Граймо нову партію!

23.09.2008

Партія «Народний союз «Наша Україна» робить нову спробу згуртувати навколо себе праві партії. На суботньому засіданні політради «нашоукраїнці» прийняли рішення ініціювати об’єднавчий з’їзд задля створення «єдиної потужної національно–демократичної сили, здатної протистояти кремлівсько–олігархічному реваншу». У засіданні політради брав участь почесний голова НСНУ Віктор Ющенко. За даними «УМ», об’єднавчий з’їзд відбудеться орієнтовно через місяць. З–поміж іншого це означає: «нашоукраїнці» готуються до дострокових виборів.

 

Центр стане єдиним?

«Ми закликаємо всіх відповідальних політиків відмовитися від розмноження персональних політичних проектів, оскільки парад амбіцій, створення кишенькових партій і персональних блоків лише дезорієнтує людей і розчищає шлях до панування антиукраїнських сил», — йдеться в заяві НСНУ. Окремим рядком «нашоукраїнці» звернулися до «патріотів у середовищі БЮТ» із закликом узяти участь в об’єднанні.

«Головною метою об’єд­наної української демократії повинно стати відстоювання незалежності та європейського вибору України, захист основ національної державності, об’єднання суспільства навколо українських цінностей і потреби докорінних економічних змін», — зазначено у відозві НСНУ. Голова партії В’ячеслав Кириленко сказав, що в нову силу мають згуртуватися і партії, і окремі діячі.

Анонсований проект дістав благословення Президента. Прийшовши на засідання політради, Віктор Ющенко наголосив: «Ми зараз говоримо про поновлення єдиного політичного проекту «Наша Україна», лідером якого є Президент України». «Зараз моя ціль — прийти й сказати: я приношу вам нову енергію, нову єдність, нам потрібно прийти до єдиного політичного проекту, що називається й завжди буде називатися «Наша Україна», — каже Ющенко.

Варто додати, що останні півроку Президент зберігав у стосунках із партією певну дистанцію. Навесні частина «нашоукраїнців», натхненна главою СП Віктором Балогою, вийшла з НСНУ і започаткувала нову партію, яка претендувала на те, щоб називатися «президентською», — «Єдиний центр». Тож тепер Ющенко свій вибір зробив.

Прикладом Шуфрича

Нова політична сила на базі блоку «Наша Україна» — «Народна самооборона» мала бути хоча б зачата іще рік тому. Відповідне зобов’язання брали на себе політичні лідери, вступаючи у блок. «Нашоукраїнці» вирішили більше не панькатися і, за даними «УМ», зважилися на рішучі кроки: хто зараз не вступить у партію — з тим прощаються. Така політична сила не потрапить у виборчий список (якщо вибори таки відбудуться) і буде змушена сама перестрибувати через 3–відсотковий бар’єр. Швидше за все, «Наша Україна» піде на вибори саме як партія. Подібним чином торік вчинили «Регіони», відмовившись від ідеї мурувати опозиційний блок. Хто хотів у список ПР — щонайменше складав свій існуючий партійний квиток. І нічого: Нестор Шуфрич пішов з СДПУ(о), Анатолій Кінах — із ПППУ, Валерій Коновалюк — із «Трудової України», Юрій Бойко — із Республіканської партії тощо.

«Нашоукраїнці» стверджують, що сьогодні найкращий момент для реорганізації. Найбільші політичні сили тяжіють до укрупнення. «Наша Україна» має шанс закріпитися в правій електоральній ніші, чітко задекларувавши свої принципи. Тим більше, що Україна як у внутрішній, так і зовнішній політиці ввійшла у складний період, який, властиво, і знімає маски зі всіх політичних сил. У НСНУ вважають, що після спільних голосувань БЮТ і Партії регіонів рейтинг президентської сили зросте.

Поки що на заклик НСНУ не відгукнувся ніхто. Партії взяли час на роздуми. Навряд чи у цю політичну силу підуть Народний рух і «Народна самооборона», які ущільнили свої стосунки з Блоком Юлії Тимошенко. Цікаво, чи увіллється в «НУ» «Єдиний центр». Партія, котру сподівався розкрутити Балога, так сповна і не «закрутилася». До речі, днями виявилося, що «ЄЦ» скасував оренду кількох тисяч рекламних щитів. Дехто потрактував це як те, що Балога відмовився від ідеї дострокових виборів. Але не виключено, що відмова від білбордів свідчить про те, що «ЄЦ» зречеться своїх амбіцій на користь «Нашої України».

«Наші» люди

На вихідних відбулася також інша політрада — блоку «Наша Україна — Народна самооборона». На ній розглядалося питання про те, чи залишати в уряді Тимошенко міністрів, призначених за квотою «НУНС». Вони таки залишаться. «Наші міністри — це найпрофесійніші люди в уряді, вони чесно виконують свою роботу, вони єдині, хто в пустелі байдужості кричав в уряді про необхідність системних реформ, а не тільки популізму. Тому наші міністри працюватимуть рівно стільки, скільки буде відведено формально часу існування цьому уряду. Або до створення нової коаліції в цьо­му парламенті, або до створення нової коаліції в новому парламенті», — заявив В’ячеслав Кириленко. Президент теж підтримав це рішення.

До слова, на колег по блоку дуже образився лідер «Народної самооборони» Юрій Луценко. Він поскаржився на те, що його не запросили на засідання політради. Із НСНУ відповіли: на засіданні були «самооборонівці» Тарас Стецьків і Кирило Куликов. Що ж до Юрія Луценка, то він не є членом ради.

 

ПОЛЕМІКА

На засіданні ради НСНУ Віктор Ющенко розкритикував Юлію Тимошенко за змову з Партією регіонів: «Те, що зробила Прем’єр–міністр, — це вже стало банальною славою для нашої української політики, називається одним словом — зрада». Президент вважає, що «ця людина (Тимошенко) не заспокоїться доти, доки вона не переверне всю Україну з ніг на голову».

У свою чергу Юлія Тимошенко заявляє: «Я вважаю, що це вже божевілля. Тому коментувати це навіть якось незручно. Я думаю, що тут вже підсумок простий — цілковита неадекватність».