Український контроль Європи

08.07.2008
Український контроль Європи

«Бронза» Погребняка стала для нього першою на дорослому рівні. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

Цими днями Київ до свого статусу столиці України цілком справедливо додав звання столиці європейського фехтування. Із 5 по 10 липня чотириста найкращих «мушкетерів» з 38 країн Старого світу змагаються в Палаці спорту на черговій континентальній першості. Право приймати її наша країна виборола два роки тому в суперництві з Італією й Болгарією завдяки високому авторитету вітчизняних рапіристів, шаблістів і шпажистів. 27 українських фехтувальників ставали чемпіонами Олімпійських ігор (5 золотих нагород), світу (45) й Європи (10). Імена Григорія Крісса, Віктора Сидяка, Йосипа Вітебського, Сергія Парамонова, Юрія Чижа, Володимира Смирнова, Віктора Путятина, Тетяни Чернявської добре пам’ятають спортивні вболівальники радянських часів, а Вадима Гутцайта, Сергія Голубицького, Володимира Лукашенка, Владислава Третяка, Наталію Конрад добре знають сучасні любителі фехтування.

 

Стартові розчарування й суддівські крадіжки

Київський чемпіонат став рекордним за призовим фондом — президент Європейської конфедерації фехтування, росіянин Алішер Усманов, підняв його за рахунок власних коштів із попередньо обіцяних 100 тисяч євро до 250. Переможці отримують по 10 тисяч, срібні призери — 6, бронзові — 3 і 4 в індивідуальних і командних змаганнях, відповідно. Крім того, один із спонсорів подарує автомобіль «Пежо» кращому українському фехтувальникові. Усього спортсмени розігрують 12 комплектів нагород (по два кожного дня) — у трьох видах зброї серед чоловіків і жінок командами й особисто.

У перший день турніру, в суботу, до початку офіційного відкриття учасники визначили півфіналістів у чоловічій шаблі й жіночій рапірі. На жаль, до четвірки призерів жоден з українців не потрапив. У представників сильної статі розчарував бронзовий призер Афін­2004 Третяк, котрий не подолав навіть попередній етап у «пульці». Дмитро Бойко програв у 1/16 фіналу французу Апіті (12:15), Олег Штурбабін — у 1/8 фіналу угорцю Деши (12:15), а Лукашенко зупинився за крок до медалі, поступившись у чвертьфіналі олімпійському чемпіону Сіднея2000, румуну Коваліу, одним уколом (14:15). Першу ж золоту медаль у шаблі за всі роки незалежності для Білорусі здобув високий і молодий Олександр Буйкевич, який змусив росіянина Олексія Якименка задовольнитися «сріблом» другий рік поспіль. До речі, суддею фінальної дуелі був головний тренер збірної України Вадим Гутцайт.

Серед наших рапіристок лише Ольга Лелейко змогла подолати груповий відбір. Бронзова призерка чемпіонату Європи 2007 року пробилася до 1/8 фіналу, де програла румунці Шталь (5:9). Після поразки засмучена киянка поскаржилася кореспондентові «УМ»: «Два уколи в мене вкрав суддя, ще два очки я сама подарувала суперниці — просто зло брало від таких помилок. Неприємно, що ця невдача відіб’ється на міжнародному рейтингу й жеребкуванні на Іграх у Пекіні, але, в будьякому разі, слабких опоненток там не варто очікувати».

Інша бронзова призерка Гента2007, італійка Маргеріта Гранбассі, в Києві піднялася на одну сходинку вище. У фіналі її переграла француженка Аделін Вуїльєм, для якої ця перемога стала першою й останньою в кар’єрі — вона вирішила піти зі спорту. Першу бронзову нагороду серед дорослих здобула німкеня Каролін Голубицьки — дружина й підопічна уславленого українського рапіриста Сергія Голубицького.

Несподіваний герой

Перед турніром Вадим Гутцайт твердив, що українські рапіристи замолоді й усі успіхи в них ще попереду. Та, очевидно, хлопці вирішили довести свою конкурентоспроможність уже сьогодні, здивувавши своїх тренерів, суперників, та, думається, й самих себе. Наша четвірка успішно подолала груповий етап, а в дуелях на вибування поступово рідшала, як команда мушкетерів у відомому фільмі.

У 1/32 зійшов із дистанції Володимир Колтиго, в 1/16 — Георгій Лопатенко. 20річні кияни Богдан Гуриненко й Андрій Погребняк пробилися до чвертьфіналів, але якщо Гуриненко програв австрійцеві Шлоссеру (12:15), то Погребняк із таким же рахунком уколів здолав поляка Маєвського. Проте, як пізніше сказав сам Андрій, далі він дещо розгубився: «У півфіналі я наче не знав, як діяти. До того ж психологічно тиснуло, що британцеві Халстеду я раніше програвав. Але, гадаю, й бронзова медаль — гідний результат. Можливо, суперники не чекали від мене такої спритності, хоча перед стартом я й сам у себе не надто вірив».

У жіночій шпазі серед наших найдалі пробилася 18річна львів’янка Анфіса Почкалова, котра в 1/8 фіналу лише в кінцівці двобою поступилася олімпійській чемпіонці2004 у команді — Анні Сівковій (10:15). Як сказала пізніше росіянка, вона не очікувала такої нахабності, в спортивному сенсі цього слова, й стійкості від суперниці — та зуміла її здивувати. Лише необхідність атакувати змусила українку розкритися й закінчити дуель достроково (сутички тривають 9 хвилин або до 15 набраних очок).

Учора ввечері відбулися останні індивідуальні змагання, де Україна небезпідставно очікувала на поповнення скарбнички медалей від шаблісток і шпажистів.

 

ТАБЛО

Чемпіонат Європи

(Київ, Палац спорту, 5—10 липня).

Результати суботи й неділі

Чоловіки

Шабля. 1. Буйкевич (Білорусь). 2. Якименко (Росія). 3. Лімбах (Німеччина), Коваліу (Румунія). 5. Лукашенко... 9. Штурбабін... 17. Бойко... 45. Третяк (усі — Україна).

Рапіра. 1. Кассара (Італія). 2. Халстед (Велика Британія). 3. Шлоссер (Австрія), Погребняк... 8. Гуриненко... 24. Лопатенко... 41. Колтиго (всі — Україна)

Жінки.

Рапіра. 1. Вуїльєм (Франція). 2. Гранбассі (Італія). 3. Голубицьки (Німеччина), Войтковяк (Румунія)... 10. Лелейко... 33. Волченкова... 37. Савченко... 43. Карманова (всі — Україна).

Шпага. 1. Хормай (Угорщина). 2. Бранца (Румунія). 3. Дель Карретто (Італія), Сівкова (Росія)... 14. Почкалова... 27. Виборнова... 45. Кривицька... 55. Шемякіна (всі — Україна).