НОВИНИ ПЛЮС

13.03.2009

«Справа Портнова»

Інформація з учорашньої «УМ» про розробку слідством як робочої версії про причетність депутата з БЮТ Андрія Портнова до рейдерських атак та убивства прокурора Шуби отримала значний резонанс у ЗМІ. Аби спростувати роль Портнова в цих справах, спеціальну заяву видала прес–служба Блоку Тимошенко. Крім того, свій коментар надав сам Портнов, а також заступник Генпрокурора Віктор Кудрявцев — він заявив, що публікація в «Україні молодій» є «повною нісенітницею», а офіційну версію щодо загибелі Шуби ГПУ вже оприлюднювала: то був нещасний випадок.

Водночас джерела «УМ» у правоохоронних органах підтверджують картину, викладену в четверговому матеріалі «Право на безмір».

Дефолту не буде, але й грошей нема

Суверенний дефолт України вкрай малоймовірний, попри девальвацію гривні і погану динаміку макроекономічних показників. Про це заявили учасники інвестиційного саміту, що відбувся днями в Лондоні, повідомляє агентство «Інтерфакс–Україна».

Голова комітету Верховної Ради з питань фінансів і банківської діяльності Микола Азаров (Партія регіонів) заявив, що «державний дефолт для України неможливий», хоча економіка країни зазнає гранично високий тиск через державну політику стимулювання споживання. «Наші традиційні галузі знаходяться на крутому спаді, і поки не видно цьому кінця ... Державний бюджет перетворено у кредитора Пенсійного фонду», — сказав Азаров. За даними Азарова, за січень–лютий держбюджет за доходами наповнений лише на 8% від плану на рік.

Водночас керівник відділу досліджень країн Центральної та Східної Європи банку Royal Bank Scotland Тімоті Еш висловив думку, що Україні все–таки не уникнути в 2009 році декількох реструктуризацій і дефолтів у приватному секторі.

Банкова обмінялася ударами з Верховним Судом

Голова Верховного Суду України Василь Онопенко має почати вирішення проблем у судочинстві з себе, перш ніж висловлювати претензії до Президента. Так заступник голови секретаріату Президента Ігор Пукшин прокоментував відкритий лист Онопенка до Віктора Ющенка. Саме за головування пана Онопенка, заявляє Пукшин, українська система судочинства перетворилася із джерела справедливості для всіх громадян на механізм політичного та економічного рейдерства для його (Онопенка) партійних колег.

«Фактично суди стали закритими акціонерними товариствами, де політичні побратими пана Онопенка отримали контрольний пакет», — каже Пукшин, відзначаючи, що «роль голови Верховного Суду у антисуспільній трансформації судової гілки влади є визначальною».

Таку різку реакцію Банкової викликав виступ Василя Онопенка ще на початку минулого тижня, спричинений проблемами з організацією зустрічі Президента з представниками суддівського корпусу. Онопенко був обурнений тим, що Банкова розробила власний сценарій наради з цього приводу й диктувала голові ВСУ свої умови. У цьому пан Онопенко вбачав «порушення конституційного принципу поділу державної влади та відвертий вияв неповаги до суддів як носіїв судової влади».

Євро–2012

Кабінет Міністрів звертатиметься до Верховної Ради найближчим часом з пропозицією виділити один окремий пленарний день для ухвалення необхідних рішень, що стосуються проведення в Україні футбольного Євро–2012. Про це на брифінгу заявив віце–прем’єр–міністр Іван Васюник. Зокрема, за його словами, уряд проситиме ВР ухвалити закони, які стосуються підвищення привабливості інвестиційного клімату.