Олександр Кіхтенко: Ми вже готові до Євро-2012

20.06.2008
Олександр Кіхтенко: Ми вже готові до Євро-2012

Із командувачем ВВ Олександром Кіхтенком нагода поспілкуватися випала під час завершальної фази змагань серед спецназівців Внутрішніх військ на право носити краповий берет. Тоді як професіоналізм бійців лише зростає, самі війська немов би «зависли» на роздоріжжі: на законодавчому рівні, волею парламентаріїв, вони так і не стали Національною гвардією. І ця історія про «гвардійців Президента» триває вже більше трьох років. Натомість здатність ВВ виконувати сучасні завдання з охорони правопорядку відзначають європейські колеги — жандарми Франції та карабінери Італії. А генерал Кіхтенко запевняє, що забезпечити порядок на матчах футбольної першості Європи, що проходитиме у 2012 році в Україні і Польщі, його підлеглі готові хоч зараз. Поки що ж бійці ВВ традиційно їдуть на море — забезпечувати спокій тих, хто відпочиває. Про все це
в бліц–інтерв’ю «Україні молодій».

 

Гвардії — бути

— Олександре Тимофійовичу, після того, як Верховна Рада не підтримала президентський законопроект «Про Національну гвардію», чи знято це питання з порядку дня?

— Це питання не знято, і робота над відповідним законопроектом триває. А чи будуть Внутрішні війська Національною гвардією, залежатиме від позиції народних депутатів. Свої пропозиції щодо виконання нових завдань військами ми надали парламенту, провели консультації з окремими народними депутатами, а також із керівництвом Міністерства внутрішніх справ. Скажу так, головне в законопроекті «Про Національну гвардію» — це завдання, які покладаються на цю структуру. На превеликий жаль, зараз у нас, згідно з українським менталітетом, більше дивляться не на завдання, які ми маємо виконувати, а на те, кому ми будемо підпорядковані і яким чином. Саме це стало незрозумілим для мене каменем спотикання під час розгляду цього законопроекту, запропонованого Президентом, під куполом ВР. Хочу відзначити, що, перш за все, командувач ВВ підпорядковується закону, і хто б не віддав наказ, протизаконних дій командувач не робитиме. А кому будуть війська чи то гвардія підпорядковані, вже не так важливо.

— А як трансформуються війська зараз, після указу Президента про те, що ВВ знову підпорядковуються не безпосередньо главі державі, а МВС?

— Моя особиста позиція наступна: ми майже рік прожили згідно з Указом Президента від 25 травня 2007 року. Ми не виходили з системи МВС, залишалися в ній, але були підпорядковані безпосередньо Президенту. Чому? Ви пам’ятаєте про тривожні події біля Генпрокуратури за участі тодішнього міністра внутрішніх справ Василя Цушка. Тому я вважаю, що у тій ситуації Президент мав повне право прийняти таке рішення щодо Внутрішніх військ. Протягом цього року показники служби у ВВ не погіршилися, а навпаки, покращилися. У нас не було жодних непорозумінь в питаннях спільного несення служби з міліцією. Думаю, не буде непорозумінь з МВС і надалі.

«Вчимо мову й чекаємо фанів»

— Чи вдосконалюється діяльність військ напередодні Євро–2012?

— Ми вже сьогодні готові до виконання цих завдань, бо ми постійно цим займаємося. Адже ВВ регулярно забезпечують безпеку під час проведення різних масових заходів, не лише футбольних матчів. Ми навчені діям у складі роти, батальйону, полку, бригади. І керівництво великими підрозділами у місцях великого скупчення людей у нас налагоджено дуже чітко. У цьому сила Внутрішніх військ. Під час проведення Євро–2012 очікується прибуття в Україну великої кількості футбольних фанів. Ми вивчили досвід Німеччини під час проведення чемпіонату подібного рівня, від європейських колег отримуємо інформацію про багатьох фанів із групи ризику, і ця робота продовжується. Коли вони приїдуть сюди, ми вже знатимемо, з ким маємо справу. Ми їх чекаємо, але попереджаю: не дамо найменшої можливості порушити закон. Це я вам відповідально заявляю.

І взагалі наші військовослужбовці нині вчать не лише англійську мову, а й французьку, німецьку тощо. У Харківській академії ВВ маємо чудову кафедру іноземних мов, тому спільну мову з гостями знайдемо.

— А чи готові війська до проведення Євро–2012 в плані технічного оснащення?

— Придбати щось не проблема, були б кошти. Якщо держава та організатори Євро–2012 розуміють, що безпека є головним критерієм проведення чемпіонату подібного рівня, значить кошти будуть. Ми закупимо сучасніше обладнання і будемо працювати. Але й на сьогодні ми маємо необхідну кількість засобів індивідуального захисту, засобів зв’язку та автомобільний транспорт і можемо виконувати завдання щодо безпеки глядачів на стадіонах.

Скоро — на море

— Наскільки активно Внутрішні війська задіяні в курортному сезоні цього року?

— Ми традиційно забезпечуємо курортний сезон. На море перші наші десанти поїдуть наприкінці червня. Цього літа буде виділено більше тисячі підготовлених військовослужбовців ВВ із різних регіонів. Якщо буде необхідно, цю кількість буде збільшено. А поки що близько 500 бійців направимо охороняти громадський порядок у Крим, на Одещину — 350, на Азовське море — 150 чоловік. Практика засвідчує, що бійці ВВ несуть службу чудово й на вітчизняних курортах не допускають збільшення кількості злочинів, а навпаки — зменшують.

— Як нині проходять службу бійці ВВ у Косові?

— Сьогодні 52 наших бійці продовжують нести службу в Косово. І мені приємно відзначити, що жоден із них не написав рапорт і не залишив місце несення служби після трагічних березневих подій, коли загинув старший лейтенант ВВ Ігор Кіналь. Навпаки, серед наших бійців зросла кількість бажаючих нести службу саме в Косові. Тим більше що їм повернуто статус учасника бойових дій. Ми не боїмося спалахів якоїсь агресії, й будемо намагатися їх не допустити. Наразі нами відпрацьовано більш тісну взаємодію з присутніми там міжнародними поліцейськими структурами, визначено критерії відповідальності щодо виконання завдань.

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>