Як і не хочеш, то мусиш

26.09.2008
Як і не хочеш, то мусиш

Малюнок Андрія ПОТОПАЛЬСЬКОГО.

Учора о 14:30 розпочалися переговори між Блоком Юлії Тимошенко, «Нашою Україною — Народною самообороною» та Блоком Литвина про створення коаліції. Це був уже другий етап. Перша серія відбулася пізно ввечері напередодні. Наразі між переговорниками є більше непорозумінь, ніж згоди, але, зрештою, починати з чогось треба. Спостерігаючи за початком консультацій, Партія регіонів оголосила про припинення коаліційних переговорів.

 

Приходьте ввечері

Перший раунд переговорів був призначений на 20:00 середи. Ініціатором зустрічі був БЮТ. Деякі «нашоукраїнці», коментуючи запрошення, казали: БЮТівці запрошують так, щоб партнери не прийшли. Але рандеву відбулося. На переговори з’явилося по кілька представників Блоку Тимошенко та «НУНС», а також Олег Зарубінський від Блоку Литвина.

Полілог у Верховній Ра­ді тривав кілька годин. Зару­бінський залишив політичне застілля раніше, аби дати екс–коаліціянтам можливість обговорити взаємні проблеми. За зачиненими дверима чулися крики — учасники колишньої коаліції висловлювали взаємні претензії. Не стримуючи емоцій.

З діалогу винесли дві конкретні домовленості: продовжити переговори наступного дня по обіді, а на ранкове засідання парламенту підготувати спільний порядок денний (ішлося також про розробку спільної заяви щодо подій у Грузії). Це мало бути випробуванням для вечірніх угод. «Якщо БЮТ не виконає досягнутих домовленостей, то означатиме це тільки одне: всі їхні заяви про бажання відновити демократичну коаліцію є тільки зовнішньою ширмою. А мені би дуже не хотілося, щоб так було, — сказав «нашоукраїнець» Юрій Ключковський. — Я схильний ще раз повірити БЮТ, але я буду вірити їм дуже обережно».

Говорили, балакали — а спільний порядок денний так і не сформували. На ранковому засіданні парламенту голова фракції «НУНС» В’ячеслав Кириленко заявив, що БЮТ порушив вечірні домовленості. «Порядок денний сьогодні знову сформовано двома фракціями — БЮТ і Партією регіонів. На жаль, знову жодної пропозиції «Нашої України» до порядку денного не включено, в тому числі і пропозицію щодо скасування депутатської недоторканності», — поскаржився В’ячеслав Кириленко. Водночас, що також важливо, БЮТ принаймні не ініціював внесення до порядку денного подолання президентського вето на низку резонансних законів.

Віце–спікер Микола То­мен­ко парирував, що представники «НУНС» не висловили жодних зауважень щодо порядку денного. «Донедавна мовчання було знаком згоди. Тепер ми будемо знати, що якщо представники фракції НУНС мовчать, то вони проти», — сказав Томенко.

Хай там як, а вчора пообіді почався другий етап консультацій — по десять осіб з обох боків. Зокрема, БЮТ представляють Іван Кириленко, Андрій Кожем’якін та Микола Томенко. Від «НУНС» були присутні Роман Зварич, Анатолій Гриценко, Микола Катеринчук. «Литвинівці» знову дали вірогідним партнерам по коаліції шанс домовитися наодинці.

«Регіони» згортають переговори

Партія регіонів швиденько відреагувала на старт консультацій між БЮТ, «НУНС» і БЛ. «Президія прийняла рішення тимчасово призупинити всі переговори з іншими фракціями до того моменту, поки представники «помаранчевої» коаліції не з’ясують конфігурацію між собою. При цьому ми готові повернутися до переговорів», — повідомив заступник голови фракції Партії регіонів Олександр Єфремов. На запитання журналістів, скільки зустрічей відбулося між БЮТ і ПР, депутат відповів: «Їх неможливо порахувати. Були зустрічі на рівні представників фракцій, які вели переговори, були зустрічі керівників фракцій, були зустрічі в подвійному форматі між лідерами політичних сил», — цитує Єфремова «Українська правда».

А голова партії Віктор Янукович назвав переговори із Блоком Тимошенко важкими. «Складність полягає в тому, що у нас практично немає фундаменту для ідеологічних домовленостей», — відзначив голова ПР і як приклад навів відмову БЮТ надалі підтримувати закон про державну службу, в якому ідеться про те, що службовці повинні знати російську мову.

«Якщо ми знайдемо будь–яке рішення, яке задовольнить нас із політичної точки зору, — ми зробимо все, щоб дострокових парламентських виборів не було. Але, скоріше за все, нам це зробити не вдасться», — заявив Янукович.

 

ОЦІНКИ Й ЧУТКИ

Група політологів сходиться на думці: якщо до середини наступного тижня не буде досягнуто угоди про якийсь варіант коаліції, Україну справді чекають дострокові парламентські вибори. Для цього потрібна згода принаймні двох великих політичних сил. «Регіони» — не проти, Банкова — обома руками «за». У такій ситуації БЮТ доведеться змиритися.

Серед депутатів «гуляє» навіть прогнозована дата голосування: 28 грудня. Цікаво, якою буде явка розчарованого електорату на дільниці на тлі передноворічних клопотів?

 

ЦІНА ПИТАННЯ

На можливі дострокові вибори до Верховної Ради, за попередніми підрахунками, доведеться витратити 400 млн. грн. Про це в інтерв’ю сайту «ПіК України» сказав член Центрвиборчкому Олександр Шелестов. Ймовірні витрати на 100 мільйонів більші від тих, які пішли на вибори–2007. Подорожчання виборчої кампанії Шелестов пояснює об’єктивними причинами: інфляцією, зростанням вартості послуг, зокрема, поліграфічних, подорожчанням бензину. Крім того, Кабінет Міністрів своєю постановою підвищив зарплатню членам виборчкомів.