Пристрасті по коаліції

24.06.2008
Пристрасті по коаліції

Тимошенко і Балога: хто винен? (Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА.)

До завершення поточної сесії Верховної Ради залишився тільки один пленарний тиждень. І парламентарії, а разом із ними й увесь активний політикум, у душі вже давно переймаються не так політичними пристрастями, як підготовкою до відпустки та пов’язаного з нею літнього затишшя. Чи існуватиме демократична коаліція, як скоро піде у відставку уряд Тимошенко, скільки ще «проживе» парламент нинішнього скликання до позачергових виборів — над усіма цими питаннями більшість політичних діячів охоче подумали б уже восени, після відпочинку. Але доводиться «тримати марку» і якщо не розвивати, то принаймні імітувати бурхливу діяльність. Самими лише блокуваннями парламентської трибуни та гнівними протестами опозиції справа вже не обмежується — у трагіфарсі під назвою українська політика знову промайнули елементи детективного жанру.

 

Рибаков просить СБУ його захистити...

Наприкінці минулого тижня, який для парламенту знову завершився повною безрезультативністю, член фракції Блоку Тимошенко Ігор Рибаков звернувся до СБУ та Генпрокуратури з вимогою перевірити факти погроз його життю та встановити їх авторів для можливого притягнення до відповідальності. Нагадаємо, нещодавно пан Рибаков разом із «НУНСівцем» Юрієм Бутом заявив про свій вихід із коаліції. Тепер він запевняє, що йому погрожують фізичною розправою — по телефону, через СМС–повідомлення, в анонімних посланнях на електронну пошту... З огляду на це нардеп, якого в коаліції називають не інакше, ніж зрадником, переконаний: «справа набуває серйозного значення і державного резонансу». Рибаков повідомив інтернет–виданню «Українська правда», що попросив СБУ «вжити вичерпних заходів» для гарантування безпеки його та членів його сім’ї.

І Служба безпеки на це прохання відгукнулася. Як розповів учора на брифінгу журналістам в.о. голови СБУ Валентин Наливайченко, заяву опального БЮТівця перевіряють, осіб, які стоять за погрозами, встановлюють, а питання про надання Рибакову охорони в особах співробітників спецрозділу «Альфа» вирішують.

...і проситься назад у коаліцію?

Очевидно, перше, що повинно спадати на думку після таких заяв — відступнику погрожують колишні соратники по коаліції, яка по його милості залишилася недієздатною. Однак, як стверджує «УП» із посиланням на свої джерела в офісі самого Рибакова і в БЮТ, пан Ігор іще за два дні до своєї заяви про погрози... попросився назад у коаліцію. І написав відповідну заяву — щоправда, нібито не з власної ініціативи, а з подачі його «хазяїв». (Справді, ніхто ж і не думав, що такі рибакови–бути діють як самостійні фігури).

Хто в такому разі погрожує «блудному сину», а якщо ніхто, то навіщо був цей спектакль зі зверненнями до СБУ — залишається питанням. Хоча розкривати йому обійми в парламентській номінально все ще більшості, схоже, поки ніхто не поспішає. Але зазначимо, що, за даними тієї самої «УП», принаймні секретаріат Президента в розвалі чинної коаліції поки не зацікавлений — інакше б із неї вже давно вийшли щонайменше члени «Єдиного центру», які перебувають в орбіті впливу Віктора Балоги (наближеним до голови СП вважається й Ігор Рибаков). У тому, аби щонайменше до грудня більшість існувала в її нинішньому складі, має потребу Віктор Ющенко, пише «УП». Адже наприкінці року відбудеться зустріч Ради НАТО. А за умови створення у ВР коаліції, до складу якої увійде Партія регіонів, плани Президента про приєднання України до Плану дій щодо членства у Північноатлантичному альянсі стануть навряд чи здійсненними.

* * *

Очевидно, що домовлятися буде нелегко. Але принаймні спробувати — спробують. Учора прес–служба Верховної Ради поширила повідомлення про те, що вже сьогодні зранку відбудеться зустріч Арсенія Яценюка з Юлією Тимошенко за участі лідерів коаліційних фракцій. Проводитимуть «політичні консультації з приводу нинішньої ситуації в парламенті».

 

ПОЗИЦІЯ БАНКОВОЇ
Винна начебто Юля. Рятівником призначений Арсеній

На думку Віктора Ющенка, взяти на себе ключову роль у відновленні результативної роботи коаліції, яка була порушена після виходу з її складу двох нардепів, повинен Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк. Таку позицію Президента вчора озвучив керівник його секретаріату Віктор Балога. Глава держави «констатує наявність складних проблем у роботі ВР як вищого законодавчого органу країни, викликаних низкою внутрішніх розбіжностей усередині коаліції загалом та фракцій, які її утворили, зокрема», — цитує Балогу президентська прес–служба. За словами голови СП, «такий стан справ викликає цілком виправдану стурбованість Президента», який, відтак, вважає: спікерові Яценюку разом із Прем’єр–міністром Юлією Тимошенко та керівниками фракцій БЮТ і «НУНС» «слід ретельно з’ясувати причини, які заважають злагодженій роботі коаліції». А глава держави, зі свого боку, готовий всіляко сприяти у втіленні плану дій, який запропонують після таких консультацій вищевказані політики, «навіть якщо якісь його пункти відрізнятимуться від власних уявлень глави держави».

Балога «висловив обережний оптимізм» щодо здатності принаймні однієї зі сторін діалогу, до якого закликає коаліційних лідерів Президент, вести «продуктивний діалог із позицій розуміння та відповідальності».

Ідеться про Прем’єр–міністра Юлію Тимошенко та її блок. Голова СП переконаний, що саме «нинішні проблеми в опозиції походять не від спікера, не від Президента, а саме від затятої непоступливості БЮТ та його лідера з багатьох важливих питань діяльності парламенту й уряду». Балога каже, що дуже часто Верховна Рада «стає заручником кон’юнктурних прагнень БЮТ, як це було, зокрема, у день запланованого оголошення щорічного послання Президента чи в тривалому протистоянні навколо керівництва Фонду держмайна».