«Усе під контролем»

06.09.2008
«Усе під контролем»

Валентин Наливайченко. (Фото Тетяни Шевченко.)

Про подальшу роботу СБУ

Як відомо, цього тижня депутати від БЮТ та ПР прийняли зміни до Закону «Про Службу безпеки України», якими, зокрема передали право призначати керівника СБУ Верховній Раді. Доти СБУ належала до президентського «арсеналу», адже кандидатуру очільника Служби пропонував глава держави. Тоді ж парламентарії спробували затвердити головою СБУ Валентина Наливайченка, але він набрав рівно нуль депутатських голосів. Відтак почали говорити про можливе призначення на досі вакантну посаду Миколи Маломужа — керівника служби зовнішньої розвідки. Сам Наливайченко, залишившись з абревіатурою «в. о.» та недовірою депутатів, зазначив таке: «Ми будемо обов’язково поза політикою. Пригадайте історію, коли одна партія призначала КДБ. Чим це все закінчилося? Справи лікарів, розстріли, репресії... Цього не буде». Відповідаючи на запитання, що він має намір робити далі, Наливайченко заявив: «Працювати відповідно до закону».

Про обвинувачення Тимошенко в державній зраді

Хоч «справи лікарів» наразі не існує, секретаріат Президента заповнює прогалини, готуючи «справу Прем’єра». Читачам «УМ» відомо, що СП склав у окрему теку інформації щодо діяльності Кабміну, яка буцімто завдала шкоди національним інтересам України. Головна фігурантка таких обвинувачень рішуче їх заперечила. На останньому брифінгу Наливайченка запитали, чи опікується його відомство компроматом на голову уряду? СБУ передала до Генеральної прокуратури частину матеріалів по зверненню щодо діяльності деяких посадових осіб Кабміну на шкоду національним інтересам, повідомив він. «Ця перевірка — перша її частина — згідно з законом, завершена. Матеріали направлені в ГПУ для правової оцінки», — сказав Наливайченко.

Про погрози на адресу Балоги

У той час, як БЮТівці заявляють, що за їхньою лідеркою ведеться стеження, голова президентського секретаріату Віктор Балога звинувачує Тимошенко в підготовці замаху на його життя. Коментуючи це, Валентин Наливайченко був лаконічним: він упевнений, що Служба встановить, хто бажає вкоротити віку Балозі. «Нам ніщо не перешкоджає у встановленні, хто був організатором, а не тільки розповсюджувачем таких погроз», — сказав Наливайченко. До того ж він повідомив, що, на відміну від інших політиків, Балога не просив надати йому додаткову охорону підрозділу «Альфа».

Про розголошення Луценком державної таємниці

У ще одному резонансному скандалі також замішані перші чиновники держави. Служба безпеки допитує посадовців у рамках розслідування кримінальної справи, порушеної за фактом розголошення державної таємниці, яка стосується діяльності Управління державної охорони, поінформував журналістів Наливайченко. «У нас є висновок державного експерта з питань охорони державної таємниці, одного з керівників УДО. Цей висновок свідчить, що була розголошена держтаємниця. У цій справі опитують або допитують посадовців. Така робота йде. Справа така є», — сказав він. Нагадаємо, що керівник УДО Валерій Гелетей звернувся до СБУ з проханням з’ясувати, чи порушив міністр внутрішніх справ Юрій Луценко закон, розповівши журналістам, які об’єкти контролює державна охорона. За словами Гелетея, на засіданні Кабміну 30 липня в закритому режимі розглядалося питання, що стосується цього управління. Вийшовши згодом до преси, силовий міністр почав коментувати хід обговорення про те, де і які об’єкти контролює держохорона — так секрет перестав бути секретом, стверджує Гелетей.

 

РЕАКЦІЯ

«Народна Самооборона» вважає замовленням Віктора Балоги кримінальну справу, порушену за фактом розголошення Юрієм Луценком державної таємниці щодо діяльності Управління державної охорони. «Керівництво СБУ вже давно перетворилося на обслугу нинішнього глави секретаріату Президента, що опікується не державною безпекою, а виконанням політичних замовлень та особистих забаганок Балоги», — йдеться у заяві «НаСа».