Гора до свята

27.02.2009

Підйом після зміни гірників на–гора з виробок на кілометровій глибині, звісно, має мало спільного зі сходженням альпіністів на гірські вершини. Тим більше що деякі донецькі шахтарі вже пересвідчилися в цьому на власному досвіді. Приміром, у 2007 році, коли Донецька область відзначала 75–річчя, на найвищу вершину Кавказу Ельбрус піднялися 75 донеччан, серед яких були й місцеві гірники. А минулого року донбасько–гімалайська експедиція, підкоривши Еверест, залишила на «маківці світу» шматки вугілля з чотирьох шахт регіону. Причому «чорне золото» альпіністи видобували власними руками. Та це, виявляється, була тільки своєрідна підготовка до ще цікавішого спільного проекту альпіністів та шахтарів. Адже тепер гірники і спортсмени готуються здійснити сходження на безіменну гірську вершину і на правах першовідкривачів дати їй назву.

«Ми вперше в історії українського альпінізму, а можливо, й в історії світового альпінізму хочемо залучити до сходження людей, які реально працюють у шахтах, тих же прохідників», — поділився планами з журналістами голова Федерації альпінізму та скелелазіння Донецької області, майстер спорту міжнародного класу Сергій Ковальов. Як розповів він, учасники експедицї вже визначилися з місцем, де почнеться сходження. Це віддалений і важкодоступний район у горах Тянь–Шаню неподалік кордону з Китаєм, де залишилися місця й вершини, куди не ступала нога людини. Щодо безпосередньо вершини, це буде один із місцевих «п’ятитисячників», який у майбутньому отримає «шахтарську» назву. До речі, окрім назви, учасники експедиції також мають намір подарувати вершині щось на згадку. Швидше за все, це буде донбаське вугілля — або з найглибшої шахти регіону, або ті зразки палива, які побували на Евересті. Також є намір залишити на вершині зменшену копію пам’ятника шахтарю, що височіє на Шахтарській площі в Донецьку.

За попередніми розрахунками, в експедиції візьмуть участь 16 осіб, з яких четверо — альпіністи і стільки ж шахтарів. Решта — загін рятувальників, а також допоміжний склад. Остаточний відбір спортсменів і тренування гірників мають намір провести під час трьох виїздів на Кавказ та до Криму. Опісля учасники відбудуть до Тянь–Шаню, де сходження заплановано провести з 20 липня по 10 серпня — щоб повернутися в Донецьк до Дня шахтаря.