«Тату, «губернатори» існують?..»

12.06.2008
«Тату, «губернатори» існують?..»

Учора в сірій будівлі на столичній вулиці Грушевського з нетерпінням чекали «губернаторів»: напередодні Прем’єр Юлія Тимошенко визначила п’ятірку найгірших регіональних керівників за останній місяць. У номінації «найбільша інфляція» — за визначенням Кабміну — «призові» місця розподілилися так: Сумщина (беззаперечний лідер — «найгірша ситуація в країні»), місто Київ, Донеччина, Дніпропетровщина, Запоріжжя.

Юлія Володимирівна прагнула жорсткої чоловічої розмови з серйозними оргвисновками. Але перпендикулярна до Грушевської вулиця Банкова, на якій розташовується секретаріат Президента, внесла свої корективи. Оскільки глав облдержадміністрацій викликали на килим без узгодження з ними, «штрафникам» їхати на засідання Кабміну заборонили. Таким чином, вони вдруге за останній місяць зуміли не потрапити під тендітну, але важку руку Юлії Тимошенко.

 

Дві приємні новини

Отримавши такого ляпаса, Прем’єр не знітилася і, відкриваючи засідання, за давньою звичкою почала яскраво хвалити свій уряд. Із регіональними керівниками, мовляв, розберемося за допомогою телефону, але головне — це макроекономічні показники. «Я хочу повідомити вам приємні новини», — вже вдруге Юлія Володимирівна починає засідання Кабінету Міністрів із цих слів. «За підсумками січня–травня ми маємо динамічне зростання на рівні 8% у промисловому виробництві, — мовила Прем’єр і одразу ж, як водиться, провела науково виважену паралель із минулим роком: — Навіть в ніяке порівняння не йде».

За словами керівника Кабміну, лідери серед галузей за останні п’ять місяців — машинобудування та виробництво «іншої» нематалевої продукції. «Це абсолютно рекордні показники! — Юлія Володимирівна густо вставляла у свою промову знаки оклику, не особливо задумуючись про загальний зміст деяких фраз. — Загальне економічне зростання — 6,2%, і інвестиції в Україну наростають досить оптимістично. Ми маємо всі передумови говорити, що Україна демонструє найкращі показники щодо зростання економіки на своїй (?) території».

Новина–2 стосувалася найболючішої проблеми держави останнього періоду — інфляції. «Того самого ключового показника, навколо якого тривають брудні політичні інсинуації, — уточнила Прем’єр. — Ми маємо у травні місяці майже в 2,5 раза зменшення інфляційного показника порівняно з минулим місяцем. І це вже результати нашої роботи. Це значить, що всі антиінфляційні заходи, які робили спільно уряд і Національний банк, приносять результат». «Ми з вами як уряд обіцяли за п’ять–шість місяців закінчити цю проблематику, яка залишилася нам попереднім урядом — це інфляційні показники. І за п’ять місяців добилися дуже гарних результатів, — Тимошенко з почуттям власної гідності щедро роздавала обіцянки. — Наступний, шостий місяць, я переконана, буде мати абсолютно спокійну інфляційну ситуацію. Думаю, що на рівні — близько до нуля».

Надалі Прем’єр опустилася до ситуації в областях. «Показники інфляційні оптимістичні майже у всіх областях України», — усміхнулася Юлія Володимирівна, повідомивши про краї, де добре жити. Виявляється, у Тернопільській та Чернівецькій областях пішли дефляційні процеси. Дві області, які за рівнем економічного виробництва та життя людей завжди перебували у хвості будь–якого рейтингу, несподівано вийшли у лідери. «Я хочу подякувати «губернаторам» цих областей, які продемонстрували високий клас роботи спільно з Національним банком і урядом, — заявила Леді Ю і поспішила уточнити: згідно із законодавством України, левова частка боротьби з інфляцією лежить на обласних адміністраціях».

Прем’єр задоволена, як трудяться голови адміністрацій на Миколаївщині, Івано–Франківщині, Вінниччині, Житомирщині, Львівщині, Черкащині, Херсонщині, Волині, Закарпатті, у місті Севастополі. У цих регіонах інфляція близька до нуля. Що ж стосується вже названих аутсайдерів, то жодного пояснення, окрім недбалого ставлення до своїх обов’язків перших осіб в областях, Юлія Володимирівна не знаходить. «Я буду з ними мати сьогодні окрему телефонну розмову. Мені хотілося би почути пояснення», — гримнула господиня кабінету й одразу ж перейшла на позитив: на оптових ринках почали падати ціни.

«Віддайте, це мій мяч!»

«Абсолютно актуальним на кожному засіданні є звіт про підготовку до Євро–2012, — мовила Прем’єр. — Іван Васюник (віце–прем’єр. — Авт.) буде доповідати, як країна рухається до чемпіонату, і ми будемо приймати ті рішення, які невідкладні».

У цей час під зачиненими для нього дверима урядової зали голова Національного агентства з підготовки до Євро–2012 Євген Червоненко не тямився з люті. «Чому Васюник! — суворо запитував він у вдячних журналістів, які через відсутність офіційних урядових спікерів радо зустрічали кожного, хто прагнув висловитися. — Це ж я мав виступати!!! Я підготував доповідь, я знаю цю проблему. Вони не хочуть мене чути?! Я зараз увійду до прес–центру і все розповім вам, можу навіть свою доповідь роздати. Якщо треба, ляжу під дверима! Другої провокації з охоронцями мені вже не організують... Я ж вкладав у цей проект власні кошти, уряд нічого не виділяв. Чотири легкових автомобілі — мої, у відрядження їздив — також за свої. Кажу це, а вони: «Ви ще купите автомобілі, якщо треба буде!».

Уряд не підтримав пропозицію Євгена Альфредовича надати його агентству спеціальний статус. «Так же неможливо працювати! — розводив руками Червоненко. — Я ж відповідаю за весь чемпіонат, а якийсь п’ятий чиновник у міністерстві посилає мене прямим текстом. І мої папери прямо викидають у кошик. Потрібен орган, якого будуть слухатися, а не відмахуватися від нього».

Нелюбов до себе Євген Червоненко пояснив просто: на етапі організації конкурсу на реконструкцію НСК «Олімпійський» певні особи намагалися провести конкурс під заздалегідь визначених переможців. Нині протистояння загострилося, і переможцям конкурсу — фірмі з Тайваню — не дають укласти договір із підрядниками. Стороною, яка затягує процес, Червоненко вважає Міністерство у справах молоді, сім’ї та спорту. «Ще багато цікавих подробиць спливе на поверхню, — багатозначно твердив він. — Головною проблемою стане земля, якої вже навколо стадіону практично не залишилося. Однак кому вона належить, ретельно приховується. Робиться все, аби були проведені нові торги для будівництва бізнес–центрів».

 

Оцінки

Експерти до висновків Прем’єра ставляться досить скептично. «Твердити, що інфляція нині уповільнилася, не зовсім коректно, — коментує для «УМ» експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь. — Якщо у квітні в річному виразі вона становила 30,2%, то в травні — 31%». Тож, за його словами, важко визначити, яка роль у цьому процесі насправді належить главам обласних держадміністрацій. «Можна впевнено твердити, що вплив обласних керівників на інфляційну ситуацію — мінімальний, — каже пан Жолудь. — Вони мають вплив лише на комунальні тарифи, транспортні ціни, а також на вартість хліба так званих соціальних сортів». «Губернатори» додатково обмежені бюджетами, які вони мають для дотування цих галузей. Скажімо, керівник економічно відсталої області, промисловість якої не дає достатніх відрахувань до місцевого бюджету (субвенція — це окреме питання), який навіть дуже хотів би, не може здійснити суттєві вливання, скажімо, транспортникам чи пекарам. Іншими словами, керівник промислової Дніпропетровщини має значно потужніші важелі впливу на ціни, ніж, скажімо, «губернатор» Волині. Яскравий тому приклад — «соціальний» хліб у Києві коштує найдешевше, хоча платоспроможність столичних мешканців є найвищою в Україні.

Пояснити, чому серед лідерів «антиінфляційного» фронту опинилися Тернопільщина та Буковина, — неважко. Найвагоміша складова інфляції — зростання доходів громадян. А в урбанізованих центрах, де краще розвинена промисловість, ці доходи завжди вищі. Сільські пенсіонери зазвичай отримують значно менше, ніж у містах. Іншими словами, ніхто з «губернаторів» ні на що особливо не впливав, але одним подякували, а інших ледь не звільнили.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Учора уряд запровадив обов’язкову антикорупційну перевірку всіх проектів актів Кабінету Міністрів. Мін’юст має до 15 липня подати проект методики такої перевірки. Вирішено, що скрупульозно вивчати постанови уряду на предмет «хто і скільки на цьому може заробити?» буде міжвідомча експертна група, склад якої погоджуватиме спеціальний уповноважений. Цю посаду, як відомо, запровадили 4 червня, а вчора уряд вирішив — зарплата уповноваженого та інші матеріальні блага в нього будуть на рівні заступника міністра.

Корупціонери, безсумнівно, зможуть заплатити значно більше.

* * *

Учора було також зроблено перший крок до закриття Чорнобильської атомної станції. Уряд розглянув загальнодержавну програму зняття з експлуатації ЧАЕС та перетворення об’єкту «Укриття» на екологічно безпечну зону.

* * *

Наступного вівторка на позачерговому засіданні уряд нарешті розгляне законопроект про зміни до державного бюджету–2008.