Прокурори не можуть і не хочуть

17.07.2008
Прокурори не можуть і не хочуть

«Хатинка» Гардецького. (Фото ГО «Народна воля».)

На початку цього тижня жителі Ірпеня, що під Києвом, утворили «живий ланцюг» в центрі міста — на розі вулиць Третього Інтернаціоналу і Тургенівської. Причина — протест проти незаконного, на їхню думку, зведення приватним підприємством «Сфера 2012» багатоповерхівок у центрі міста, що призведе до чергової вирубки кількох сотень сосон у зеленій зоні. У принципі, подібні акції на межі людського відчаю впродовж останніх років вже є звичними для курортного Приірпіння, яке поки що ще зберігає свій неофіційний статус «легенів столиці». Але цей останній протест показовий тим, що відбувся через кілька днів після іншої події — наприкінці минулого тижня саме в Ірпені обласний прокурор Олександр Гардецький проводив координаційну нараду керівників правоохоронних органів Київщини. Одним із головних питань наради був і земельний дерибан. Виходить так: яке місце б не обрали правоохоронці для координації дій щодо боротьби із земельними оборудками, менше цих оборудок там не стане. І на це є свої причини.

 

«Сиджу в ресторані, а за вікном — незаконне будівництво!»

Власне, керівник обласної прокуратури Олександр Гардецький запам’ятався гострою заявою навесні цього року: мовляв, безліч котеджів в Обухівському районі на косі Канівського водосховища збудовані незаконно й тому будуть знесені! Така заповзятість нового керівника мала ефект інформаційної бомби, втім, дуже швидко допитливі журналісти з’ясували, що йдеться не про палаци тугих гаманців та корумпованих чиновників, що намивають пісок в руслі Дніпра, а простенькі дерев’яні будиночки товариства рибалок, човнового кооперативу «Риф» тощо. Нині ж, на координаційній нараді в Ірпені, прокурор Гардецький зазначив, що суди гальмують розгляд одинадцяти кримінальних справ, порушених прокуратурою за фактами незаконного будівництва майже сотні цих котеджів на косі водосховища. Мовляв, служителям Феміди бракує «необхідної політичної волі».

Але, незважаючи на це, прокурор Гардецький пишається роботою підлеглих. За його словами, прокуратура Київщини посідає друге місце в державі (після прокуратури Дніпропетровської області) за показниками боротьби з корупцією. Якщо торік органами прокуратури області було порушено за фактами корупційних дій 21 кримінальну справу, то цього року — 76. У коментарі «УМ» пан Гардецький зазначив, що, незважаючи на пожвавлення боротьби з корупцією, є районні прокуратури, що спрацювали погано. «От зараз треба замінити прокурора Сквирського району, є питання до роботи прокуратури міста Славутич, Броварський район мене турбує», — каже він.

Так само його турбує і робота прокурора Ірпеня Павла Оніщенка, який уже тривалий час обіймає цю посаду й отримує чимало нарікань як від громадських організацій, так і колег по роботі. Наприклад, під час наради роботу ірпінської прокуратури піддали нищівній критиці керівники місцевого КРУ та обласної ДПА. «Якщо нема з ким посваритися — підете в інший район, — звернувся до підлеглого Оніщенка Гардецький. — У мене склалося враження, що ні ви, ні новий керівник міліції Ірпеня не хочете ні у що втручатися. За півроку жодної гучної кримінальної справи, жодного факту хабарництва!

До речі, напередодні правоохоронці області провели саме на Приірпінні відпрацювання й отримали чимало оперативної інформації, яку невдовзі мають реалізувати. Втім перший заступник начальника обласного УБОЗу Сергій Корніч поки що лише обіцяє, що затримає «на гарячому» ірпінських посадовців. Натомість прокурор Гардецький відверто дивував обізнаністю щодо конкретних незаконних будівельних майданчиків і час від часу видавав щось на кшталт: «Сиджу я в ресторані «Шкіпер» у Ворзелі, обідаю, аж дивлюся: за вікном щось будують. Місцевий прокурор каже: та то ж реконструкція. Лише згодом облпрокуратура з’ясувала, що будують там незаконно». Або інше: «Тут, в Ірпені, земля цінна, з’ясувати, де зловживання, — не проблема, бо є конфлікт інтересів, один на одного пишуть. Ось, «Адмірал–клуб» узяв двісті гектарів за півмільйона доларів... Невже тут усе законно? З’ясуйте».

Братова хатинка та «лежачі поліцейські»

Власне, після пшику з котеджами Обухівщини окремі пориви головуючого на нараді викликали сумніви. Хоча прокурор Гардецький розповів «УМ», як покращилася робота Обухівської райпрокуратури після того, як попередній її склад майже повністю був розформований. Новий прокурор району лише за два місяці роботи повернув дві тисячі гектарів незаконно відведеної землі, затримав «на гарячому» корумпованого начальника райуправління земельних ресурсів. Тож Обухівська прокуратура нині має всі шанси вийти на перше місце в області за показниками.

До речі, в МВС теж вважають найкорумпованішими чиновників з Обухівського, Бориспільського районів та Приірпіння. Наближеність до Києва зумовлює чималу вартість землі, як і «ціну питання» у разі її дерибану. Не дивно, що на початку року міністр внутрішніх справ Юрій Луценко саме в цих трьох районах Київщини повністю розформував відділки міліції. І якщо час від часу повідомляється про арешт міліцією чергового обухівського, броварського чи бориспільського корупціонера, то в Ірпені корупція, мабуть, відсутня. Принаймні новопризначений керівник міліції Ірпеня її поки що ніде не побачив. Так само, як і місцевий прокурор, якому Олександр Гардецький дав черговий шанс виправитися. Прокурор області зізнався «УМ», що дає прокурору Оніщенку квартал для того, щоб покращити показники виявлених економічних злочинів, фактів корупції та хабарництва.

«Якщо він не виправить ситуацію, прийде нова людина, яка пожвавить цю роботу», — каже пан Гардецький. Утім в Ірпені дехто сумнівається в щирості прокурора області та виправленні прокурора Ірпеня. За словами депутата Ірпінської міськради Віктора Бархоленка, не абихто, а саме керівництво місцевої прокуратури причетне до оборудок із землею: місцеві правоохоронці вже по кілька разів отримали для себе та на підставних осіб чимало соток землі у Бучі та Ірпені.

Депутат розповідає, що спочатку новий прокурор області Гардецький серйозно взявся за прокурора Ірпеня Оніщенка за дії чи бездіяльність. «Але невдовзі цей ентузіазм заглух, — стверджує Віктор Бархоленко. — Із достовірних джерел мені відомо, що прокурор Ірпеня та мер Бучі в складчину подарували йому ключі від котеджу в місті Ірпінь по вул. Ломоносова, 37–в. Саме тут живе на вихідних прокурор області. Правда, будинок вартістю 900 тисяч доларів, оформлений на його рідного брата — Гардецького Володимира Степановича. Згодом, Ірпінська міськрада дорізала до ділянки під котеджем ще й земельки, на якій росте 80 сосен».

У принципі, сусідство з прокурором області для багатьох жителів Ірпеня не новина. Підтверджують дані пана Бархоленка щодо хатинки Гардецького і сайт «Майдан», керівник якого Михайло Свистович теж мешкає в Ірпені. Депутат Бархоленко передав «УМ» цікавий документ і фото хатинки, які пропонуємо увазі читачів «УМ». Наостанок варто зауважити, що під час наради в Ірпені прокурор Гардецький дуже обурювався «лежачими поліцейськими» на дорогах міста, мовляв, такі великі, що не проїхати. Навіть вказівки з їх ліквідації дав. Цікаво й те, що під час нещодавно розпочатого ремонту доріг ірпінська влада першою відновила дорогу до вулиці Ломоносова... Коментарі зайві.

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>