Дощ, що греблі рве

26.07.2008

Дуже важка ситуація на заході України — зливи i сильнi дощi вже наробили багато лиха: затоплено людськi оселi, городи, рiчки повиходили з берегiв. Затоплено мости, багато районiв залишилися без свiтла. Зупинено автомобiльний рух, дороги розмитi, у Рівному автомобілі затопило по самісінькі дахи. Дощ не вщухає. Рятувальники не встигають еваку­йовувати людей i худобу. Якщо дощ йтиме далі — у багатьох областях Захiдної України доведеться оголошувати надзвичайний стан.

 

Львiвщина

У Сколiвському районi, бiля села Орявчик, селево–грязьовий потiк змив машину. Жiнку i дитину, якi були в салонi, врятовано. В районi станцiї Демня цього району на залiзничну колiю впало дерево. З рейок зiйшов електровоз та один із 55 вагонiв товарного потяга, який прямував до Львова. Аварiйна ситуацiя блокувала залiзничне сполучення в обидва напрямки: на Ужгород і з нього.

У Старосамбiрському районi з берегiв вийшла завжди спокiйна Мшанка, у селах Бабино, Стрiлки, Головецьке пiдтопленi житловi будинки, городи i стайнi. Люди намагаються заспокоїти худобу, перебувають разом із коровами у хлiвах. Село Княжпiль залишилося вiдрiзаним вiд свiту. Там вийшла з берегiв рiчка Вирва. Мiст знищено. Через сходження селево–грязьових потокiв на трасі державного сполучення «Київ—Чоп» припинено рух автомобiльного транспорту на дiлянцi Стрий — Нижнi Ворота.

Трускавець — у водi, але без води. Питної. До Дрогобича i Стебника поки що вода надходить із резервуарiв. За словами чергового по мiсту Дрогобич Юрiя Шкребти, вода в рiчках Тисмениця i Серет, що протiкають мiстом, досягла критичної межi. Пiдтоплено мiкрорайон Млинки i вулицю Раневицьку. На пiдмогу рятувальникам виїхала ремонтна бригада КП «Дрогобичводоканал».

Вода добралася й до вiйськового аеродрому в Калиновi. Там затоплено склади. Солдати евакуйовують технiку з аеродрому. Знеструмлено 177 населених пунктiв. Стрий, Жидачiв, Червоноград та iншi населенi пункти областi також пливуть. У Львовi ситуацiя ще не критична. Дощ у мiстi час вiд часу вщухає.

Буковина

Гiрськi потоки обмежили пiд’їзд до дитячого табору «Ойкос», що в урочищi «Стебник», змили мiсток, який поєднує двi частини територiї цього табору. 48 дiтей, якi перебували на оздоровленнi в черговiй табiрнiй змiнi, евакуйовано. Вижницькi рятувальники доставили дiтей до селища Берегомет, звiдки їх вiдправлять у Чернiвцi.

На територiях Путильського, Сокирянського, Кiцманського та Вижницького районiв підтоплено 169 присадибних дiлянок та 120 приватних подвiр’їв. Розмито покриття автомобiльних дорiг мiсцевого значення, знеструмлено 60 населених пунктiв. У Путилiвському районi розмито та пошкоджено мости. У сiльськогосподарських пiдприємствах Хотинського та Сторожинецького районiв градом та поривчастим вiтром знищено 289 гектарiв сiльськогосподарських культур. Рiвень води у рiцi Прут у межах мiста Чернiвцi становить 4,7 метра. Очiкується пiдтоплення Калинiвського ринку.

«Обласна комiсiя з питань технiко–екологiчної безпеки населення та надзвичайних ситуацiй запровадила постiйний контроль рiвня води на рiчках та оповiщення населення про загрози пiдтоплення», — повiдомляють працiвники Чернiвецької ОДА. Комiсiя обстежує усi ставки та iншi водойми, якi можуть становити небезпеку щодо затоплення i перевести рятувальнi й аварiйно–технiчнi служби на посилений режим роботи. За даними Чернiвецького облгiдрометеоцентру, кiлькiсть опадiв на сходi областi i в горах лише за добу 23 липня становила 60—100 мм, що перевищує тут мiсячну норму.

Закарпаття

Тут ситуацiя чи не найгiрша. Паводки зносять мости, берегоукрiплення та будiвлi. Зсув ґрунту з деревами в рiчку Лазещина затопив село Лазещина. Через це змiнилася течiя русла на автодорогу регiонального значення Мукачів — Рогатин, пiдтоплено близько 300 метрiв дорожнього полотна та 10 житлових будинкiв. Висота рiвня води на дорозi — бiльше пiвметра. Оскільки р. Чорна Тиса вийшла з русла бiля с. Костилiвка (урочище Клифа), було пiдтоплено автошлях регiонального значення Мукачів—Рогатин. У водяному полонi опинився i Рахiвський район. Зсуви грунтiв зносять гаражi i будинки. Тиса рве береги. Людей евакуйовують.

Івано–Франківськ

Учора вранці серед мешканців одного з найбільших мікрорайонів Івано–Франків­ська — Пасічна — виникла легка паніка — люди не могли вчасно потрапити на роботу. Рух автотранспорту по єдиному мосту, що через Бистрицю–Солотвинську з’єднує мікрорайон з історичним центром міста, перекрили працівники ДАІ, від чого утворилися величезні автозатори. Крім того, на маршрут не вийшов жоден тролейбус із депо, розташованого в Пасічній, а бурхлива вода в річці почала загрозливо підніматися до країв дамби, в шлюзах якої утворилися тріщини. Дехто з іванофранківців пригадав катастрофічну повінь 1968 року, яскраво описану в романі Олеся Гончара «Циклон». Про те, що ситуація — надзвичайна, на екстреній нараді підтвердив і міський голова Віктор Анушкевичус, зазначивши, що рятувальні служби та комунальники з ночі працюють у посиленому режимі. Зранку опади майже припинилися, а рівень води в обох Бистрицях почав потроху знижуватися.

Ще складніша ситуація виникла в Коломийському та Снятинському районах, територією яких протікає Прут (туди вчора близько полудня прибув міністр із надзвичайних ситуацій Володимир Шандра).

Унаслідок злив 23—24 липня, як повідомили «УМ» у Головному управлінні МНС у Івано–Франківській області, на Прикарпатті підтоплено 998 житлових будинків, майже 35 гектарів сільгоспугідь, розмито десятки кілометрів берегів та берегоукріплень, пошкоджено 24 автомобільні й 30 пішохідних мостів. Без телефонного зв’язку залишилися 96 населених пунктів, ще 43 — без електропостачання. З підтоплених будинків відселено 300 осіб.

На жаль, не обійшлося без людських жертв. У селі Витвиця Долинського району ґрунт, що зсунувся з пагорба, зруйнував оселю. Загинув 43–річний господар. Його дружині та дітям удалося врятуватися.

Ще одна жертва — житель села Микуличин, поблизу Яремче, знаходився в автомобілі в мить, коли машина була перекинута потоком води.

Одеса

Понад 100 дерев на вулицях і в скверах упало в ніч на п’ятницю внаслідок шквального вітру та зливи з градом, що обрушилися на міські квартали. Деякі з дерев обірвали дроти і повалили стовпи мережі енергопостачання. Як повідомили «УМ» у міській службі оперативного реагування на надзвичайні ситуації, особливо постраждали центральні вулиці міста — від вокзалу до Дерибасівської. Зранку рятувальники розпилювали стовбури та гілки на Троїцькій, Успенській, Буніна, Великій Арнаутській та інших вулицях. Зокрема, на розі Рішельєвської і Великої Арнаутської стихія повалила на проїжджу частину стовп електропередач.

Без світла до обідньої пори залишалася низка будинків у центрі міста і на житловому масиві Котовського: у приватному секторі пошкоджено деякі ділянки газопроводу. Під час нічної зливи, що перемежовувалася могутніми спалахами блискавок, одна з кульових блискавок влучила у 28–річного перехожого на Коблевській вулиці, якого доправлено в реанімаційне відділення найближчої лікарні.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>