Мистецтво зради Коновалюка

14.11.2008

«Кілька збройних конфліктів, пару зрадників на екрані...» Слова з вірша Юрія Андруховича самі собою напрошуються в заголовок після прес–конференції, яку вчора близько полудня влаштували депутати ВР із тимчасової слідчої комісії, що їздила до Південної Осетії та Росії, аби зібрати там докази «незаконного продажу української зброї до Грузії». У своїх розслідуваннях «комісари», вочевидь, дуже не впиралися, а натомість привезли в Україну фільм... російського маловідомого інтернет–телеканалу Russia.ru зі «спокійною та незаангажованою назвою»: «Война 08.08.08. Іскусство прєдатєльства». Фільм, у кращих традиціях партайгеноссе Геббельса, пропагує, м’яко кажучи, версію російської сторони про конфлікт на Кавказі, а Україну звинувачує в озброюванні грузинської армії. «Буша, Ющенка і Саакашвілі нада павєсіть», — кричить старий осетин, у якого за сюжетом фільму загинула родина. Чи не ця одна фраза так тішить депутатів з Партії регіонів?

Автори фільму, без жодних джерел і відеосвідчень, просто малюють діаграму, за якою Україна продала Грузії танки, літаки, протиповітряні комплекси тощо. Очільник Київської організації УНСО Ігор Мазур «Тополя» розповідає, що три сотні українців готові поїхати і «відпочити на Кавказі». Як «докази» демонструють камуфляжну куртку з емблемою УНСО, перекинуту через якийсь пеньок, а також саму нашивку УНСО на теці з написом... «Конгрес Українських Націоналістів». Тобто висновок один — доказів немає. Сам Коновалюк показав публіці лише два розмазаних документи, які він назвав Актом про зняття з озброєння ЗС України одного зенітно–ракетного дивізіону «Бук–М1» та листом від обурених ослабленням обороноздатності країни військових.

Проте основним месиджем прес–конференції регіоналів, яку вони провели з такими стурбованими і поважними обличчями, ніби звітували про перший контакт людини з космітами, було обмеження свободи слова в Україні, адже Служба безпеки не дала регіоналам, а також спеціально запрошеному послу РФ Черномирдіну та російським депутатам досхочу поплакати над бідою осетинів, переглядаючи «Іскусство прєдатєльства» у найдорожчому київському готелі «Хайят». А хотілося показати творіння московських чекістів і у Верховній Раді та Палаці «Україна». Самого Коновалюка вже кілька разів викликали на допит у СБУ. Як ідеться в заяві Служби безпеки: «В основу відеосюжету покладено неправдиві твердження про нібито участь громадян України у російсько–грузинському конфлікті, які сфабриковані правоохоронними органами і спецслужбами Російської Федерації». Міністерство закордонних справ теж надіслало ноту протесту до Москви: «У відеоматеріалі, сфабрикованому російськими спецслужбами, все поставлено з ніг на голову, — заявляє офіційний Київ, — МЗС обурене діями посла Росії в Україні Віктора Черномирдіна та співробітників посольства, які мали намір узяти участь у цій ганебній акції та намагалися чинити тиск на адміністрацію готелю «Хайят», що заборонила демонстрацію цієї фальшивки». Проти самого Коновалюка порушили кримінальну справу за фактом розголошення державної таємниці, яка містилася у продемонстрованих ним документах. Загалом СБУ винесла нардепу попередження щодо демонстрації російського фільму на основі закону «Про контррозвідувальну діяльність».