Володимир Бринзак: Ми вже зараз не маємо змоги платити за участь у Кубку світу

19.12.2008
Володимир Бринзак: Ми вже зараз не маємо змоги платити за участь у Кубку світу

Володимир Бринзак сподівається на позитивне вирішення фінансових проблем нашого біатлону. (УНІАН.)

Днями вітчизняну спортивну громадськість сколихнули неприємні чутки. Буцімто збірна України, яка непогано виступила на перших етапах Кубка світу, залишилася без фінансування і взагалі живе в Австрії у борг. Ба, більше: на наступний рік державна підтримка цього виду спорту нібито скоротиться у 10 разів! Аби перевірити ці неприємні звістки, «УМ» звернулася по коментар до президента Федерації біатлону й одночасно віце–президента НОК Володимира Бринзака.

«У Хохфільцені живемо по знайомству»

— Володимире Михайловичу, наскільки достовірна інформація про урізання коштів на фінансування біатлону?

— Державного бюджету на 2009 рік ще нема, і ніхто не може сказати напевне, яким він буде. Спочатку складуть загальний кошторис міністерства, а потім уже роздаватимуть гроші на види спорту. Наразі проблема в іншому — вже нині нема коштів, аби утримувати команду на етапах Кубка світу. На найближчі два місяці це наша найбільша проблема.

— Українці в Хохфільцені справді живуть на «чесному слові»?

— На жаль, це так. Спортсмени пробудуть в Австрії до 21–го числа, а ми досі не заплатили за їх проживання. Добре, що ми знайомі з власником готелю, тому він дозволяє нам жити без попередньої оплати. Сподіваємося вирішити це питання найближчим часом.

— Наскільки правдивою є інформація про можливий перехід наших провідних виконавців під прапори інших держав?

— Якщо ситуація з фінансуванням і надалі буде такою невтішною, то не виключаю такого перебігу подій. Більшість наших «стріляючих лижників» — молоді й талановиті, вони ще здобудуть багато слави для України. Але, зрозуміло, вони хочуть мати відповідні умови для своєї роботи, ефективних тренувань, і потребують відповідних зарплат. Якщо ж ми не зможемо задовольнити ці вимоги, кожен із них може прийняти рішення продовжити кар’єру деінде, як це було колись з Оленою Зубриловою.

— Ви можете зараз назвати, хто думає про зміну громадянства? У пресі згадували про сестер Семеренко.

— Поки нічого конкретного немає, на щастя. Таку бучу довкола цього питання підняли ваші колеги–журналісти. Але треба розуміти — спортивний вік не тривалий. Якщо людина знає, що якісь обставини заважають їй повністю розкрити власний талант, то ми не можемо й не маємо права її зупиняти у прагненні ефективно працювати й розвиватися.

— А чи можуть представники інших, успішніших збір­них, самі переманювати українців?

— Не виключено, що й зараз наші спортсмени є об’єктом зацікавлення для тренерів інших команд. Так завжди було. Йшли на якісь перемовини, щось обіцяли, переконували людей, і протидіяти цьому дуже важко.

«Спонсорів біатлон мало цікавить»

— Скільки загалом планувалося виділити коштів на біатлон наступного року?

— Це мало бути 5–6 мільйонів гривень, але зараз важко сказати, скільки отримаємо. Гроші витрачаємо на команду, проведення внутрішніх змагань, зборів. А ще треба забезпечити спортсменів амуніцією, патронами. Медичне забезпечення теж немало коштує.

— Успіхи збірної України приваблюють спонсорів?

— Їх у нас майже немає — отримуємо від спонсорів копійки в порівнянні з реальними потребами. Зараз 250 тисяч гривень на рік нам платить генеральний спонсор — оператор мобільного зв’язку.

Чомусь футбол у нас усі готові підтримувати, а більш успішніший біатлон — на жаль, ні. Якщо все так і триватиме, то гідну підготовку до Олімпійських ігор–2010 у Ванкувері ми не зможемо провести.

— Як просувається зведення Центру підготовки біатлоністів, який планували створити в Сумській області?

— Там склалася патова ситуація. База, на основі якої мав утворитися цей центр, перебуває на балансі товариства «Динамо», а воно зараз прирівняне до приватної власності. Відповідно, держава туди не може вкладати коштів, а в товариства їх немає. Тому й стоїть усе на місці.

— А як сталося, що саме Сумщину обрали біатлонним центром України?

— Це традиції, які були закладені ще за радянських часів. Сумщина, Чернігівщина звично підтримували цей вид спорту, хоча північні регіони не настільки асоціюються з лижними видами, як захід України.

«Старт вийшов непоганим»

— Давайте поговоримо про початок сезону. Як оціните виступи наших спортсменів на перших гонках у Швеції й Австрії?

— Загалом, змагатися почали дуже непогано. Хоча дехто психологічно не впорався з хвилюванням. Серед таких я назвав би Олега Бережного, який дуже добре виглядав на контрольних тренуваннях, але в офіційних забігах перенервував. Сподіваюся, після чоловічої естафети в Хохфільцені він вийде на свій звичний рівень.

— Чим ви поясните стрімкий ривок нашої чоловічої команди — на третє місце в естафеті?

— Думаю, причиною цього можна назвати й успішно проведені передсезонні тренування, й наявність у тренувальному штабі збірної досвідченого Миколи Зоца. Вірю, що хлопці надалі стануть такою ж стабільною командою, як і наші дівчата. Ми завжди очікуємо готовності битися за найвищий результат, за медалі.

— Українські чоловіки та жінки зараз перебувають на четвертому місці в заліку Кубка націй. Вдасться втримати ці позиції?

— Як на мене, наш теперішній рівень — місце в першій шістці. Чоловіки зараз обганяють німецьку збірну, а ви самі розумієте, хто такі німці в біатлонному світі та яка в них підготовка. Окрім того, вони мають практично рівноцінний дублюючий склад. Але вірю, що наші хлопці поборються з Німеччиною.

— А які в збірної резерви? Хтось може підсилити основну команду найближчим часом?

— Тут знову все впирається в фінанси. У нашій країні біатлоністам нема де повноцінно тренуватися, а на закордонні збори вивозять тільки провідних спортсменів. Резерв не має змоги готуватися настільки ретельно, тому й відсутня повноцінна ротація поколінь, яка спостерігається у росіян чи німців.

— Серед українців, які виступають у нижчому за рейтингом Кубку IBU (колишній Кубок Європи), може хтось додати найближчим часом?

— А вони вже прогресують. Людмилу Писаренко, яка показує хороші результати, перевели до основної команди, й вона візьме участь у наступній гонці Кубка світу.

Якщо покаже і тут гарний результат, то цілком може претендувати на місце в естафеті.