Церква за «калим»?

24.02.2009

Минулої суботи у Києві стався черговий епізод протистояння між вірними православних церков Київського та Московського патріархатів навколо храму святого Миколая на вулиці Нагорній. Минуло більше року з тих пір, як церкву, де спочатку фундамент, а потім і куполи освятив Патріарх УПЦ КП Філарет, керівництво Шевченківського району столиці на чолі з «литвинівцем» Віктором Пилипишиним передало громаді Московського патріархату за внесок у 5 млн. 400 тис. гривень «на добудову храму і будівництво дитячого садка». Відтоді біля храму поставили наглядача, і всі спроби вірних УПЦ КП відслужити там літургію наштовхувалися на спротив «організованої канонічної громадськості» у вигляді всіляких чорносотенних «казачеств» та «людей у цивільному». А цими вихідними «філаретівців» просто затримала міліція. Причому, за словами затриманих, міліціянти повикидали з церкви їхню церковну утвар, престол, ікони і сказали, що храм буде зачинено, аж поки його долю не вирішать «нагорі».

Оскільки минулого разу, 15 лютого, при спробі провести богослужіння вірним Київського патріархату довелося мати справу з організованим агресивним опором представників воєнізованого формування «За Русь единую», цього разу священика і прихожан супроводжували активісти націонал–патріотичних організацій, зокрема УНА–УНСО, що дозволило про– і просто російським ЗМІ здійняти галас, нібито українські націоналісти взяли штурмом церкву. Цю провокацію розвіяло саме Головне управління МВС у місті Києві, де повідомили, що ніякого штурму не було.

Увечері в суботу на територію церкви прийшли вірні та священик Київського патріархату, аби провести літургію. Охоронець храму викликав міліцію і «московського» настоятеля церкви отця Сергія. Міліція затримала 13 парафіян Київського патріархату, їх привезли до Шевченківського райвідділку, допитали і відпустили.

Як розповів «УМ» керівник київської міської організації УНСО Ігор Мазур, з усіх парафіян міліціянти вибрали лише молодих, членів УНСО, Конгресу укрнаїнських націоналістів та ВО «Тризуб». «У нас було враження, що священики Московського патріархату давали вказівки українським правоохоронцям», — каже пан Ігор. За його словами, у відділку з затриманими поводилися як зі злочинцями — взяли відбитки пальців, сфотографували в профіль і в анфас. Єдиного, хто відмовився піддаватися цим принизливим процедурам — пана Валерія, лікаря, — затримали на дві доби «за непокору», а вчора відбувся суд, який повністю виправдав чоловіка. «Тепер ми працюємо над тим, аби у правовому порядку спитати в міліції, за що ця людина дві доби просиділа під арештом», — каже Ігор Мазур.

Цікаво, що на офіційній інтернет–сторінці УПЦ МП ще в п’ятницю з’явилося повідомлення про те, що «в неділю, 22 лютого представниками Київського патріархату, УНСО та Українського козацтва планується провокація», та заклик до міської влади «запобігти міжконфесійному конфлікту».

Біля церкви, яка добудовується, з 2003 року діє капличка Київського патріархату, освячена Патріархом Філаретом. Районна влада, яка проводить будівництво, на звернення вірян відповіла, що на певному етапі гроші на будівництво закінчилися. Тут же чиновники згадали, що церква в нас відділена від держави, і тут же зі своєю благодійно–грошовою ініціативою звернулася громада Московського патріархату на чолі зі священником УПЦ МП Романом Барановським, який одночасно є настоятелем збудованого за рахунок міста Києва, але не завершеного храму біля Жовтневої лікарні. Відтак чиновники послалися на те, що вірні Київського патріархату своїх грошей не пропонували, тож «відділеній від церкви» владі нічого не лишалося, як в обмін на щедре пожертвування віддати «право на користування» церквою в руки громади Московського патріархату.

Віряни Київського патріархату вважають, що їхній храм просто продали.