Пупці року

10.09.2008
Пупці року

Біля головної сцени під сонячне світло–шоу більше хотілося дрімати, ніж танцювати.

«В Україні багато нереалізованих колективів. Я спілкуюся з молодими музикантами, дивлюся, як вони грають, і це цікаво. Щоб ці групи не пішли в попсу, їм потрібен поштовх, можливість показати себе на великій сцені. «Рок–Січ» є рупором для того, щоб показати нові ймена. Це потрібно країні, тому фестиваль є каталізатором розвитку рок–музики», — сказав Скрипка на фестивалі, який пройшов 6–7 вересня на київському Трухановому острові.

 

«Човен» обікрав «Ротонду»

На Трухановому острові цього року було три сцени — на Дніпрі головна «Човен», далі в лісі — «Вежа» та «Ротонда». На останній свої мікси крутили маловідомі діджеї, тому хлопці назбирували ледве двадцять в’ялих вух. За словами Олега Скрипки, діджеї використовують етномотиви, тому внесені в програму. Та, окрім години, коли кружальцями крутив Скрипка, мікси все більше наближалися до хіп–хопу і електро–техно. «Рок–Січ» зібрала здебільшого шанувальників року і етно–року, тому поза увагою залишилися як наші «Стелсі», «Бінгі», діджей Вік, так і закордонні DJ’s Les Nouveaux.

Сцену «Вежа» віддали молодняку, який грає важкий рок. Гурти «Холодне сонце», «Інкунабула», «Вінки», «Назад Шляху Немає», «Полинове поле», «Пан Пупець» виступали на розігріві в хедлайнерів «Кому Вниз», новоспеченої групи «@Трактор» Олександра Піпи і гурту «Вайт». «Наші рокери мають призові місця на міжнародних фестивалях. Але вони не затребувані суспільством. Є таке поняття, як «недооцінена валюта». Точно так само наші музиканти недооцінені слухачем», — пояснює Скрипка вибір маловідомих, проте якісних груп на сцені «Вежа».

Першого дня тут виступали гурти «Холодне сонце», «Вінки», «Кому Вниз», які вже встигли побувати на готичних сценах Німеччини. Серед рокерів помітно виділяються гурти з жіночим вокалом. Солістка «Вінків» зі сцени не могла натішитися публікою. «Ви чудові!» — мало не після кожної пісні вигукувала Інна Карзанова, розуміючи, що її талант краще оцінять на рідній землі, ніж на німецькій. Основне джерело натхнення для творчості «Вінків» — традиційний фольклор. «Чом ти не прийшов», «Ходить сон», «Рута–М’ята», «Мамко нашо, любко нашо», подані в електронній обробці з додачею живих інстументів і сильного вокалу солістки Національної опери Інни Карзанової, вразили «Рок–Січ» у саме серце.

Піпа на Тракторі розкидався «м’ясом»

Зі всіх запрошених гуртів на сцену «Вежа» у Києві найчастіше виступає львівська «Інкунабула». «У нас немає продюсера. Але, якщо знайдеться така людина і скаже змінити зачіски — ми змінимо, якщо скаже переписати репертуар — ми й на це підемо, але поміняти назву не погодимося ніколи», — кажуть «УМ» хлопці. Вони виступають без барабанщика. Кажуть: від цього якість звучання не програє. Піпа так не думає. Ветеран рок–сцени вже вдосталь «налабався» у різних гуртах, щоб розуміти, від кого можна відмовитися, а без кого «бобік здох». У його панк–групі «@Трактор» двоє учасників — він на бас–гітарі й молода рудоволоса Лєна на барабанах. «Це — «м’ясо»! Такого на фесті ще не було», — хвалить Піпу «Інкунабула». «Лєна — монстр на барабанах», — додають хлопці з «Абздольц». «У нас часто пропадали барабани. Ми виступали на «Човні». Там удень весь звук розсіюється. А ще я три струни порвав. Добре, що «Коралі», які готувалися до виступу після нас, мали запасні», — каже соліст «Абздольц» Михайло.

Їхній виступ варто виокремити серед всіх інших учасників фестивалю. Кожна пісня коментувалася смішними байками про житіє, а сам виступ побудований так, ніби це хіт–парад власних пісень на приватному телебаченні «Абздольц». «Ми не випускаємо альбом. Пропонуємо наші пісні скачувати в мережі, а кому потрібна обкладинка — звертайтеся. Ми вам намалюємо», — жартують «абздольци».

«Шкода, що такий файний фестиваль не відбувається на острові Хортиця», — розмірковують хлопці із запорізького гурту «Хорта», які записувалися в збірнику «Українська героїчна пісня» і альбомі реміксів ТНМК «Реформація». Скрипка — їм у відповідь: це наймасштабніший рок–фестиваль в Україні, тому він має відбуватися у столиці.

Пиво замість бруду

«З учорашнього вечора в нашому складі — новий барабанщик. Тому співатимемо старі й добре відомі пісні, які вдалося за ніч вивчити», — пояснює ситуацію Тарас Чубай. Тарасу вдалося так завести публіку з першої пісні «Вона», що спів народу його заглушив. «Гей, та то не мій голос. Тут не кричати треба, а їй на вушко шептати. Давайте спробуємо разом пошептати», — вийшов із ситуації Чубай. Але далі публіка стала байдужою до «Плачів». Попри харизму Чубая, дану від Бога, пісні, які мало не з пелюшок співає вся Україна, виступ гурту «Плач Єремії» бажалося б бачити кращим. Не дотягнули хлопці, щоб слухачі після їхнього годинного концерту першого дня йшли до метро через міст і наспівували «Ти втретє цього літа зацвітеш...».

«ВВ» виступали останніми на «легшій» сцені «Човен». Перша частина виступу — рокова. Публіка виявилася не готовою сприймати ватажка гурту Скрипку в ролі шаленого рокера. Тому довго дивилася здивованими очима на сцену, ніяково тупцювала по піску, і лише коли Олег закрутив стегнами під «Галю? приходь», декілька тисяч меломанів «вибухнуло». Тому «Рок–Січ» закінчувалася під ті ж акорди, що й «Країна мрій». Зрештою, саме на це очікувало пів–Києва, який провів вихідні на березі Дніпра.

Акція 50 літрів сміття за пляшку пива цього року пройшла бліденько. Острів під час фестивалю через брак смітників став суцільним сміттєзвалищем. Правда, волонтери швидко спрацьовували і після гулянок залишали територію прибраною. Однак міняти сміття на пиво мало хто хотів, тому організатори не дуже переймалися видачею пластикових кульків. Тож до вечора назбирувалася невелика купа торб, які обміняли від сили на ящик пива. Але, за великим рахунком, там і вантажівки було б малувато.