Повернення викрадача печатки

17.10.2008
Повернення викрадача печатки

Малюнок Володимира Солонька.

Суперечка щодо виборів перекидається з адміністративних судів на інші структури Феміди. Шкода, політики не усвідомлюють: вибори будуть завжди, а судова система має залишатися стабільною весь час, вона не може раз по раз хитатися, піддаватися стусанам і скасуванням. Учора «гаряча точка» відкрилася в Печерському районному суді Києва. Недавно цей суд зобов’язав припинити слідчі дії щодо судді Окружного адміністративного суду Володимира Келеберди — того самого, який призупинив указ Президента про дострокові вибори. Президент швидко відповів: він видав укази, які звільняють голову Печерського суду Інну Отрош, а на її місце призначають Володимира Колесниченка.

Найбільший «прикол» цієї ротації полягає в тому, що півтора року тому, під час дискусії щодо перших дострокових виборів, Президент усував саме Колесниченка. Останній запам’ятався ще й тим, що забирав із собою печатку суду. Внаслідок хитромудрих комбінацій районний суд очолила Отрош (зокрема, на підтримку такої ініціативи з’явилися звернення Голови Верховного Суду та народних депутатів). А Колесниченка фактично відрядили в Умань, звідки він тепер здійснив стрибок назад, у Київ. Очевидно, за півтора року на Печерську багато чого перетасувалося, можливо, і в політичних симпатіях суду також, тому Президент вирішив відновити статус–кво. Якщо подивитися на те, як за останні півтора року перемішалися вороги і друзі, голова піде обертом. Здається, з цим може позмагатися хіба що зміна еліт після виборів у 2004 році.

Глава держави, як і минулого року, провів ротацію шляхом скасування або поновлення в дії своїх попередніх указів. Як випливає з документів, які вчора були викладені на інтернет–сторінці Президента, було відновлено укази «Про переведення судді Колесниченка В. М.» від 15 червня 2005 року № 950 і «Про призначення голови місцевого загального суду» від 21 червня 2005 року № 977. Натомість було скасовано указ «Про призначення голови місцевого загального суду» від 24 квітня 2007 року № 338.

Народні депутати від БЮТ одразу розкритикували Президента за те, що він знову вдався до неоднозначної практики видачі указів через механізм скасування–відновлення. «Протизаконні, силові методи вирішення своїх питань уже стали нормою для Президента», — заявила заступник голови Комітету Верховної Ради з питань правосуддя від БЮТ Олена Шустік. Вона відзначила, що «на адміністративній посаді поновлений суддя, який був звільнений за викрадення печатки суду та фальсифікацію справ». Шустік також розповіла, що суддю завів до кабінету персонально заступник глави секретаріату Президента Ігор Пукшин. «При цьому новий голова був заведений за участю спецпідрозділів», — повідомила прес–служба Української соціал–демократичної партії, членом якої є Шустік.

Сама ж Інна Отрош назвала вчорашні події «захопленням суду».

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Окружний адміністративний суд м. Києва вчора призупинив дію указу Президента про звільнення з посади голови Печерського суду столиці Інни Отрош. Про це УНІАН повідомив народний депутат від БЮТ Андрій Портнов.

* * *

Сьогодні у Апеляційному адміністративному суді заслуховуватиметься скарга Президента на рішення Окружного адміністративного суду, який призупинив указ про дострокові вибори.

Суддя Конституційного Суду Іван Домбровський сказав, що указ Президента про дострокове припинення повноважень ВР можуть розглядати суди різної юрисдикції. «Усе залежить від того, як буде формулюватись звернення. Якщо йтиме мова про його неконституційність, то, звичайно, це компетенція Конституційного Суду. Якщо там буде ставитись питання про незаконність, якщо там буде йтися про якісь факти, які не може перевіряти Конституційний Суд, то можуть розглядати й інші суди», — пояснив він.