Між поганим і дуже поганим

09.09.2008

Лідерка БЮТ Юлія Тимошенко заявила, що не виконуватиме вимоги Президента, які він висунув для поновлення демократичної коаліції. «Заради стабільності в країні я не відмовлюся від цих законів (прийнятих минулого тижня в альянсі з «регіоналами» і комуністами. — Авт.). Якщо буде накладено вето, ми долатимемо це вето. Тому що це потрібно не Президенту, не Прем’єру, це потрібно для того, щоб чітко й зрозуміло розділити повноваження, які передбачені Конституцією», — сказала Тимошенко вчора під час прес–конференції для центральних і регіональних ЗМІ. Якщо ж ці проекти не відповідають Конституції — то нехай Президент звернеться до Конституційного Суду, додала Тимошенко.

Юлія Тимошенко переклала відповідальність за розвал більшості на Президента. Лідерка БЮТ вважає, що він із соратниками першим ступив крок назад, хоча голосування за низку законів минулого тижня, в яких брав участь БЮТ, були відходом від коаліційної угоди. Скажімо, цей документ передбачає, що фракції більшості спільно погоджують законопроекти, — цей пункт було порушено. «Якщо Президент не повернеться в демкоаліцію, то кандидатів на президентську посаду може побільшати. Залишати країну в такій безодні, прірві я не дозволю», — каже тепер Тимошенко, натякаючи на те, що вона балотуватиметься в президенти.

Поновлення демократичної коаліції, на думку Тимошенко, є найоптимальнішим варіантом виходу з кризи. Опісля залишається два шляхи: «поганий» і «дуже поганий». «Перший — це дострокові вибори, проти яких я категорично заперечую. Вони ще на рік продовжать безвладдя, а найголовніше — або зовсім не змінять розклади політичних сил у парламенті, або змінять не на користь демократичної команди», — сказала Тимошенко.

Залишається «просто поганий» варіант, до якого, схоже, Тимошенко вже почала готувати суспільну думку. «Третій варіант — переформатування коаліції таким, щоб парламент міг працювати, щоб уряд продовжив роботу і щоб була можливість мати 350 голосів як мінімум для зміни Конституції», — відзначила Тимошенко. Якщо казати без «ретуші» — йдеться про широку коаліцію, за участю, як мінімум, Партії регіонів. Про ту саму «ширку», яку категорично відкидала Тимошенко раніше. Але в такій складній ситуації, на думку Прем’єра, винен, звісно, Президент.

При цьому Тимошенко відзначила, що її ставлення до коаліції з Партією регіонів не змінилося відтоді, коли вона казала, що такий союз можливий тільки в тому випадку, якщо її викрадуть інопланетяни. «Я можу повторити це в тисячний раз», — сказала Тимошенко. Але додала: «Водночас, якщо Президент зажене коаліцію в глухий кут, і якщо він її остаточно розвалить, то будемо радитися, що робити: іти на вибори і поставити хрест взагалі на демократичній владі або переформатовувати коаліцію».

Юлія Тимошенко заперечила твердження Президента про те, що розпад коаліції був ініційований під покровительством Росії. «Не Москва виходила з демократичної коаліції, і не Кремль порушував кримінальні справи про національну зраду Прем’єр–міністра. Це робить особисто Президент Ющенко», — сказала Тимошенко. До речі, найближчим часом Тимошенко допитають у справі про зраду національних інтересів у Генпрокуратурі. За словами Тимошенко, повістку вручено на 11 вересня. Юлія Володимирівна відзначила, що вона терпить, а для будь–якого іншого політика такі звинувачення могли би стати причиною для виходу з коаліції. Власне, як свідчать голосування минулого тижня, не витерпіла...

Пообіді Генпрокуратура повідомила, що Тимошенко викликається на розмову у іншій справі — про отруєння Віктора Ющенка.