Хто «це» пом’яне, той Прем’єра образить

18.09.2008
Хто «це» пом’яне, той Прем’єра образить

Міністри–«нашоукраїнці» наразі залишаються в уряді. (Фото Укрінформ.)

У цьому світі немає нічого буденнішого, ніж розвал правлячої демократичної коаліції. Принаймні така картина вимальовувалася з вікон сьомого поверху урядового будинку, на якому розташовані кабінет Прем’єр–міністра та зала засідань Кабміну. Події у Верховній Раді вчора обговорювали таксисти та чергові метрополітену. Але тільки не очільниця Кабінету Міністрів, проводячи перше засідання після розвалу коаліції. Під час своєї короткої промови Юлія Тимошенко жодного разу не вимовила слів «коаліція» та «розвал», заміняючи їх евфемізмами на кшталт «політичні кризи», «кризові явища», «це».

 

«Мені ця тема трохи неприємна...»

Це був сильний хід Юлії Володими­рівни — переконати громадськість, що нічого не трапилося, що поки політики чубляться, в Україні залишається єдина, за її словами, легітимна гілка влади, яка турбується про народний добробут. Забувши при цьому згадати, що посаду Прем’єра вона одержала внаслідок підписання коаліційної угоди, і «похорон» коаліції, як чорним по білому написано в регламенті коаліції, мав закінчитися відставкою Прем’єра. Сама Юлія Володимирівна, до речі, поставила під цим та іншим пунктами свій автограф.

Цікаво, що Юлія Тимошенко з’явилася перед телекамерами в один і той самий час, що й спікер Ради Арсеній Яценюк. Але якщо перший у парламенті заявив про власну відставку, то Юлія Володимирівна в уряді діяла за принципом «Усе під контролем: будинок упав точно за графіком». Більш ніж прозорим був натяк на колишніх та, можливо, майбутніх політичних партнерів — про відставку уряду не йдеться, це раз; своє крісло Прем’єр тримає міцно, отже, проводити з нею перемовини можна і навіть треба, це два; й надалі вона працюватиме агресивно й перекриватиме всі канали, які вважатиме зайвими, — то ж подумайте добре, у якому таборі знаходитиметься ваше місце, це три.

Щоправда, розпочинала засідання Юлія Тимошенко доволі м’яко: за кулуарною інформацією існувала велика ймовірність, що міністри–«нашоукраїнці» виступлять із політичною заявою. Втім, традиційно увійшовши до зали перед «підняттям завіси», тобто після традиційних консультацій за участю віце–прем’єра Івана Васюника, представники тепер уже опозиційної партії вчинили відносно дами делікатно: політична сила перейшла в опозицію, а міністри залишилися в уряді.

ВВП від Юлі

Юлія Володимирівна кожну свою промову на урядових засіданнях починає з хороших новин. А вчора вона додала до них добру порцію креативу — розповіла, що її дуже здивувала економіка, а отже, Прем’єр вирішила поширити своє здивування на широку публіку. Господарка держави, за словами Прем’єра, здійснила дві незрозумілі речі: по–перше, «достатньо серйозний позитивний стрибок», а по–друге, стрибнути вона вирішила саме зараз. Таким чином, зростання валового внутрішнього продукту за вісім місяців зросло до 7,1%. «Ви знаєте, що він у нас був на рівні 6,3—6,5, зараз ми маємо радикальне зростання», — незворушно мовила керівниця виконавчої гілки влади.

Але це, як виявилося, був тільки початок приємних повідомлень. Міністерство економіки не полінувалося порахувати співвідношення ВВП у серпні нинішнього року до серпня минулого. Шляхом нескладних арифметичних дій спеціально підготовлені фахівці отримали 10,9%. «Майже 11%, — справедливо зауважила леді Ю. — І це дуже рекордний показник». Приємно здивувало Прем’єра і сільське господарство. Але не так види на врожай та підсумки зібраного, як показник доданої вартості в аграрній сфері — він зріс на 24%. «За всі останні роки спостерігалися стагнація і падіння, а зараз ми маємо плюс двадцять чотири», — повторила Юлія Володимирівна для тих, хто не встиг записати. «У торгівлі плюс 10,7, у транспорті та зв’язку — 8,3, в переробній промисловості — 7,3, машинобудування — 50%», — Прем’єр вирішила майже особисто подякувати міністрам за їхню титанічну працю. — За вісім місяців роботи уряд не просто вирівняв цю ситуацію, а ми добилися серйозного економічного зростання».

Жорстка боротьба — і жодних особистих симпатій!

«Я хочу подякувати всіх міністрів, що наша спільна робота призвела до такого результату», — незважаючи на добре володіння українською мовою, Юлія Тимошенко традиційно вживає родовий відмінок замість давального, якщо треба комусь висловити подяку чи виявити інші знаки уваги.

Учора Прем’єр зібрала «всіх податківців країни». Злі язики стверджують: це аби пояснити, що ті мають робити з підприємцями, які фінансово підтримують не Блок Юлії Тимошенко. Іншими словами, це називається «детінізація». «Сьогодні електронна система, яку ми ввели по обліку податку на додану вартість, виявила абсолютно всі тіньові структури, які відмивали ПДВ. Нині ми знаємо понад 300 таких структур, що системно працюють, то ж будемо думати, як закривати всі ці діри, що робити, як обліковувати всю роботу», — без боротьби зі зловживанням не обходиться жодне засідання уряду.

Усі питання, які вчора обговорювали на засіданні уряду, — підкреслено аполітичні: про дипломатичний паспорт, духовий оркестр і навіть про козацтво. Юлія Володимирівна довго розповідала про комплексну систему електронної митниці, яка дозволить аналізувати в поглибленому режимі всі товаропотоки, бачити тіньові схеми, аналізувати цінову політику при експорті й імпорті. «Будемо аналізувати як товар перетинає кордони України, потім розподіляється по країні, за якими цінами реалізується, за якими він був розмитнений, — уточнила схему дій Прем’єр і додала: Я переконана, що це зможе нам в 2009 році дати суттєво більші доходи, ніж, власне, ми сьогодні плануємо».

Ще одне завдання уряду — ухвалити закон про державне приватне партнерство. Цей документ, на який вже давно чекають потенційні концесіонери, мав би гарантувати великому бізнесу захист його грошей. Проте, як вже писала «УМ», підприємці невдоволені тим варіантом закону, який підготувало профільне міністерство. Проте уряд укотре вирішив здійснити пробіжку попереду паровоза. «Ми в проекті бюджету подали пропозицію, що залучаємо 24,5 мільярда гривень державних гарантій в дорожнє будівництво», — заявила Прем’єр. І якщо бізнес не погодиться на ці умови, то це, за логікою подій, буде проблемою бізнесу, а не урядового варіанта бюджету. Втім можливі союзники БЮТівців, регіонали, устами депутата Ірини Акімової образно назвали держбюджет–2009 від Юлії Тимошенко нереалістичною фантастикою, оскільки він ґрунтується на завищених показниках.

 

НЮАНС

Щоправда, в один момент Прем’єрка таки не змогла зовсім проігнорувати політичну складову й дала зрозуміти, що вона прогнозує зміни. Так, першим на засіданні мав виступати міністр юстиції Микола Оніщук із презентацією законопроекту про примусову реалізацію майна боржника. Нині, як відомо, діє мораторій, який забороняє такі жорсткі заходи, але уряд планував розчистити дорогу для силових рішень. «Скасовуємо перше питання, — оголосила Юлія Тимошенко. — Ви ж знаєте, яка сьогодні ситуація: можемо відкрити дорогу для тіньової приватизації».

 

ПРЯМА МОВА

Віктор, Юлія, Росія і війна

На вчорашній прес–конференції після закінчення засідання уряду Юлія Тимошенко додала аргументів тим, хто звинувачує її в залежності від Кремля, коли заявила: «За все, що буде відбуватися поганого в стосунках між Україною та Росією, я думаю, персональну відповідальність несе Віктор Ющенко — Президент України… Тому що коли якимось країнам оголошуються інформаційні війни і коли країни ображаються і принижуються, то, безумовно, Україна очікує зворотного удару».

Отже, Юлія Тимошенко констатує факт «війни» між Росією й Україною, і демонструє, на чиєму вона боці в цій «інформаційній війні».

«Хай Ющенко спробує отримати дешевий газ!»

Прем’єр–міністр передбачає уточнення основних макропоказників, запланованих у проекті Держбюджету на 2009 рік, в залежності від ціни на газ наступного року. При цьому, відповідаючи на запитання, чи зможе вона домовитися з Росією про прийнятну ціну на газ, Юлія Тимошенко заявила: «Якщо Президент Ющенко так багато говорить про «руку Москви», то хай спробує з цієї руки отримати газ за поміркованими цінами».

«Ми завжди із задоволенням ходили на вибори»

Попри те, що один із лідерів фракції БЮТ у парламенті Андрій Кожемякін повідомив про початок переговорів Блоку Тимошенко про створення коаліції з Партією регіонів, Юлія Тимошенко на прес–конференції воліла не підтверджувати такі дані — лише апелювала до того, що коаліцію з «Нашою Україною» творити неможливо.

«Що стосується дострокових виборів, то для нашої команди — це один із найлегших виходів, адже, за всіма соціологічними опитуваннями, сьогодні наша команда посідає перше місце в усіх рейтингах довіри на будь–які наступні вибори, — каже Тимошенко. — Наша команда не боїться дострокових виборів і завжди готова на них піти... Якщо складеться така політична ситуація, у нас немає жодних застережень».

  • Загинув за Батьківщину? Доведи

    60-річна Тетяна Горячевська пригадує, що спершу син Олександр не посвячував її з чоловіком у свої задуми. Він був інженером-теплотехніком за освітою, після закінчення вишу працював на Полтавському тепловозоремонтному заводі за фахом. >>

  • На чужині — не ті люди...

    Українці вже звикли до того, що війна в нас називається АТО, окупанти — сепаратистами, а біженці — переселенцями. Кажуть, що так зручніше «батькам нації» вести міжнародні перемовини. Це, у свою чергу, теж виявилося лише черговою брехнею і призвело фактично до капітуляції України перед так званими тимчасово непідконтрольними територіями. >>

  • «Русскій мір» у нашій церкві служити не буде»

    Село Черневе, що в Глухівському районі на Сумщині, — невелике, ледве чотириста мешканців набереться. Проте неабиякі пристрасті вирують нині в цій сільській глибинці, розташованій усього за якихось п’ять кілометрів від російського кордону. >>

  • Батько солдата

    Ця історія починається з Майдану. Олексій Кабушка пригадує, що потрапив на Майдан іще тоді, коли його, по суті, не було. Дізнавшись про те, що Віктор Янукович відмовився підписати у Вільнюсі договір про євроінтеграцію, відчув, що потрібно вирушати до Києва. Приїхав на Майдан годині о 19-й, але там нікого не було. Чоловік навіть розгубився: невже він сам такий? >>

  • «Нашим хлопцямна війні Бог дає інші очі»

    Доки ми з Юрієм Скребцем спілкувалися, він увесь час відволікався на телефонні дзвінки. Усі вони переважно стосувалися поранених українських воїнів, життя яких від самого початку бойових дій на Донбасі дніпропетровські лiкарi рятують постійно і цілодобово. >>

  • Зона як заповідник

    Чорнобиль і через 30 років після аварії на атомній станції є загадкою. Ми відправилися туди в організований тур, прихопивши власний старенький дозиметр 1987 року випуску... Нагадаю, напередодні 30-х роковин із часу вибуху на ЧАЕС Президент підписав указ про створення Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника. >>