Союзники реформи

06.03.2009

«УМ» уже неодноразово писала про те, що судова реформа, розпочавшись із наміру внести докорінні зміни до системи судочинства, зупинилася на півдорозі. Так і не були створені всі вищі спеціалізовані суди, не вибудувана до кінця касаційна інстанція, хоча реформа почалася ще в 2006 році. Саме з нагадування про час, який спливає, почалася позавчора ввечері нарада за участю Президента Віктора Ющенка. Тематика зборів стосувалася юриспруденції: судова система в Україні потребує докорінної реформи, наголосив у своєму виступі Ющенко. «Без функціональної судової системи важко говорити про справедливість у нашому суспільстві, про демократичний процес, про можливість захистити законні права людини».

Ющенко нагадав, що він особисто ще три роки тому схвалив концепцію переходу української судової системи до європейських стандартів. На базі цієї концепції було розроблено два законопроекти — «Про судоустрій» та «Про статус суддів». Венеціанська комісія схвалила обидва документи, проте через політичні причини активність довкола їх ухвалення завмерла. «Парламент, який зробив перші кроки у розгляді цих законопроектів, зупинився в цьому процесі, і зупинився не тому, що немає прогресу в удосконаленні після першого читання законопроектів, а тому, що відсутня політична воля лідерів тих сил, які представлені сьогодні в парламенті», — зауважив Президент. На його думку, ці події свідчать про значний рівень політизації судової системи.

На нараді у Президента були присутні особи, безпосередньо зацікавлені в обговорюваних питаннях: міністр юстиції Микола Онищук, голова Конституційного Суду Андрій Стрижак, голова Вищої ради юстиції Лідія Ізовітова, віце–спікер Олександр Лавринович. Ющенко адресував їм побажання бути союзниками «і парламенту, і Президента». Аби судова реформа, врешті–решт, пройшла горнило законодавчого органу та була втілена у життя.