Привіт від Яна Казимира

08.08.2008

Тривають рятувально–археологічні розкопки в центрі Рівного — на Театральній площі, де міська влада незабаром планує спорудити підземний торговельний центр. І хоча поки що археологи опрацювали лише близько 80 квадратних метрів відведеної ділянки, дослідники вже натрапили на чимало знахідок. Найціннішою з них є скарб дрібних монет, датованих першою половиною XVII століття. «Знайшли приблизно 30—40 штук, — розповів заступник директора Рівненської філії державного підприємства науково–дослідного центру «Охоронна архітектурна служба України» Василь Чекурков. — Монети зліплені між собою в три великі грудки доброякісною зелено–голубою патиною. Найменший номінал, судячи за діаметром, — соліди, що карбувалися з низькопробного срібла — білону, гроші та півтораки. Нині їх помістили в хімічний розчин дуже слабкої концентрації, тому монети ще не «відклеїлися» одна від одної. Сказати, до яких монетних дворів вони належать, поки що не можемо, бо прочитати написи–легенди дуже важко».

У верхніх шарах грунту археологи натрапили на залишки лікувального закладу, зруйнованого на початку війни в 1941 році. Тут знайдено чисельні склянки, шприци, балони з–під кисню, термометр. Під цією спорудою розкопано і культурний прошарок XVII ст. Далі археологи натрапили на споруду другої половини XVI ст., на місці якої знайшли дуже багато попелу, вугликів і битої кераміки. Поруч зафіксували споруду другої половини XVII ст., у різних кутках якої знайдено кілька монет — мідних шелягів, що були в обігу за польського короля Яна Казимира Вази і датуються 1661—1666 роками, а також — кулі від мушкетів, натільний хрест, кілька ножів, люльку тощо.

Відшукали археологи і колекцію ліпної пластики, серед якої добре збережені люльки, вироби зі скла, кісток і металу — ножі, ключі, виделки, фрагменти кераміки. За словами Василя Чекуркова, розкопки навіть невеликої площі дадуть змогу дослідити й стерти темні плями з життя Рівного, про розвиток якого в XVI—XVII ст. існують дуже скупі відомості. А як відомо, в той час місто отримало Магдебурзьке право, що дало поштовх до жвавих містобудівних процесів. Простежити, забудовувалося Рівне за європейськими чинниками чи мало свої тенденції, можна лише в такий спосіб.

Окрім археологів, «цікавляться» знахідками й злодії. Як повідомив Василь Чекурков, зловмисники зламали замки автомобіля, припаркованого поруч із місцем розкопок, і серед білого дня викрали сумки, в яких зберігалася частина викопаних археологами фрагментів кераміки. Втім, запевнив керівник рятувально–археологічних розкопок, жодної вартісної речі науковці не втратили.