа­нії). Президентський десант у регіоні вчора підсилили глава Мін’юсту Микола Оніщук та заступник голови СП Марина Ставнійчук. Напередодні ширилися чутки, що Президент їде до Тернополя насамперед для того, аби розрулити вкрай заплутану ситуацію буквально за день до виборів. І він говорив саме про це.

«Мати право вибору — це ваше імперативне право, закріплене в Конституції, — сказав В.Ю., виступаючи в Тернопільському національному економічному університеті. — Виборчий процес не має права зупинити ніхто, в тому числі парламент. Має перемогти закон, а не партійна доцільність! А той парад юридичного нігілізму, який продовжується на темі політичних спекуляцій щодо тернопільських виборів, — це спосіб забрати в людей свободу і право вибору. Йдеться фактично про продовження мукачівських подій 2004 року, коли «жуліки» від влади маніпулювали законом та вибором».

Президент назвав вибори 15 березня тестом на здатність захистити демократію від наступу диктатури й закликав громаду регіону поставитись до них дуже відповідально і свідомо. Глава держави висловив сподівання, що Міністерство юстиції та правоохоронні органи, зокрема, обласні, зроблять усе, аби на Тернопільщині перемогла демократія.

Найбільший ворог — популізм

Тлом заяв Ющенка була його зустріч із студентами та викладачами ТНЕУ — одного з кращих вузів країни, який закінчив свого часу і сам глава держави. Виступаючи перед майбутніми економістами як фахівець цієї галузі, Віктор Андрійович чи не найгострішою проблемою вітчизняної економіки назвав незбалансованість держбюджету, у якому «вага соціального пакета неадекватна реальним показникам надходжень та економічного росту». «Річна інфляція становила 23%, місячна — понад 4%, тим часом у січні цього року, приміром, обсяг соціальних видатків зріс аж на 70%», — каже Президент. Торік доходи населення номінально зросли на 51%, а реальне їх зростання становило близько 8%, що є найнижчим показником за останні вісім років. «Ми марно прожили рік, із точки зору соціальних стандартів», — констатував глава держави.

Оцінюючи банківську сис­тему України, Президент висловив думку, що вона здорова і має величезні потужності, проблема лише в тому, як її повністю розмежувати з політикою. Щодо збалансування бюджету «Нафтогазу», В.Ю. заявив, що буде знайдено відповідь, як вийти із цієї проблеми, та налагоджено відповідний діалог із МВФ.

«Популізм, метою якого є не вирішення конкретних проблем, а лише здобуття симпатії людей будь–якою ціною, — це нині найбільший ворог українського розвитку», — ще раз наголосив Президент. Водночас він підкреслив, що, незважаючи на всі складнощі, залишається оптимістом щодо того, «як відбуваються основні панукраїнські, паннаціональні процеси». Зокрема, відзначив суттєвий прогрес у відносинах з Європейським Союзом протягом останніх чотирьох років та висловив упевненість, що через кілька місяців Україна буде готова підписати з ЄС угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі. В. Ю. висловив також переконання, що «безальтернативним шляхом для нації, який вона обов’язково обере для захисту, стане євроатлантична інтеграція — визнана в усьому світі система колективної безпеки».

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Президент направив подання до Конституційного Суду з проханням визнати неконституційною постанову парламенту про скасування виборів до Тернопільської облради. Як заявила представник Президента в КС Марина Ставнійчук, на переконання Віктора Ющенка, це рішення парламенту суперечить одночасно кільком нормам Конституції. Зокрема, в Основному законі «чітко вказано, що парламент може тільки призначати чергові або позачергові вибори до органів місцевого самоврядування, але не має повноваження скасовувати чи припиняти їх у будь–який спосіб». «Ця вимога визначає і неможливість визнання такою, що втратила чинність, парламентської постанови про призначення виборів», — цитує Ставнійчук прес–служба Президента. Представниця глави держави нагадала, що КС уже давав роз’яснення щодо меж повноважень Верховної Ради.

Також пані Ставнійчук наголосила, що загальновизнані міжнародні стандарти передбачають гарантії реалізації виборчих прав учасників виборчого процесу. «Це означає, що будь–який орган влади не може діяти з метою зриву виборів і необхідних виборчих процедур. Українське законодавство взагалі не передбачає навіть можливості припинити виборчий процес, який уже розпочався». За словами Ставнійчук, парламент «свідомо, винятково з кон’юнктурних міркувань і через острах БЮТ зазнати чергової нищівної поразки на місцевих виборах, пішов на порушення Конституції». Судову ухвалу Київського окружного адміністративного суду, який спробував заблокувати вибори до Тернопільської облради, представник Президента назвала «брутальним рейдерством». І запевнила, що вибори до Тернопільської обласної ради відбудуться.