Воскресіння після потопу

09.09.2008
Воскресіння після потопу

За рівнем теплозбереження ці тонкі стіни прирівнюються до цегляної кладки товщиною 45 сантиметрів. (Фото автора.)

Тепер у Петрилові мало що нагадує про грізну стихію, перед якою село капітулювало півтора місяця тому. Принаймні зовні. Хіба що — подекуди голі городи з почорнілими стеблами кукурудзиння та ще вологі мітки на стінах будинків, що в деяких місцях сягають підвіконня. Слава Богу, й перша декада вересня видалася погожою. Небесна канцелярія, ніби виправдовуючись за свій катастрофічний липневий вчинок, залагоджує провину безмежжям сонячного тепла, аби до холодів просохли оселі та господарські будівлі.

З душами петрилівців дещо складніше. У них, як неодноразово доводилося чути під час спілкування з селянами, ще не розвіялася пригніченість. Жвавенька 70–річна Катерина Домин, котру ми зустріли на малолюдній центральній вулиці Петрилова, зізналася, що перестала навіть писати вірші, бо «ще не позбулася страху від повені». Бабця живе на хуторі Забичів, який тоді весь плавав у мутній воді. «Звечора в п’ятницю, — каже, — не взяла в хату драбину зі стодоли. Добре, що не розгубилася, коли вночі треба було лізти на стріху: поставила стіл, на стіл — тумбочку, на тумбочку — баняк. Так і видряпалася. У суботу ввечері мене забрала «амфібія». Деякі сусіди цілий день на деревах сиділи».

 

Було гірше за найпесимістичніші прогнози

Перша письмова згадка про Петрилів, де нині мешкає трохи менше тисячі осіб, датується 1745 роком. Мабуть, його першопоселенців зачарували обширні пасовища лівобережної пойми Дністра з буйними соковитими травами. Власне, і за радянської влади заможний місцевий колгосп імені Шевченка спеціалізувався на тваринництві. Проте сусід­ство з найпотужнішою річкою Західної України постійно загрожувало підтопленням: дністровська вода часто гостювала на присадибних ділянках петрилівців і два–три рази на півстоліття навідувалася в оселі. Звикання до неминучості таких стихійних циклів відбувалося упродовж кількох поколінь, тому й штормове попередження напередодні 25 липня тут сприйняли без надмірного хвилювання. Мовляв, до повеней нам не звикати. Та останній удар стихії багаторазово перевищив найпесимістичніші прогнози.

Під водою опинилося більше половини житлових будинків Петрилова, а в ближніх хуторах Забичів та Ріпники не лишилося жодного клаптика непідтопленої суші. Вода в Дністрі в критичний момент піднялася на 8 метрів 35 сантиметрів над передпаводковим рівнем. Кілька днів село було повністю відрізане від зовнішнього світу — під водою опинилося майже 10 кілометрів дороги, що зв’язує Петрилів із «великою землею». Життєдіяльність населеного пункту вдавалося підтримувати лише за допомогою гелікоптерів та ПТС — плаваючих транспортних засобів.

Приїзд 3 серпня Віктора Ющенка став для місцевих жителів великим сюрпризом з огляду на моральну, а згодом і матеріальну підтримку.

— Президент побував мало не на кожному підтопленому обійсті і поспілкувався з його власниками, — розповідає голова Тлумацької райдержадміністрації Василь Сенів. — Тоді Віктор Андрійович дав доручення не залишити жодну людину сам на сам з проблемою заміни втраченого житла і жорстко поставив завдання за три–чотири місяці збудувати нові оселі для тих, хто цього бажає. Тепер і я зрозумів, наскільки гуманною була саме така постановка питання, бо мало видати господарям гроші, навіть великі гроші, — літні люди не дадуть собі з ними ради. Зовсім інша справа, коли відбудову передано під особисту відповідальність посадовців районного та обласного масштабів. Відтоді у райдержадміністрації щоденно о 17.00 відбуваються оперативні наради з цього приводу. Ні в кого не виникає сумнівів — новосілля відбудуться вчасно».

Будують авральними темпами — комар носа не підточить

Обсяги робіт, уже виконаних у новому міні–мікрорайоні, розташованому на схід від центру села, на узвишші, куди за найнесприятливіших обставин уже не добереться дністровська вода, переконують: до холодів постраждалі вселяться в нові помешкання, збудовані за кошти держбюджету та спонсорської допомоги. Цього нетерпляче очікують дев’ятнадцятеро із 58 петрилівців, зарахованих до категорії осіб, житло яких не підлягає відновленню. Решта віддали перевагу грошовій компенсації. Людям особливо сподобалася ідея глави держави звести не просто традиційну селянську оселю, а добротні сучасні будинки з усіма зручностями — водою, опаленням та каналізацією. Нова вулиця, де вже виросли стіни восьми одно, дво– та трикімнатних котеджів площею від 42 до 80 квадратних метрів із повним набором інженерних комунікацій, названа на честь Президента Ющенка. Це — одностайне рішення сесії сільської ради.

— Встигнете вчасно здати об’єкти? — запитуємо робітників, котрі готують свіжу порцію цементного розчину.

— Обов’язково, — підтверджує Роман Кумановський. — Працюємо тут лише два тижні, з ранку до вечора, а бачите, які результати. На цьому місці до нашого приходу росли бур’яни мало не до пояса.

Високі темпи робіт жодним чином не позначаться на якості житла, принаймні в цьому переконує виконроб Григорій Марценюк. «Ми будуємо за технологією відомої канадської фірми «Майтек», — каже він. — Збірні конструкції виготовляє івано–франківська фірма «Скол». Якість, довговічність, привабливий зовнішній вигляд гарантуємо. За таким методом у російському Ханти–Мансійську споруджено відомий біатлонний центр, у приміщеннях якого дуже комфортно і взимку, коли температура повітря за вікном нерідко знижується до мінус 40 градусів за Цельсієм».

Струмки і ріки допомоги

У кожного петрилівця — власний набір постповеневих емоцій і своя шкала оцінок справедливості розподілу компенсацій за втрачене майно (про моральні уроки повені поговоримо іншим разом). Проте на вустах — у всіх без винятку — стовідсотково щира подяка владі, рятувальникам, солдатам, усім, хто подав руку підтримки в найважчі хвилини розпачу. Одними з перших допомогу селу надало ВАТ «Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча», яке очолює відомий промисловець і політик Володимир Бойко. Приазовці, почувши про страшну біду петрилівців, відразу відрядили сюди та в сусідній Нижнів величезний автофургон з харчами — олією, крупами, борошном, цукром та іншими продуктами харчування на суму понад 60 тисяч гривень.

Після того як у Петрилові побував Президент Віктор Ющенко, шефство над районом взяла Дніпропетровщина. «Тамтешній владі, трудовим колективам й окремим громадянам — наша величезна вдячність і низький уклін, — говорить керівник райдержадміністрації Василь Сенів. — Дніпряни просто молодці. На сьогодні (5 вересня. — Авт.) ми вже отримали від них консолідовану допомогу в обсязі 1 мільйон 40 тисяч гривень. Ось щойно телефонували з Дніпропетровської ОДА, пропонуючи у подарунок два екскаватори для робіт з укріплення берегів Дністра».

У декого й тепер сльози навертаються на очі, коли мова заходить про Кудрявцева — пенсіонера з Дніпродзержинська, котрий власним коштом придбав і прислав тутешнім селянам 50 пар шкарпеток та 50 столових приборів.

У день нашого приїзду на адресу місцевої загальноосвітньої школи надійшли дві посилки від юних донеччан. Учні школи №132 зі столиці Донбасу надіслали ровесникам із заходу держави зошити, альбоми, фломастери, олівці, фарби, куплені на свої скромні кишенькові заощадження.

Не спасувала й влада — від Печерських пагорбів до районної. Спонтанна масова вдячність на адресу чиновників, яких зазвичай не дуже люблять, — явище неординарне, але цього разу — вмотивоване. «Я добре пам’ятаю повінь 1969–го, хоча в той час мені було шість років, — пригадує директор Петрилівської загальноосвіт­ньої школи І–ІІІ ступенів Ганна Кордупель. — Коли в село хлинула вода, тато, уже покійний, негайно відвіз мене на гору, до маминої сестри. Тоді вертольотами нам привозили лише чорний хліб і питну воду. Тепер же влада надала незрівнянно вагомішу допомогу. Особливо велика дяка оперативникам МНС. Якби не вони, то, мабуть, потонув би і мій чоловік Мирон, котрий самотужки не міг вибратися зі стайні, де намагався врятувати свиней. Без допомоги солдат ми не справилися б і з наслідками повені у школі — вода вдарила з такою силою, що на півтора метра підняла у спортзалі підлогу разом із гімнастичними снарядами».

На кінець минулого тижня, як повідомили «УМ» у фінвідділі райдержадміністрації, потерпілим мешканцям Тлумаччини вже виплачено з Держбюджету понад 19 мільйонів гривень.

— Чи отримала я допомогу від влади? — жваво перепитує вже згадувана Катерина Домин. — Ого! Влада надала таку допомогу, що якби хтось сказав, що мало, то я вже й не знаю, яку кару треба придумати тій невдячній людині. У 1969 році нам з державної підтримки дісталися крихти, а нині таки гріх скаржитися...

  • Як сніг на голову!..

    Таких страшних снігопадів о цiй порi року в Україні не було більш як століття, звітує директор «Укргідрометцентру» Микола Кульбіда. У середньому по країні випало за день 40—50 мм опадів. Можливо, надзвичайність ситуації є певною мірою виправданням тієї розгубленості, яку продемонструвала влада, і насамперед у Києві. Дивно, хоч рясних снігопадів синоптики не обіцяють у найближчі дні, але столичний голова міськдержадміністрації Олександр Попов позавчора оголосив, що надзвичайний стан продовжено до п’ятниці. Це означає тільки одне: комунальних ресурсів у Києва вкрай мало, а ще менше — організаційних здiбностей грамотно керувати ними і тими додатковими технічними засобами, які «позичили» на час негоди у Міністерства оборони та Держслужби з надзвичайних ситуацій. Негода підмочила репутацію столичного очільника (втім, якщо вибори мера таки не відбудуться найближчого літа, то про це буде забуто).

    Постає низка запитань і до «Укргідрометцентру», який прогнозував силу опадів удвічі меншу, ніж випало насправді. Утім як би там не було, але на тлі інших регіонів, зокрема західних областей країни, які вже «призвичаїлися» до боротьби з березневими заметами, Київ виглядає просто–таки ганебно.

    Тим часом снігопади припинилися — дають можливість рятувальникам працювати в уже не настільки екстремальних умовах. За даними Держслужби з надзвичайних ситуацій, станом на вчора загалом по країні було розчищено всі дороги державного та обласного значення, поновлено подачу електроенергії у більшість iз близько 600 «відрізаних від світла» населених пунктів. До вчора без електрики залишалося ще 161 село.

    Стихія зіпсувала канікули дітям, адже тільки «на підступах» до Києва рятувальники визволили зі снігового полону п’ять автобусів зі школярами, які їхали до столиці на екскурсію, але, звісно, змушені були повернути додому. Наприклад, два такі автобуси стояли в корці на Житомирській трасі понад 12 годин!

    Сніговії зіпсували і ЗНО майбутнім випускникам. У Міносвіти заспокоюють: учням, які через негоду не змогли дістатися до пунктів пробного тестування, буде виділено інший день. У міністерстві кажуть, що регіональні центри оцінювання якості освіти зв’яжуться з кожним зареєстрованим учасником особисто та повідомлять, коли і де він зможе пройти пробне ЗНО. >>

  • Білий апокаліпсис

    У вихiднi Київ став справжнісінькою декорацією постапокаліптичного фільму. Тут менш ніж за добу випала місячна з лишком кількість опадів. За повідомленнями «Гідрометцентру», такого сніговію не було вже століття. І якщо столична влада не виявила розторопності в боротьбі з попередніми снігопадами, то цей — рекорд століття — вона зустріла, здається, цілковитою бездіяльністю. >>

  • Коли все це розтане...

    Маси снігу, які «осіли» в Україні, швидко не розтануть, заспокоює директор «Укргідрометцентру» Микола Кульбіда. До речі, завдяки такій великій кількості снігу потепління не буде таким відчутним. Стабільне тепло, за прогнозами синоптиків, прийде лише у першій п’ятиденці квітня. А «покращення» наставатиме з 30 березня. «Температура більш–менш суттєво підвищуватиметься, але ми не чекаємо стрімкого зростання температури, — каже пан Кульбіда. — Все–таки це буде повільний процес». >>

  • Лелеки ще принесуть щастя

    «Необізнані» зі штормовими попере­дженнями рятувальників, лелеки повернулися з теплих країв на Прикарпаття, керуючись століттями апробованим графіком, i несподівано для себе опинилися в епіцентрі негоди. На щастя, люди не кинули птахів напризволяще. >>

  • «Небезпека лише додала мені сил»

    Іменний годинник, великий торт у формі футбольного м’яча та почесну грамоту особисто вручив чотирнадцятирічному підлітку з села Токарівка начальник управління МНС у Херсонській області Віталій Кропивницький. Його тезка, дев’ятикласник Віталій Коломієць, ризикуючи життям, зумів витягти з палаючого будинку чотирьох людей: 83–річну бабусю, дво– та трирічного полемінників, а також допоміг вийти 21–річній сестрі. Тепер Віталика номінують на звання «Герой–рятівник року». >>

  • «Нас крутило, немов у м’ясорубці»

    Як повідомили iнтернет–джерела, приблизно опівночі з 31 серпня на 1 вересня під Дніпродзержинськом сталася страшна аварія, внаслідок якої мікроавтобус із людьми тричі перевернувся. Двоє пасажирок загинули.

    Проте, як вдалося з’ясувати автору цих рядків, все сталося не зовсім так. І насамперед — місце аварії «під Дніпродзержинськом» не можна назвати навіть з натяжкою. Біда сталася на шляху з міста Прометея — під віадуком автомагістралі Кривий Ріг — Дніпропетровськ, на яку «Мерседес–спринтер» мав вирулювати, здійснивши лівий поворот. Однак авто у поворот не вписалося і покотилося шкереберть, тричі перевернувшись. >>