Кілок у груди коаліції

03.09.2008
Кілок у груди коаліції

В’ячеслав Кириленко застерігає колег із БЮТу від необдуманих кроків, що можуть зруйнувати демократичну коаліцію. (Фото Тетяни ШЕВЧЕНКО.)

«Нова коаліція вже є. Хіба ви не бачите», — каже Роман Зварич, народний депутат із «НУНС», показуючи на двері Верховної Ради. Там, за дверима, депутати коаліції не могли домовитися про спільну позицію щодо подій у Грузії. Одностайність була на іншому боці: Блок Юлії Тимошенко та Партія регіонів підготували цілий список спільних законопроектів. Перший день нової сесії парламенту засвідчив, що демократична коаліція дише на ладан. Це відбувається на тлі дедалі тіснішої співпраці БЮТ і ПР.

 

«Схаменіться, поки не пізно»

Першим питанням, за яке взялася Верховна Рада на цій сесії, були події в Грузії. Народним депутатам і фракціям так хотілося висловити свою думку з приводу грузинсько–російського конфлікту, що в апараті ВР було зареєстровано аж 11 «кавказьких» проектів. Учора, коли версталося це число «УМ», Верховна Рада продовжувала заслуховувати ці проекти. Залишалося невідомим, встигне вона прийняти рішення до вечора чи ні.

«Регіонали» й комуністи були за те, щоб підтримати Росію — прогнозовано. Блок Литвина підготував усереднений документ, аби не посваритися ні з тими, ні з сими — прогнозовано. «Наша Україна — Народна самооборона» пропонувала засудити дії Росії й підтримати Грузію — теж прогнозовано. Народний депутат із «НУНС» Володимир В’язівський навіть прийшов у Верховну Раду із грузинським прапором. А от Блок Юлії Тимошенко цього дня готував сюрпризи. По–перше, тимошенківці не були готові підтримати різкий текст постанови щодо Росії (втім, це не було найбільшим сюрпризом).

Народний депутат із БЮТ Віктор Таран–Терен сказав у коментарі «УМ», що «Росія заслуговує дуже жорсткої критики», але висловився за те, аби прийняти помірковану постанову. «Навіть вдоволена, могутня Європа, захищена НАТО, відмовилася різко засудити дії Росії і запровадити економічні санкції. Нам теж не треба йти на радикальні кроки. Мені здається, що Україна ще не встоялася, в нас нема внутрішньої єдності, тому не можна гнати «екстремом». Думаю, нам варто визнати територіальну цілісність Грузії, засудити будь–які з­бройні конфлікти і закликати відвести війська на ті позиції, які були до війни», — сказав пан Таран–Терен. Його колега по фракції Андрій Шкіль сказав, що постанова БЮТ відображає національний інтерес. «Нас даремно намагаються зіштовхнути в непатріотичну позицію», — прокоментував він.

На тлі очевидного непорозуміння з колегами по коаліції фракція БЮТ спільно з Партією регіонів внесла до порядку денного пакет законопроектів: про Конституційний Суд, тимчасові слідчі комісії, Службу безпеки тощо. Оце і є тим найбільшим сюрпризом.

«Зараз починає повторюватися ситуація 12 січня 2007 року, — прокоментував ситуацію голова фракції «НУНС» В’ячеслав Кириленко, — коли БЮТ спільно з Партією регіонів подолав вето Президента на закон про Кабінет Міністрів, по суті здійснивши антидемократичний переворот у тодішній Верховній Раді. Зараз наші партнери з БЮТ так само відмовляються скликати раду коаліції, щоб погодити спільну позицію щодо Грузії, але з Партією регіонів хочуть розглянути пакет законодавчих актів. Це не партнерська поведінка. Ми закликаємо БЮТ: схаменіться, поки не пізно».

Уже пізно?

Засідання ради коаліції було заплановане на 12:30, вже після виступу Кириленка. Проте депутати з БЮТ на нього не з’явилися. Вони пояснили свій демарш образою на звинувачення секретаріату Президента. «Раду коаліції треба було скликати тоді, коли Прем’єр–міністра вустами Банкової звинуватили в державній зраді, — сказав у коментарів «УМ» БЮТівець Сергій Соболєв. — Ми вважаємо, що до тих пір, поки не буде офіційного вибачення, поки в відставку не піде виконувач обов’язків голови СБУ Валентин Наливайченко, який фактично почав процедуру політичного переслідування, до тих пір нам нема про що розмовляти. Бо з ким вони хочуть сідати за стіл переговорів, — із дер­жавними зрадниками?».

Поведінка БЮТ вельми вписується в канву, яку в понеділок, напередодні відкриття сесії, трохи змалювала Юлія Тимошенко. Як уже писала «УМ», Прем’єр–міністр сказала, що її фракція шукатиме порозуміння зі всіма парламентськими силами. Дарма що це відбувається без партнерів із коаліції. «БЮТ має фактичну коаліцію з Партією регіонів, але зберігає свої посади в уряді за рахунок фракції «Наша Україна — Народна самооборона», — сказав у коментарі «УМ» народний депутат із «НУНС» Роман Зварич. — Такого не буває. Якщо вони хочуть будувати таку коаліцію — то будь ласка, але для цього є ціла процедура».

Роман Зварич відзначає, що мотивацію «тимошенківців» можна зрозуміти. «Не виключено, що в мене теж здали б нерви, якби я був під таким вогнем обстрілу, — каже нардеп. — Ви знаєте, з чийого боку все це йшло (мається на увазі критика Тимошенко, звинувачення в зраді тощо. — Авт.). Я не маю на увазі Президента: якраз Президент виступає за збереження демократичної коаліції. БЮТ повівся на провокацію. Не треба бути настільки дитячим, щоб реагувати на такі провокації». Роман Михайлович усе–таки сподівається, що «партнери схаменуться», і коаліція збережеться. На запитання, як саме можна її зберегти, Роман Зварич відповів: «Хоча б відмовившись проголосувати за ті проекти, які вони писали з «регіоналами».

Що ж до Партії регіонів, то вони демократичну коаліцію давно поховали. Голова ПР Віктор Янукович каже, що після виходу двох депутатів із лав більшості коаліції юридично не існує. Відтак, на його думку, є два варіанти виходу: або нова коаліція, або ж дострокові вибори.

Відповідаючи на запитання, чи може Партія регіонів увійти в коаліцію з Блоком Юлії Тимошенко, «регіонал» Юрій Мірошниченко учора сказав: «Ми готові до діалогу. Ми вважаємо, що штовхати країну до чергових позачергових виборів — це великий ризик. Наші виборці не хочуть цих виборів. Поки що рано говорити про нову коаліцію. Але якщо ми зможемо проголосувати за ці проекти (розроблені спільно з БЮТ. — Авт.), отже, ми зуміли домовитися, ми стали вище особистих інтересів. Якщо ми створимо прецедент голосування коаліції та опозиції, то це буде свідчити, що ми здатні не лише сваритися, але й долати власні емоції та амбіції».

О 16.45 стало відомо, що БЮТ і Партія регіонів внесли спільний проект про заступників Голови Верховної Ради. Першим заступником Яценюка пропонується обрати «регіонала» Олександра Лавриновича. На «звичайного» заступника «балотується» БЮТівець Микола Томенко.