Країні знову потрібен Литвин?

16.09.2008
Країні знову потрібен Литвин?

«Наша Україна» повернеться в Раду вже як опозиція? (Фото Тетяни ШЕВЧЕНКО.)

Голова парламенту Арсеній Яценюк на сьогоднішньому засіданні ВР має намір оголосити про припинення діяльності демократичної коаліції. Під час учорашньої погоджувальної ради спікер сказав, що станом на 11–ту годину ранку понеділка він не отримав від фракції «Наша Україна — Народна самооборона» повідомлення про відкликання заяви щодо виходу з коаліції. «Тому, відповідно до тимчасового регламенту Верховної Ради, у вівторок буде офіційна процедура прощання з коаліцією. Тому хто з квітами, хто з вінками — приходьте на 10–ту годину», — сказав Яценюк.

«Нашоукраїнці» не планували відкликати заяву, поки Блок Юлії Тимошенко не відмовиться від низки законопроектів, прийнятих на першому тижні в товаристві Партії регіонів. Голова фракції «НУНС» В’ячеслав Кириленко сказав, що саме БЮТівці винні в розпаді більшості. «Я з сумом можу констатувати, що наша простягнута колегам по коаліції рука зависла у повітрі. «Наша Україна» зіткнулася з глухою стіною мовчання, яка зайвий раз переконала нас, що прокремлівська більшість, фактично вже створена минулого тижня, найближчим часом отримає юридичне оформлення», — сказав учора, за повідомленням прес–служби «НУНС», Кириленко.

Якщо нічого не зміниться, то саме сьогодні почнеться 30–денний відлік для створення нової коаліції. Інакше нас чекатимуть ще одні дострокові вибори. Тим часом БЮТівець Володимир Яворівський запропонував цікавий варіант виходу з кризи — створення коаліції за участю БЮТ, «НУНС» і Блоку Литвина. Ба більше, за словами Яворівського, вже й сам Литвин погодився на створення такої коаліції. «Це той розумний, спокійний, нормальний вихід, що може одержати українське суспільство», — сказав на прес–конференції Володимир Олександрович. Він закликав Президента та Прем’єра скористатися цим шансом, бо «історія нам може іншого шансу вже не дати», цитує нардепа «Інтерфакс–Україна».

Яворівський каже, що така коаліція могла би налічувати більше депутатів, а відтак породила б під куполом стабільну більшість. Воно, може, й так. Але хто заважав БЮТівцям і «нашоукраїнцям» врахувати минулої осені, після парламентських виборів, коли ці дві сили ввійшли у коаліційний процес? Вони вирішили, що краще мати більшість із непевних 227 багнетів, аніж ділитися з Литвином посадами. Тоді ніхто так і не пояснив, чому Литвину не запропонували участь у коаліції.

А що сам Володимир Михайлович? Він підтвердив, що на вихідних проводив із Блоком Юлії Тимошенко консультації про нову конфігурацію коаліції. Нічого конкретного він не сказав. Але підкреслив, що своє слово має сказати «НУНС».

«НУНС» ніби й не відмовляється «зметикувати на трьох». Але просить не підміняти поняття. Бо передусім «нашоукраїнці» чекають, що БЮТ виправить наслідки своєї змови з «регіоналами», а не пропонуватиме звести нову коаліцію на місці зради. «Якщо Блок Тимошенко для відходу від принципів коаліційної угоди хоче для більшої легітимності ще й залучити Блок Литвина, то це не вирішує питання по суті, — сказав учора на прес–конференції В’ячеслав Кириленко. — Я думаю, що БЮТ не вдасться прикритися Блоком Литвина, аби уникнути відповіді на гострі запитання. Ми стоїмо за принципи, а не за якийсь формальний формат коаліції». В’ячеслав Анатолійович додав, що вперше чує про переговори щодо створення коаліції за участю трьох фракцій.

Інший Кириленко — той, що з БЮТ, Іван — теж вважає коаліцію за участю БЮТ, «НУНС» і Блоку Литвина «одним з прийнятних варіантів». Водночас він ухильно відповів на питання про інші варіанти: «існує п’ять фракцій, які мають на сьогодні абсолютно рівні шанси щодо утворення більшості». «Офіційні переговори ми почнемо завтра з 10–ї ранку, якщо, не дай Бог, відбудеться те, про що ми говоримо (розвал коаліції. — Авт.)». За даними «УМ», першою у черзі на коаліційні перемовини з БЮТ — Партія регіонів.