Облуда від Юлі

05.09.2008
Облуда від Юлі

«Регіоналам» без «Нашої України» сумно. (Фото Тетяни ШЕВЧЕНКО.)

Учора неформальна більшість за участю Блоку Юлії Тимошенко та фракцій меншості дала у Верховній Раді нові плоди. Зокрема, парламент подолав вето Президента на закон про організацію та порядок діяльності Верховної Ради. Цей документ прописував спосіб роботи парламенту за умов, що регламент було скасовано Конституційним Судом. Народні депутати вирішили, що аргументація, яку використав глава держави при накладенні вето, недостатня, а Президента попросили не вказувати їм, як працювати.

Більшість, яка постала на кістках демократичної коаліції, намагається прийняти якнайбільше законів, які заважали чи Прем’єрові, чи опозиції в часи, коли коаліція ще існувала. Прем’єр–міністр Юлія Тимошенко заявила, що в такий спосіб парламент виправляє «диктатуру хаосу», котра «з ініціативи Банкової» розвелася в структурах влади. Зокрема, і БЮТ, і Партія регіонів «відігралися» на законах про Кабінет Міністрів, регламенті, законі про Службу безпеки. Далі будуть нові удари: у Верховній Раді зареєстровано пакет законопроектів, які послаблять вплив Президента на «губернаторів». Поки що це називається «поверненням у правове поле». Але більше нагадує «прінуждєніє к міру».

Відчувши ейфорію, на порядок денний — до речі, цілком прогнозовано — вийшла справа, за яку БЮТ і Партія регіонів уже бралися весною: внесення змін до Конституції. У середу ввечері під час звернення до народу Прем’єр–міністр Юлія Тимошенко сказала, що найближчим часом запропонує конституційні зміни. «Щоб був наведений лад із розподілом повноважень у країні. І щоб Президент не був Прем’єром за своїми функціями, а Прем’єр не був практично на задвірках виконавчих функцій», — пояснила Тимошенко.

Блок Прем’єрки вже намагався ініціювати конституційні зміни. Весною Юлія Тимошенко неодноразово говорила про потребу перейти на парламентську республіку і кілька разів озвучила цю думку під час візитів за кордон. У парламенті було зареєстровано постанову про створення тимчасової слідчої комісії, внесену «регіоналами» й БЮТівцями. Але заради збереження коаліції БЮТ відкликав цю постанову. Як виявилось, то був «маяк», бо події 2 вересня розгорталися за тим самим сценарієм: БЮТ, невдоволений натиском суперників, пішов на змову з опонентами.

Звідки Тимошенко брати голоси? Дуже просто — це ті 360 з гаком нардепів, які зараз одностайно підтримують проекти в Раді: Партія регіонів, БЮТ, деколи комуністи й «Народна самооборона». Щодо «регіоналів», то, як заявив агенції «ЛігаБізнес–Інформ» народний депутат Юрій Мірошниченко, «питання розподілу повноважень треба вирішити і поставити крапку». «Звичайно, головним викликом зараз є внесення змін до Конституції, які б забезпечили реальну демократію, реальне народовладдя на місцевому рівні (з припиненням тотальної корупції, розподілом повноважень і ресурсів), і, звісно, оптимізацію влади на центральному рівні».

Нагадаємо, за конституційною процедурою для внесення змін до Основного закону треба прийняти проект конституційних змін звичайною більшістю. Після того, як він дістане оцінку Конституційного Суду, Верховна Рада має ухвалити ці зміни конституційною більшістю. Юлія Тимошенко сказала, що планує провести політреформу до президентських виборів, тобто до осені 2009–го.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Народний депутат від БЮТ Сергій Терьохін вніс на розгляд Верховної Ради законопроект про внесення змін до закону про вибори народних депутатів, який передбачає підвищення прохідного бар’єру. В коментарі УНІАН нардеп сказав, що пропонує підвищити прохідний бар’єр до 10%.

У кулуарах парламенту почали ширитися чутки, що ініціативу з підвищення прохідного бар’єру можуть підтримати «регіонали». Буцімто ПР хоче підняти бар’єр до 5% для партій і до 7% — для блоків.

Володимир Литвин, голова фракції свого блоку, сказав, що така ініціатива — це «намагання продовжити поділ України і штучно сформувати двопартійну систему, поділивши владу між собою». На його думку, автори цієї ідеї мають мету, щоб інші політичні сили «вишикувались стрункими рядами за політичними силами, які мають високий рівень підтримки на сьогодні». Він додав, що «тенденції змінюються і життя змінюється».

Згодом голова фракції БЮТ Іван Кириленко сказав, що законопроект Терьохіна — це «емоції» і власна думка депутата.

 

ЗАЯВА

Під час звернення до народу Прем’єр–міністр Юлія Тимошенко звинуватила Президента в руйнуванні коаліції. «Найнеприємніше в цій історії, що чорна справа руйнації демкоаліції прикривалась показним патріотизмом, словесною духовністю і показною мораллю. Істинна, реальна причина того, що Президент проголосив мені особисто і всій демократичній команді війну на знищення, на жаль, боротьба за перемогу на наступних президентських виборах», — відзначила Тимошенко. Юлія Володимирівна відзначила, що президентські вибори «так затьмарили цим людям очі і голови», що вони не почули її слів про готовність підтримати єдиного кандидата за умови «нормальної гармонійної роботи». Розповідаючи про голосування 2 вересня, Тимошенко сказала, що хотіла розмежувати повноваження між органами влади у відповідності до Конституції.