За «коаліцію», проти «каоліції»

16.09.2008

Кожен п’ятий українець — 22,7 відсотка — покладає відповідальність за розвал демократичної коаліції на Блок Юлії Тимошенко. Натомість 18,6% вважає, що винною в розпаді більшості є «Наша Україна». Але найбільша частина гласу народного — 31,7% — звинувачує у руйнуванні більшості обидві сили. Такими є результати опитування, проведеного Національним інститутом стратегічних досліджень після першого тижня роботи нової сесії ВР. Ще 6,1 вважає, що винні в розбраті — «регіонали». Знайшлися й такі (1,1%), які бачать у розпаді коаліції лиху руку комуніста. 19,8% мають труднощі з тим, аби відповісти на поставлене запитання.

Що цікаво, ані коаліція, ані Верховна Рада загалом не виправдали надії українців на краще життя. На запитання, чи вирішив парламент за рік своєї роботи важливі для громадянина або його родини питання, тільки 7,7% респондентів відповіли «так». Дві третини — 71,1 — дали негативну відповідь, а ще 21,2 сказали, що їм важко відповісти.

Щодо коаліції, то 28,4% респондентів сказали, що були прихильниками її створення, але розчарувалися. 13,6% були її прихильниками і зараз теж виступають за її збереження. Серед тих, хто був противником, знайшлося 2,5% таких, які теж виступають за продовження коаліції БЮТ і «НУНС». 22,6% як були, так і є опонентами цього союзу. А ще 17,1% респондентів сказали, що їм байдужі будь–які коаліції.

На запитання про ставлення до гіпотетичної коаліції з БЮТ і Партії регіонів 25,3% опитаних сказали, що ставляться до неї скоріше негативно, а 23,3 — цілком негативно. Позитивної думки про таку коаліцію тільки 9%; 21,2 % сказали, що ставлять до такої більшості скоріше позитивно.

Негативні оцінки одержав і уряд під проводом Юлії Тимошенко. 37,5% сказали, що за час роботи Кабміну в їхньому житті «нічого не змінилося», а 31,6% — що «життя дещо погіршилося».

Ясна річ, парламентська криза наклала свій відбиток і на рейтинги політиків. Якби найближчої неділі відбулися парламентські вибори, то виборчий бар’єр подолало б п’ять сил. На першій сходинці — Партія регіонів із 20,2 % (проти 18,5% у серпні). Далі йде БЮТ — 17,3% (18% у серпні) і «Наша Україна» (в анкеті зазначалося, що перший у списку — Кириленко) — 7,9% (6,2%). Потім ідуть ще дві сили, які представлені у нинішньому парламенті, — Блок Литвина (нині — 6,6%, а місяць тому — 9,3%) і Компартія (рейтинг піднявся з 5,3 до 5,7%). Виборчий бар’єр також має можливість подолати нова гіпотетична партія на чолі з Арсенієм Яценюком — 3,5%. Соціологи кажуть, що ця цифра відображає попит на нову силу в суспільстві. Найближчі переслідувачі — ВО «Свобода» (2,3 %), «Народна самооборона» Луценка і ПСПУ Вітренко — по 2%. Якщо подивитися на рейтинг Соцпартії, то стане зрозуміло, чому «морозівці» просяться в союзники до комуністів, — у них 1 %.

Що ж до президентських виборів, то найкращим рейтингом може похвалитися Віктор Янукович (17,9% проти 18,7 у серпні). Підтримка Юлії Володимирівни дещо знизилася — замість 18,9 в неї 15,3%. Рейтинг Віктора Ющенка трохи зріс — 10,5% проти серпневих 10,4. Наступні в таблиці — Володимир Литвин (8,3%) і Симоненко з Яценюком (по 5,5%).

Опитування було проведене Національним інститутом стратегічних досліджень 8—13 вересня. Опитування проведене за квотною вибіркою, що репрезентує доросле населення України віком від 18 років. Опитано 2011 респондентів у всіх областях України, Криму та Києві. Похибка вибірки становить 2,3%.