Готуємося далі — чемпіонат не відібрали

27.09.2008
Готуємося далі — чемпіонат не відібрали

Рейтер. (Для Мішеля Платіні та інших посадовців Європейського футбольного союзу важливими чинником у рішенні щодо Євро-2012 стало відкриття нового стадіону в Дніпропетровську.)

Учора–позавчора у французькому місті Бордо тривало засідання виконавчого комітету Європейського футбольного союзу. З–поміж усіх рішень, які мали прийняти чиновники УЄФА, нас найбільше цікавило одне: якою буде доля організаторів Євро–2012, України й Польщі. Чи не відберуть у нас наступну континентальну першість? Оптимістичні прогнози справдилися: останній Рубікон перейдено, Євро–2012 не загрожує перенесення у треті країни.

Привід похвилюватися

Після липневого інспекційного візиту Мішеля Платіні до Києва саме вересневий збір виконкому УЄФА мав оцінити хід приготування України й Польщі до проведення фінальної частини європейського форуму. Президент УЄФА після тієї поїздки заспокоїв українців і сказав, що побачив у нашій країні чимало позитивних моментів у підготовці чемпіонату. Та й після відкриття нового стадіону в Дніпропетровську і початку реконструкції НСК «Олімпійський» у Києві наші позиції, здавалося, мають ще більше укріпитися.

Але напередодні засідання в Бордо засоби масової інформації розтиражували низку заяв футбольних чиновників, які змусили серйозно похвилюватися. Спочатку цитували президента Федерації футболу Польщі Міхала Лісткевича, який в інтерв’ю німецьким журналістам нібито заявив, що його країна не вкладається у намічені терміни підготовки. Мовляв, краще б нам довірили проведення чемпіонату 2016 року, до якого ми підійдемо з абсолютно інакшими здобутками. Якщо ж заберуть у нас це Євро, то ми й опиратися сильно не будемо.

Як потім з’ясувалося, розмова поляка з німецькими журналістами була звичайнісінькою «качкою». Наступного дня, тобто вчора, пан Лісткевич спростував цю недостовірну інформацію, запевнивши, що в його країні організація Євро–2012 проходить гладко. «Якщо ми вже відіграли 75 хвилин цього матчу (підготовки), то треба довести його до кінця», — сказав польський футбольний президент.

Активно поширювали й оцінку віце–президента УЄФА Герхарда Майєр–Форфельдера, який повідомив, що питання проведення європейського чемпіонату 2012 року залишається «абсолютно відкритим». І «заспокоїв»: якщо й забиратимуть право на організацію змагання, то в обох країн. «Польща й Україна разом подавали заявку, тому критерії теж мусять бути спільними», — додав Майєр–Форфельдер.

Такі заяви тільки підлили олії у вогонь дискусії стосовно долі майбутнього змагання. Знову почали згадувати країни–претенденти, котрі готові підхопити падаючий прапор підготовки до чемпіонату в Україні й Польщі. Як варіант — Німеччина, але тамтешні футбольні функціонери заперечили цю інформацію. Мотивували це «відсутністю можливості провести чемпіонат такого розмаху». Говорили також про зацікавлення Іспанії та Італії.

На цьому тлі дещо заспокоював оптимізм президента Української федерації футболу. «Я не сумніваюся, що Україна з Польщею зуміють повністю підготуватися до проведення цього змагання, а вердикт УЄФА буде сприятливим для нас», — світився упевненістю Григорій Суркіс. Він запевняв, що з готовністю спортивних споруд в Україні проблем не буде. А для удосконалення всієї іншої інфраструктури залишається ще багато часу.

...І оскарженню не підлягає

Українсько–польські аргументи виявилися переконливими, і виконком УЄФА своїм учорашнім рішенням зберіг за нами право проводити майбутній чемпіонат. Рішення остаточне й оскарженню не підлягає, як кажуть у судах. Європейські чиновники тільки попередили наших і польських представників у Бордо, що потрібно прискорити темпи приготувань. nНОВАЦІЇ

Кубок УЄФА замінить Європейська ліга, а у фіналі Євро–2016 гратимуть 24 збірні

Серед рішень, які були прийняті на засіданні виконкому УЄФА, привертає увагу розширення кількості учасників у фінальних частинах європейських чемпіонатів. Починаючи з Євро–2016, у цих змаганнях братимуть участь уже 24 команди замість 16. Таку пропозицію висунули футбольні асоціації Шотландії та Ірландії ще минулого року. Тепер починання підтримали всі країни, які є членами УЄФА. Тобто пробитися у фінал європейського футбольного форуму буде досить просто.

Ще одне нововведення стосується Кубка УЄФА, точніше, його ліквідації. Турнір, який у середині минулого століття назвали «Кубком Ярмарок», тепер знову змінює ім’я. У наступному сезоні він іменуватиметься Європейською лігою, також поміняється його формат.

У першому розіграші нового трофея візьмуть участь 160 клубів із 53 країн. Скільки команд кожна країна зможе представити в новоствореній лізі, залежить від її рейтингу в таблиці коефіцієнтів УЄФА. Україна, наприклад, станом на тепер зможе делегувати до другого євротурніру володаря Кубка і клуби, що посіли третє–четверте місця у внутрішньому чемпіонаті. У випадку, якщо Кубок виграє чемпіон або віце–чемпіон України, до єврокубків зможе потрапити п’ята наша команда.