«Молодість» — за Делона, але проти тоталітаризму

06.09.2008

Тридцять восьма «Моло­дість» фестивалитиме в Києві з 18 по 26 жовтня. І хоча форум кінодебютів є однією з найпомітніших подій культурно–мистецького життя столиці, місто до цього проекту долучається дуже і дуже скромно. Бюджет цьогорічної «Молодості» — близько мільйона доларів, здогадайтесь, скільки коштів на фестиваль переказало місто? Думаю, правильної відповіді не буде. Оскільки від Києва «Молодість» отримала аж ... 90 тисяч гривень. Таку суму для потреб фестивалю, який працює на імідж столиці, мабуть, міг би направити якийсь райцентр, але аж ніяк не мегаполіс із його величезним бюджетом. Але, на щастя, на сам фестиваль скромність Головного управління культури не вплине, «Молодість» уже майже укомплектувала і конкурсну, і позаконкурсну програми.

За словами програмного директора фестивалю Міли Но­викової, цього року достойників було вибирати важко, оскільки всі претенденти на участь у конкурсі надіслали дуже сильні роботи, особливо потішили кінодебютанти з Німеччини. Але конкурс — не гумовий, хоча саме німців у ньому чи не найбільше. Україна також представлена в усіх конкурсних категоріях — студентські фільми («Дощ», реж. Марина Врода, «Отроцтво», реж. Дмитро Сухолиткий–Собчук), перші професійні короткометражки («Закон», реж. Віталій Потрух) та перші професійні повнометражні картини (Las Meninas, реж. Ігор Подольчак).

На цьогорічному фестивалі буде значно більше документальних картин, ніж зазвичай. Як пояснив художній керівник «Молодості» Андрій Халпахчі, причина такої документальної активності — скасування фестивалю «Контакт–2008». А оскільки на фестивалі пам’яті Лариси Роднянської планувалося багато чого цікавого, то це цікаве забрала до своєї програми «Молодість». Не буде окремого слоту російського кіно, але фільмів російських кінематографістів на фестивалі заплановано достатньо. Перлиною фестивалю, як запевнив пан Халпахчі, буде програма «Кіно проти тоталітаризму», до якої ввійшли картини «Система Путіна», «Лист Анні» (про загиблу журналістку Анну Політковську), «Площа» (про події на «Майдані» ім. Каліновського у Мінську), «Світлана про Світлану» (про дочку Сталіна Світлану Алілуєву). До сорокаріччя трагічних подій у Чехословаччині «Молодість» підготувала проект «Празька весна–68» — демонструватимуться стрічки радянських та чеських очевидців тих подій. Очікуються цікаві ретроспективи режисера Андре Дельво (Бельгія), французьких акторів Алена Делона та Жанни Моро (цього року актриса відсвяткувала 80–річний ювілей). Делона на «Молодості» чекають персонально — той обіцяв дати відповідь найближчими днями. Як і Еміра Кустуріцу, який має представляти «Кіно Сербії».

Уперше в історії фестивалю відбудеться Molodist FilmBoat Meeting — спеціальний конкурс ко–продукцій. Мета цього проекту — допомогти молодим кінематографістам з України та інших країн представити свої кінопроекти відомим європейським продюсерам та фондам, які займаються фінансуванням кіновиробництва. Відбірковий етап подолали 51 претендент з України, Росії, Вірменії, Грузії, Азербайджану, Туреччини, Ірану, Латвії, Угорщини... А після 15 вересня міжнародне журі визначить фіналістів, які й представлять свої роботи під час «Молодості».

Церемонію відкриття та закриття фестивалю, як і минулого року, ставитиме режисер Влад Троїцький. З картинами, які будуть показані на старті та фініші фестивалю, оргкомітет визначається.